Dobrý den, již delší dobu si lámu hlavu, zda na oliv oil smažit nebo ne. Názory jsou různé a společnost se v tomto dělí na dva tábory. Trochu jsem pátral a důležitým faktorem u oleje je kouřový bod. Našel jsem na wikipedii tabulku srovnávání zde: http://bit.ly/184mv8G
Podle tabulky je rozdíl ve stupních přepalu mezi slunečnicovým olejem a olivovým olejem jen asi 16°C. Slunečnicový olej má kouřový bod 232°C a olivový olej má 216°C. Myslím si, že v takovém případě je asi zbytečné řešit, který olej je markantně lepší na smažení nebo horší.
Navíc názor, já smažím zásadně na sádle, protože to je nejlepší je dle této tabulky přímo zcestný, protože sádlo jako takové má kouřový bod někde kolem 188°C. Informace jsem našel na wikipedii, osobně jsem to neměřil. :)
Jestli je snobáctví smažit na olivovém oleji nevím, ale pocit z toho mám lepší. :) Navíc pokud máte kvalitní voňavý olej, tak jeho vůni a lehkost si vychutnáte i při přípravě pokrmu na pánvičce.
Můj názor....