Dvojí kvalitou potravin se nezaobírá výhradně český ministr zemědělství Marian Jurečka, ale i Slováci. V listopadu loňského roku odebrali vzorky dvaadvaceti druhů potravin, a to jak na Slovensku, tak i v Rakousku. Tenkrát v testu dopadly nejhůře nealko nápoje, které pro slovenský trh obsahovaly více sladidel a konzervantů. Mozzarelly bylo méně a masné výrobky zas vykázaly nižší podíl masa než ty, které koupíte v Rakousku.
Srovnání kvality potravin z pěti evropských států, které nechal za půl milionu vypracovat Marian Jurečka o několik měsíců později, vykázalo obdobné rozdíly v kvalitě prodávaných produktů. Ve složení, váze či ceně se mezi sebou lišila jedna třetina na první pohled identických výrobků prodávaných u nás a v zahraničí.
Ve druhém velkém průzkumu, který si Slováci teď nechali zpracovat, vyšlo najevo, že větší rozdíly značně ovlivňující kvalitu potraviny byly dokonce u poloviny potravin. Což, jak stojí v tiskové zprávě, slovenská ministryně Pôdohospodárstva a rozvoje vidieka SR (MPSR SK) Gabriela Matečná považuje za alarmující číslo. V čem byl největší problém?
33 potravin pod drobnohledem
Stejně jako v testu předchozím, i během letního testování se pod drobnohled dostaly potravinářské výrobky v širokém sortimentu, přičemž komodity byly vybírány s ohledem na výsledky předchozích kontrol. Některé potraviny se tak do testu dostaly opakovaně, další byly testovány poprvé. Testováno bylo ale o jedenáct potravin více.
Testovaly se tyto potraviny:
- 7 mléčných produktů
- 3 masové výrobky
- 3 rybí výrobky
- 1 výrobek pekárenský
- 3 nápoje
- 2 koření
- 1 snack
- 1 zmrzlina
- 1 škrobový výrobek
- 1 mražený polotovar
- 2 cukrovinky
- 1 cereální výrobek
- 2 druhy ořechů
- 1 sušené ovoce
- 4 zeleninové výrobky
Odborníci našli osmnáct rozdílů ve značení, dvaadvacet v senzorice, ve složení pět a ve fyzikálně-chemických ukazatelích sedmnáct rozdílů. „U šunky je například nižší podíl masa, a naopak vyšší obsah soli, víc dusitanů a méně bílkovin. V pizze dostanou spotřebitelé chudší oblohu, ve slazených nápojích se zase používá glukózovo-fruktózový sirup místo cukru. V rybích prstech jsme zjistili menší podíl rybího masa, v kakaovém prášku méně kakaa. V sušených rajčatech bylo zase více soli. V sýru ementál byl na Slovensku přidaný bramborový škrob, přitom v Rakousku se vůbec bramborový škrob nenachází. Znovu se tak potvrdilo, že nadnárodní výrobci dělí zákazníky v EU na dvě třídy,“ říká Gabriela Matečná a dodává: „Takové jednání na společném evropském trhu je absolutně neakceptovatelné. Budeme proto zvyšovat tlak na výrobce a evropské instituce, abychom těmto praktikám zabránili.“ Tématu dvojí kvality se dále bude věnovat evropský spotřebitelský summit, který organizuje Slovenská republika 14. října 2017 v Bratislavě, kterého by se podle všeho měl zúčastnit i ministr zemědělství ČR Marian Jurečka.