V dubnu letošního roku se mluvčí společnosti A.W., výrobce Olomouckých tvarůžků, Vladimír Kovář pochlubil Olomouckému deníku, že do pár let nedaleko Loštic vyroste jejich nová výrobna, protože ta stávající, kde jsme před pár lety byli na prohlídce, už dlouho kapacitně nevyhovuje. Ve stejné době ale přišla rána.
Nešťastný rok pro tvarůžky
V mediích se objevily informace o tom, že řetězce jako Billa nebo Albert stahují Olomoucké tvarůžky z důvodu možného výskytu plísně, ovšem nikoliv té ušlechtilé.
Přitom Denik.cz si všiml už v březnu, že Olomoucké tvarůžky ze stejného důvodu stahovalo i Penny a Státní zemědělská a potravinářská inspekce už začátkem třetího měsíce tohoto roku Olomoucké tvarůžky stahovala z prodeje v Hodoníně.
Jde o renomé
Je tomu teprve pár týdnů, kdy se mluvčí společnosti A.W. Vladimír Kovář k pernému jaru vyjádřil pro serveru PrahaIN.cz: „Je to velice nepříjemné z mnoha důvodů. Nejen finančních, ale jde také o renomé, protože se jedná o unikátní moravský zrající sýr a chceme dělat špičkovou kvalitu. Jsme z toho nešťastní, protože jsme expedovali všechno na základě uvolnění od divize jakosti. Než to došlo ke spotřebitelům, tak tam ty plísně někde objevili. Výrazně to pocítíme.“
Galerie: Jak se vyráběly olomoucké syrečky?
A v těchto dnech problémy pokračují. Řetězec Albert oznámil, že byl z prodeje v jeho obchodní síti stažen tento produkt a opět s podezřením na plísně.
A.W. OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY KOUSKY KMÍN 125G
- Minimální datum trvanlivosti: 16. 7. 2023
- EAN kód: 85905726
- Dodavatel: A.W. spol. s r. o.
- Důvod: Možný výskyt plísně.
„Žádáme zákazníky, aby výrobky nekonzumovali. Zákazníci, kteří si uvedené zboží zakoupili, mají možnost toto zboží do 30. 7. 2023 vrátit a dostanou zpět peníze,“ uvádí řetězec.
Vyjádření výrobce A.W. ke stahování tvarůžků z prodejen Albert
20.7.2023 přinášíme komentář výrobce A.W., prostřednictvím tiskového mluvčího společnosti, Vladimíra Kováře: „Jedná se o preventivní krok sítě Albert, v jiných prodejnách tento výrobek zůstává. Uvědomme si, že tvarůžky jsou zrající sýr, kde zrání probíhá díky bakteriím a kvasinkám. Proto nejde tento sýr ošetřovat proto plísním, např. přípravkem natamycin, jako je tomu u tvrdých sýrů, došlo by totiž k likvidaci našich žádoucích kultur,“říká tiskový mluvčí s tím, že dalším problémem je, že jakýkoli zásah ve výrobě se kvůli době zrání projevuje se zpožděním cca 5 až 6 týdnů. „Jelikož hlavní zásahy proti plísním se prováděly zhruba v období květen – červen, plně by se měly efekty projevit u tvarůžků, které se nyní dostávají do distribuce.“