Opět potvrzeno: nadnárodní výrobci potravin dělí zákazníky EU na dvě třídy

Sdílet

 Autor: MPSR
Dvojí kvalita potravin byla znovu potvrzena, a to při dalším srovnávacím testu, který si nechala odborně zpracovat Slovenská republika. Které výrobky se nejvíce liší?

Dvojí kvalitou potravin se nezaobírá výhradně český ministr zemědělství Marian Jurečka, ale i Slováci. V listopadu loňského roku odebrali vzorky dvaadvaceti druhů potravin, a to jak na Slovensku, tak i v Rakousku. Tenkrát v testu dopadly nejhůře nealko nápoje, které pro slovenský trh obsahovaly více sladidel a konzervantů. Mozzarelly bylo méně a masné výrobky zas vykázaly nižší podíl masa než ty, které koupíte v Rakousku.

Srovnání kvality potravin z pěti evropských států, které nechal za půl milionu vypracovat Marian Jurečka o několik měsíců později, vykázalo obdobné rozdíly v kvalitě prodávaných produktů. Ve složení, váze či ceně se mezi sebou lišila jedna třetina na první pohled identických výrobků prodávaných u nás a v zahraničí.

Ve druhém velkém průzkumu, který si Slováci teď nechali zpracovat, vyšlo najevo, že větší rozdíly značně ovlivňující kvalitu potraviny byly dokonce u poloviny potravin. Což, jak stojí v tiskové zprávě, slovenská ministryně Pôdohospodárstva a rozvoje vidieka SR (MPSR SK) Gabriela Matečná považuje za alarmující číslo. V čem byl největší problém?

33 potravin pod drobnohledem

Stejně jako v testu předchozím, i během letního testování se pod drobnohled dostaly potravinářské výrobky v širokém sortimentu, přičemž komodity byly vybírány s ohledem na výsledky předchozích kontrol. Některé potraviny se tak do testu dostaly opakovaně, další byly testovány poprvé. Testováno bylo ale o jedenáct potravin více.

Testovaly se tyto potraviny:

  • 7 mléčných produktů
  • 3 masové výrobky
  • 3 rybí výrobky
  • 1 výrobek pekárenský
  • 3 nápoje
  • 2 koření
  • 1 snack
  • 1 zmrzlina
  • 1 škrobový výrobek
  • 1 mražený polotovar
  • 2 cukrovinky
  • 1 cereální výrobek
  • 2 druhy ořechů
  • 1 sušené ovoce
  • 4 zeleninové výrobky

Odborníci našli osmnáct rozdílů ve značení, dvaadvacet v senzorice, ve složení pět a ve fyzikálně-chemických ukazatelích sedmnáct rozdílů. „U šunky je například nižší podíl masa, a naopak vyšší obsah soli, víc dusitanů a méně bílkovin. V pizze dostanou spotřebitelé chudší oblohu, ve slazených nápojích se zase používá glukózovo-fruktózový sirup místo cukru. V rybích prstech jsme zjistili menší podíl rybího masa, v kakaovém prášku méně kakaa. V sušených rajčatech bylo zase více soli. V sýru ementál byl na Slovensku přidaný bramborový škrob, přitom v Rakousku se vůbec bramborový škrob nenachází. Znovu se tak potvrdilo, že nadnárodní výrobci dělí zákazníky v EU na dvě třídy,“ říká Gabriela Matečná a dodává: „Takové jednání na společném evropském trhu je absolutně neakceptovatelné. Budeme proto zvyšovat tlak na výrobce a evropské instituce, abychom těmto praktikám zabránili.“ Tématu dvojí kvality se dále bude věnovat evropský spotřebitelský summit, který organizuje Slovenská republika 14. října 2017 v Bratislavě, kterého by se podle všeho měl zúčastnit i ministr zemědělství ČR Marian Jurečka.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).