Hlavní navigace

Opičí předchůdce viru HIV je tu už od paleolitu

21. 9. 2010

Sdílet

Výzkum viru HIV pokračuje dlouhá léta, stále ale není přesně zjištěno, kdy se přenesl z primátů na lidi. Kdysi přeskočil z mangabejů a drilů na šimpanze a z těch zase na lidi, kteří pojídali jejich maso. Na tom, že od afrických primátů se opičím virem SIV, jenž zmutoval do podoby HIV přenášené mezi lidmi, člověk nakazil na konci 19. či počátkem 20. století, se až doposud shodovala většina odborné veřejnosti.

Výzkum viru HIV pokračuje dlouhá léta, stále ale není přesně zjištěno, kdy se přenesl z primátů na lidi.

Kdysi přeskočil z mangabejů a drilů na šimpanze a z těch zase na lidi, kteří pojídali jejich maso.

Na tom, že od afrických primátů se opičím virem SIV, jenž zmutoval do podoby HIV přenášené mezi lidmi, člověk nakazil na konci 19. či počátkem 20. století, se až doposud shodovala většina odborné veřejnosti.

Katalog nemocí: AIDS a infekce HIV

Nejasnosti panovaly jen okolo přenosu opičího viru na šimpanze. Až doposud se věřilo, že k tomu došlo před několika málo stovkami let.

Vědci z Tulaneova Národního centra pro výzkum primátů v kentuckém Covingtonu teď zjistili, že opičí obdoba viru vznikla před nejméně třiceti tisíci lety. A že přenos na člověka a následná mutace viru tak mohly proběhnout už během mladšího paleolitu (40–8 tisíc let př. n. l.) nebo dokonce ještě dříve.

Přišli na to díky studiu několika druhů opic na západoafrickém ostrově Bioko, který se před deseti tisíci lety odtrhl od pobřeží Kamerunu, když skončila poslední doba ledová a náhle stoupla hladina oceánů.

Výsledky svého výzkumu zveřejnili v posledním čísle časopisu Science.

Více najdete v článku na serveru Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).