Veganství přece nebylo nikdy založeno na neubližování zvířatům a přírodě :-) Tak třeba mléko z biofarmy od krávy krmené trávou na pastvině jim nevoní, ale pesticidy, herbicidy a masakry drobných hlodavců a hmyzu na plantážích mandlí a jiných ořechů, pro účely pěstování náhražek mléka, jsou OK.
Kdybyste se v tom alespoň minimálně orientoval, tak víte, že se to naopak dost řeší. Resp. nevím jak vegetariáni, to jsou pokrytci už z principu, ale vegani odmítali palmáč dávno předtím, než se z toho udělala v posledních letech móda. Stejně jako se dává důraz na lokálnost potravin, příslušnost k jednotlivým koncernům, politka (drogové kartely v Mexiku ovládající avokádové plantáže), aj.
Ale hlavně že se bavíte nad něčím, co jste si kompletně vyfantazíroval, to je běžně doména dětí a zdraví dospělí jedinci tuto roztomilou vlastnost věkem ztrácí :((
Nic z toho není pro veganství esenciální a lidé šťastně žijí bez toho, zrovna quinoa a tropické ovoce bývá kritizováno nejčastěji samotnými vegany. Navíc je pokrytecké srovnávat to s globalistickou spotřebou skutečných masožroutů (ne s nějakým ideálem, který jste si právě vymastil pod stolem) - jíst zcela lokálně lze u obou skupin, málokdo to tak dělá. Že nevíte jak na to, není argumentem.
Přesně to samé platí na masožrouty - zvyšovat laťku druhým, kterou sám člověk nepřeskočí, je pokrytecké. V nejlepším případě s vegany srovnají krok (nejčastěji ve vlhkých snech, ale teorieticky to jde i v reálném světě na izolovaných případech), nepřísluší jim nárokovat si od druhých něco víc, než dělají sami.
Stále jsi to nepochopil :-) 1000 a více let to byla praktická nutnost, pokrýt potřeby omnivorů z lokálních zdrojů. To že dnes místo části krmiv vyrábíme auta a na globálním trhu je různě směňujeme, na věci mnoho nemění.
Zato u veganů nelze ani teoreticky pokrýt spotřebu potravinami běžně se produkovanými v ČR. Rýže, banán, pomeranč, avokádo, mandle, kešu, mořská řasa a mnoho dalšího, ti tady prostě nevyroste.
Tak třeba selen - hlavní zdroj veganů importované para ořechy, hořčík - oblíbený zdroj u veganů importované banány. Samozřejmě že budeš argumentovat že to nevadí, že to nahradíš vyšším množstvím lokálního zdroje, jenže v souhrnu se dostaneš na objemově nezkonzumovatelné množství potravy, nedá se to sníst. Jde třeba o 400g máku denně a podobné hodnoty.
Když takový článek napíše člověk, odchovaný Unileverem, který patří mezi celosvětově největší odběratele palmového oleje, tak to chápu jako PR Unileveru... :DDD. Kolik mu asi tato firma platí? Já vím, že už není jejím zaměstnancem... Dokonce možná věří tomu, co píše a to je ještě horší. Proč by se měl palmový olej něčím nahrazovat? Stačí prostě některé výrobky přestat vyrábět. Všelijaké Nutelly, sušenky s náplní, Orion „čokolády" a další tisíce nesmyslů slouží jen ke generování zisku, ale ne k nasycení lidstva. Výživové hodnoty jsou tragické, vlastně spíše záporné.
Přesně tak. Nevím, k čemu jsou dobré všechny ty zbytečné pochutiny pochybné kvality než k vytváření zisku. Bez nich se dá krásně a nezávisle a zdravě žít. Jenomže to by Big Business nic nevydělal, když přece ekonomika musí růst! Taková blbost. Platy také nerostou jen proto, že jsme v EU: platy v ČR jsou bída.