Každoročně se u nás vyhodí takřka sto kilogramů potravin na osobu. V domácnostech pak vyhodí každý z nás v průměru 25 kilogramů jídla. Přitom podle statistik si 12 procent lidí, převážně seniorů a samoživitelů, nemůže finančně dovolit mimo jiné každodenní konzumaci masa. I proto Penny Market podporuje Českou federaci potravinových bank, přispívá do potravinových bank a v letošním roce spustil ve spolupráci s federací projekt Hezky česky bez plýtvání.
Většina jídla se vyhodí v domácnostech
Cílem projektu je snížit plýtvání potravinami, zefektivnit jejich distribuci potřebným a rozšířit distribuční síť potravinových bank. A protože k největšímu plýtvání dochází v samotných domácnostech, kde se vyhodí přibližně 30 procent všech potravin, dalo si Penny za cíl zvyšovat také povědomí lidí o využití už na první pohled nepotřebných potravin. I to je jeden z důvodů, proč je tváří společností v boji proti plýtvání kuchař Martin Škoda.
Martin Škoda pozval do své kuchyně Veroniku Láchovou, ředitelku České federace potravinových bank
„Nejsem vyučený kuchař. Od mládí je to moje hobby, které se stalo mým povoláním. A protože sám mám zkušenosti, jak uvařit ‚z ničeho‘, tak je pro mě přirozené a logické, že bojuji proti plýtvání,“ říká Martin Škoda a dodává: „V našich kuchyních vždy najdeme starý chleba a další potraviny, o nichž si myslíme, že je už neodkážeme zužitkovat. Často přitom stačí tak málo a dokážeme z nich uvařit velmi chutné jídlo.“
Uvařit můžeme i ze starého chleba
Martin Škoda proto tentokrát pozval do své kuchyně Veroniku Láchovou, ředitelku České federace potravinových bank, aby společně ukázali, jak lze snadno a rychle uvařit třeba pečenou zeleninu s omáčkou ze starého chleba nebo jogurtovou polévku s cizrnou. Na webu projektu najdete i další recepty proti plýtvání.
„Právě chleba a jogurt patří k potravinám, které v domácnostech vyhazují lidé nejčastěji. Obecně to pak jsou ovoce a zelenina, pečivo a jeho zbytky, balené potraviny včetně obalu, a to jak rostlinného, tak živočišného původu,“ říká Veronika Láchová. Zpracování potravin v domácnostech je podle ní jedna z cest boje proti plýtvání.
Pro nás má využití potravin, které bychom jinak vyhodili, hned dva benefity: neplýtváme – a ještě ušetříme.
Recept na pečenou zeleninu s omáčkou ze starého chleba
Na zeleninu:
- 3 ks mrkve, 3 ks kořenové petržele, kousek celeru, velká hrst žampionů, 2 ks šalotky, 1 ks cuketa
- snítka tymiánu, 2 lžičky mletého česneku, dle chuti sůl, pepř
- 3 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku:
- 300 g starého kváskového chleba
- 1 ks žluté cibule
- 150 g slunečnicových semínek nebo ořechů (např. mandle, kešu)
- 4 ks zralých rajčat, 1 ks papriky
- 3 lžičky mletého česneku (nebo 5 stroužků čerstvého)
- velká snítka listové petržele a pažitky
- 2 lžíce tekutého medu
- dle chuti sůl, pepř
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 300 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 180 ml rostlinného oleje
- dle chuti citronová šťáva
Nakrájejte chleba na krajíce a opečte ho zprudka na pánvi (měla by být vhodná i do trouby), aby získal barvu. Přidejte nahrubo pokrájenou cibuli, zakápněte olejem a dejte zapéct do trouby na 8–10 minut při 200 °C.
Mezitím si očistíme a nahrubo nakrájíme zeleninu a rozložíme ji na plech. Osolte, opepřete, přidejte tymián a mletý česnek. Přidejte olej a pečte 35 minut při cca 180–190 °C do měkka.
Opečte na pánvi slunečnicová semínka.
Začneme s přípravou omáčky – do hrnce dáme nakrájená rajčata, papriku, česnek, petržel, bazalku, pažitku a dvě lžíce medu. Přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a olej a vsypte opražená semínka. Vyjměte chléb a cibuli z trouby a nakrájejte na menší kousky. Po vychladnutí přidejte do hrnce se zeleninou a rozmixujte dohladka. Podle potřeby přidejte vodu a šťávu z půlky citronu.
Na omáčku servírujeme upečenou zeleninu a můžeme doplnit bylinkami dle chuti.
Autor: Penny Market #konecplytvani
Samozřejmě k vaření nikdy nepoužíváme již plesnivé či jinak zkažené potraviny. V našem testu obalů na chleba zjistíte, jak chléb uchovávat, aby vydržel co nejdéle:
Galerie: Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle