Hlavní navigace

Onemocní vám dítě? Škrty v ošetřovném končí. Dočasně

2. 6. 2010

Sdílet

Lidé, kteří zůstanou doma s nemocným dítětem či jiným členem rodiny, dostanou o trochu více peněz než dosud.  Od 1. června totiž končí škrty v ošetřovném, které byly součástí Janotova úsporného balíčku. Těsně před volbami to prosadily ČSSD, KDU-ČSL, komunisté a Strana zelených. Čtěte téma: Chcete být s dítětem v nemocnici? Narazíte na džungli Jen máloco tak dokonale ilustruje, jaký chaos panuje v českých nemocnicích. Pravidla neexistují nebo se nedodržují a řada rodičů neví, na co má nárok, a…

Lidé, kteří zůstanou doma s nemocným dítětem či jiným členem rodiny, dostanou o trochu více peněz než dosud. 

Od 1. června totiž končí škrty v ošetřovném, které byly součástí Janotova úsporného balíčku. Těsně před volbami to prosadily ČSSD, KDU-ČSL, komunisté a Strana zelených.

Čtěte téma: Chcete být s dítětem v nemocnici? Narazíte na džungli

Jen máloco tak dokonale ilustruje, jaký chaos panuje v českých nemocnicích. Pravidla neexistují nebo se nedodržují a řada rodičů neví, na co má nárok, a často platí zbytečně.

Oproti peněžité podpoře v mateřství však lidé, kteří od letošního ledna do konce května dostali nižší ošetřovné, nemají nárok na zpětné doplacení dávek na vyšší úroveň. Opětovné zvýšení se týká jen ošetřovného po 1. červnu.

Příjemná změna ale zřejmě nepotrvá dlouho. Pokud novou vládu podle očekávání sestaví ODS, TOP 09 a Věci veřejné, téměř jistě obnoví škrty v mateřské i ošetřovném. Na obou dávkách tak v součtu chtějí ušetřit kolem dvou miliard ročně ze státního rozpočtu (z toho na ošetřovném kolem 400 milionů).

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).