Hlavní navigace

Rizikovější typ mpox se už objevil v Evropě. Kdo by se měl nechat očkovat?

16. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nemoc mpox, dříve známá jako opičí neštovice, se už objevila v Evropě. Přesněji řečeno, objevila se tu její nebezpečnější varianta, která má komplikovanější průběh a vyšší riziko úmrtí. Odborníci ale uklidňují, riziko šíření v Evropě je minimální. Nakažený Švéd nemoc chytil přímo v Africe.

Před několik dny varovala Světová zdravotnická organizace před šířením opičích neštovic, které se jinak vyskytují především v části Afriky. Včera lékaři zaznamenali první případ nákazy nebezpečnější formou nemoci v Evropě, konkrétně ve Švédsku. 

Nyní máme potvrzeno, že ve Švédsku máme jeden případ závažnějšího typu mpox, který se označuje jako Clade 1, potvrdil pro média ve čtvrtek na tiskové konferenci švédský ministr zdravotnictví a sociálních věcí Jakob Forssmed. Jde o první případ této varianty nemoci, který byl diagnostikován mimo africký kontinent.

Panika však není potřeba. České ministerstvo zdravotnictví společně se Státním zdravotním ústavem situaci ve výskytu onemocnění mpox (opičích neštovic) v Africe monitoruje, stejně tak jako Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí – podle jejich závěru je celkové riziko této nákazy pro obyvatelstvo EU nízké

Kdy očkovat proti planým neštovicím a u koho to má smysl Přečtěte si také:

Kdy očkovat proti planým neštovicím a u koho to má smysl

Nejde ani o první případ z posledních let, kde Světová zdravotnická organizace upozornila na zvýšené riziko šíření této nemoci – poprvé se tak stalo před dvěma lety v Demokratické republice Kongo, nákaza se po čase šířit přestala. 

Tehdy šlo o virus typu Clade II. Právě od té doby Česko, podobně jako jiné země, věnuje výskytu infekce zvýšenou pozornost a vypracovalo doporučený postup, jak postupovat při výskytu opičích neštovic v zemi. V roce 2022 se přímo v Česku vyskytla téměř stovka případů a jeden člověk na nemoc zemřel. 

Nemoc se označuje také jako mpox, z anglického monkey pox. Od používání názvu opičí neštovice se podle americké stanice CNN ustupuje, aby pacienti nákazu nevnímali jako stigma a šli k lékaři. 

Máte obavy ze šíření opičích neštovic?

Nemoc, v méně rizikové variantě, ani v Evropě zase tak vzácná není – v evropských zemích bylo letos nahlášeno přes dvacet tisíc případů nemoci, v Česku mělo letos nemoc dvanáct lidí. Ani v jednom případě však nešlo o variantu Clade I. Té odborníci připisují vyšší pravděpodobnost závažnějšího průběhu onemocnění a vyšší úmrtnost. A nyní zatím nevyloučili hrozbu, že se nemoc mezi lidmi přenáší snáze než v minulosti.  

Za nejnebezpečnější variantu viru se zatím považuje podtyp Clade 1b, který se loni vyskytl v jednom hornickém městečku v Demokratické republice Kongo, ale dále se nešířil. 

Švédský pacient se nakazil během pobytu v Africe, přímo v rizikové oblasti. Opičí neštovice se šíří zejména velmi blízkým kontaktem, jako je kontakt kůže na kůži, pohlavní styk, mluvení nebo dýchání v blízkosti jiné osoby. Nepřenáší se zdaleka tak snadno jako například chřipka nebo covid, a donedávna se dokonce soudilo, že přímý přenos mezi lidmi není možný. 

Opičí neštovice se projevují typickou vystupující puchýřovitou vyrážkou s hnisavými lézemi, horečkou, bolestmi hlavy, zad a kloubů a zvětšenými lymfatickými uzlinami. 

Dvě varianty nemoci

  • Mpox má dvě varianty, označované jako Clade I a Clade II
  • Nákaza Clade I, která se šíří nyní, má horší průběh a úmrtnost 5 až 10 procent
  • V roce 2022 se po světě začal šířit typ Clade II, který se nakonec objevil ve více než 100 zemích včetně Česka, úmrtnost se pohybuje kolem 0,2 procenta

Virus způsobující mpox byl vůbec poprvé u lidí zachycen v roce 1970 na území dnešní Demokratické republiky Kongo. V této zemi se dosud vyskytuje nejvíce. Od začátku letošního roku se tam variantou Clade I nakazilo přes patnáct tisíc lidí a více než pět set jich na infekci zemřelo. Aktuální verze nemoci nejvíce postihuje ženy a děti do 15 let. 

Tento typ viru už se, ale méně, šíří i v Keni, Rwandě, Burundi a Ugandě. Právě to vedlo Světovou zdravotnickou organizaci k vyhlášení stavu ohrožení veřejného zdraví. 

Jak se nechat očkovat proti mpox?

Proti nemoci existuje spolehlivé očkování, i když není moc běžné. Vakcína patří mezi ty, které se doporučují při cestách do zemí, hrozí nákaza. 

Váš praktik vám ji ale nenaočkuje, nemívají ji ani v očkovacích centrech zaměřených na cestovní medicínu. Očkuje se zejména ve velkých nemocnicích, a to dvěma dávkami v odstupu čtyř týdnů. 

V případě, že se chystáte vycestovat do oblastí, kde je aktuálně hlášen výskyt mpox, doporučujeme konzultovat vhodnost očkování a dalších preventivních opatření proti mpox v centrech očkování a cestovní medicíny. Očkování proti mpox se provádí na vybraných místech, uvedlo ve svém stanovisku Ministerstvo zdravotnictví. Očkovat kvůli ochraně před nákazou lze i po setkání s někým nemocným.  

Aby se nemoc přestala šířit přímo v Africe, bylo by třeba zhruba deset milionů dávek očkování. Tolik jich ale například Světová zdravotnická organizace k dispozici ani zdaleka nemá, farmaceutické firmy by je teprve musely vyrobit. Je ale možné, že se nemoc přestane šířit sama od sebe. 

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).