Hlavní navigace

Vyšetření EKG je teď online a zdarma

12. 4. 2020

Sdílet

 Autor: OZP
Několikadenní měření srdečního rytmu bez návštěvy lékaře? Telemedicína zažívá v době koronaviru boom. Přístroj dorazí poštou a vyhodnocení odborníkovi pošlou chytré hodinky nebo aplikace.

Brněnské Mezinárodní centrum pro telemedicínu (MDT) začalo zdarma a komukoli poskytovat přes svůj web online konzultace s kardiologem. Také rozšířilo možnosti vzdáleného vyhodnocování EKG z chytrých hodinek. Služba, kterou mohli doposud využívat jen klienti Oborové zdravotní pojišťovny, je teď pro všechny zdarma.

Vzdálený monitoring EKG

K lékaři se nemůže, ale potíže máme pořád. „I v době epidemie je samozřejmě dál nutné pečovat o pacienty, které trápí všechna ostatní chronická onemocnění. Řadě lidí ale současný stav významně zkomplikoval přístup ke zdravotní péči. Proto jsme se rozhodli otevřít online kardiologickou poradnu, která je nyní zdarma dostupná komukoli na našem webu. A ze stejných důvodů otevíráme online hodnocení záznamu EKG z nositelné elektroniky zdarma komukoli,“ říká Veronika Bulková, spolumajitelka společnosti MDT-Medical Data Transfer, Mezinárodního centra pro telemedicínu, a výkonná ředitelka Centra kardiovaskulární péče brněnské Nemocnice Milosrdných bratří.

Obě služby budou bezplatně komukoli dostupné po dobu nouzového stavu, prozatím na jeden měsíc.

Co pacienty nejčastěji zajímá

S čím se na online kardiologickou poradnu obrací pacienti nejčastěji? Typický je dotaz od lidí, jimž se náhle mírně zhoršil zdravotní stav a za běžných okolností by se šli osobně poradit do ordinace svého kardiologa. 

„Obvykle probereme aktuální zdravotní obtíže a seznam užívaných léků. Vesměs se nás dotazují lidé, kteří už měli diagnostikované kardiologické potíže, a obvykle také ti, kteří už dříve využili náš standardní vzdálený monitoring EKG,“ říká Veronika Bulková. 

Online kardiologická poradna odpovídá na dotazy nejpozději do čtyřiadvaceti hodin, podobně rychlé je online vyhodnocení EKG z nositelné elektroniky. 

Online zdravotnictví v době COVID-19

  • Epidemie nemoci COVID-19 spustila v České republice nebývalé změny v elektronizaci zdravotnictví, kdy zdravotní pojišťovny během několika dnů umožnily předepisovat léky i jen na základě elektronické konzultace s pacientem. 
  • Je tak možné předepsání dalších dlouhodobě užívaných léků přes e-mail, aniž by byl pacient nucen tradiční cestou předat papírek se seznamem docházejících léků v čekárně sestře.
  • Pojišťovny také začaly proplácet vyšetření po telefonu nebo prostřednictvím hlasových aplikací stejně, jako by se konala v ordinaci. 
  • Přes videohovory je v některých specializacích možné i ordinovat, poskytovat terapie. Platí to třeba pro logopedy, klinické psychology nebo fyzioterapeuty.
  • V samostatném článku zjistíte, kteří lékaři ordinují a kde poskytují i některé online služby.

Přístroj přijde poštou

Stejně, jako je teď bez osobní návštěvy lékaře možné získat recept na léky, lze zařídit třeba i vyšetření srdečního rytmu nebo třeba krevního tlaku za pomoci tzv. transtelefonních EKG monitorů. Potřebný přístroj se pacientům zašle poštou. Ti si ho podle videonávodu sami nasadí a data se pak odesílají přes mobilní telefon s GSM připojením. 

Zní to jako ze sci-fi filmu, ale je to poměrně běžná věc – za měsíc takto MDT pomůže s vyšetřením až 1300 lidem. Vyšetření pomáhá odhalit poruchy srdečního rytmu a kardiologové pro něj doporučují zejména ty pacienty, u kterých běžné okamžité vyšetření v ordinaci jasně neprokázalo problém.

Chytré hodinky odešlou data přímo lékaři.
OZP

Telemedicína: chytré hodinky odešlou data přímo lékaři

Monitoring na dálku

Vyšetření tímto způsobem trvá v průměru sedmnáct dnů. Po tuto dobu má pacient po většinu dne nasazené zařízení pro záznam EKG. Pracovníci MDT pacienta sami aktivně kontaktují, pokud zařízení odesílá zjevně chybné údaje a je tedy pravděpodobně špatně nasazené. A samozřejmě pacienta kontaktují také v případě, kdy odeslaná data ukazují na zdravotní problém. Po skončení vyšetření pacient odešle zařízení zpět do MDT. To se tady pečlivě vydezinfikuje a může se použít dále.

Kdo takové vyšetření potřebuje

„Nejčastěji naše vyšetření využívají lidé, kteří bez zjevných příčin pociťují silné palpitace, tedy občasné bušení srdce. Ti tvoří skoro polovinu pacientů, které takto vyšetřujeme,“ říká Veronika Bulková. 

Vyšetření je vhodné i pro pacienty, kteří trpí občasnou ztrátou vědomí nebo podstoupili speciální zákrok, jehož cílem je napravit srdeční arytmie.

„Dlouhodobé vzdálené sledování EKG pomáhá i u pacientů, kteří utrpěli cévní mozkovou příhodu, aniž by se podařilo identifikovat její přesnou příčinu,“ dodává Veronika Bulková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).