Olivový olej snižuje riziko mozkové mrtvice u osob starších pětašedesáti let až o 41 procent. Zjistili to američtí vědci na základě průzkumu stravovacích návyků u více než 7000 Francouzů v důchodovém věku. Napsal to ve svém nejnovějším červnovém čísle americký odborný časopis Neurology a zprávu převzala agentura ČTK.
čtěte dále: Jak poznáte, že se o vás pokouší mrtvice
Výzkum vypadal tak, že sledované jedince rozdělili odborníci do dvou skupin podle toho, zda konzumují olivový olej anebo ho do svého jídelníčku nezahrnují. Během pětiletého bádání zjistili, že celkově 148 účastníků pokusu prodělalo mozkovou mrtvici.
Češi konzumují olivového oleje skoro nejméně v Evropě
Po započtení vlivu tělesné hmotnosti, fyzické aktivity a dalších obecných stravovacích návyků se ukázal značný rozdíl v tom, jak moc a zda vůbec lidé konzumují olivový olej. A vědci zjistili, že riziko mrtvice se u pravidelných konzumentů oleje snižuje o dvě pětiny. Což je zdravotně významný rozdíl.
čtěte také: Margarín nebo máslo, cukr nebo sladidlo…
Mrtvice je totiž jednou z nejvážnějších chorob tohoto věku, a také příčinou, proč se starší lidé ocitají zcela závislí na jiných. Po jediném záchvatu totiž často dochází k nevratnému ochrnutí na jednu polovinu těla, včetně ztráty schopnosti mluvit a samostatně se o sebe postarat. Bývá postižena i jedna polovina mozku.
Česko však bohužel patří spolu se Slovenskem mezi státy, kde se konzumuje prakticky nejméně olivového oleje v Evropě. Naopak mezi největší konzumenty patří Řecko, Itálie, Francie, ale i Španělsko a Portugalsko.