Hlavní navigace

Opruzeniny trápí i dospělé, důležité je správné ošetření. Kdy jít k doktorovi?

16. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Asi každému z nás se někdy stalo, že se zapařil a na pokožce se mu objevilo zarudlé bolavé místo. Na opruzeniny totiž netrpí jen miminka, objevit se mohou i u starších dětí či dospělých. Vznikají v kožních záhybech a v některých případech i mokvají. Opruzená místa je proto důležité udržovat v suchu a čistotě. Ošetřit je můžete zinkovou nebo kalciovou mastí.

Co jsou opruzeniny?

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou opruzeniny?
  2. Kde se mohou objevit opruzeniny?
  3. Opruzeniny u dospělých
  4. Opruzeniny u dětí
  5. Co pomáhá na opruzeniny?

Opruzená místa na pokožce bývají zarudlá a podrážděná. Opruzeniny vznikají nejčastěji na místech, kde dochází k mechanickému tření. V těchto oblastech, které označujeme jako kožní záhyby, je navíc produkováno zvýšené množství potu, který patří mezi hlavní faktory podílející se na vzniku opruzenin. Pokožka v těchto místech bývá jemná a citlivá, proto je její zapaření provázeno nepříjemnými pocity a svěděním. Protože jsou opruzeniny vlhké, mohou začít mokvat. Na pokožce se objevují bolestivé puchýřky a prasklinky.

Mezi poměrně běžné komplikace opruzenin patří kvasinkové, plísňové a bakteriální infekce. Infikovaná místa pak mohou vytrvale mokvat a bolet, proto je vhodné navštívit lékaře, který předepíše vhodný antimikrobiální přípravek. Na opruzeniny trpí častěji lidé obézní, kteří mají na těle více kožních záhybů. Hojně postiženou skupinou bývají paradoxně také sportovci, kterým se třou stehna o sebe. Ke vzniku opruzenin dochází také u malých dětí, a to zejména u miminek, která nosí plenky. [1, 2, 34]

Kde se mohou objevit opruzeniny?

  • Opruzeniny pod prsy: potýkají se s nimi hlavně ženy, které mají hodně velká ňadra. K zapaření může přispět také nošení neprodyšných podprsenek z umělých materiálů.
  • Opruzeniny v podpaží: v této oblasti se tvoří opruzeniny hlavně v letních měsících. Pokud nosíte hodně těsné oblečení a v podpaží se neholíte, drží se zde pot a vlhkost.
  • Opruzeniny na genitáliích: v oblasti intimních partií se mohou zapařit třeba profesionální řidiči, kteří sedí dlouhé hodiny za volantem. Ženy mohou být opruzené z používání dámských vložek. Dalším rizikovým faktorem je používání inkontinenčních pomůcek.
  • Opruzeniny na stehnech: odřená stehna jsou nepříjemnou komplikací, se kterou se setkává mnoho vytrvalostních běžců a cyklisté. Vzniku opruzenin na vnitřních stranách stehen se dá předcházet nošením delších kalhot, které zamezí tření kůže na kůži. Musí být ale prodyšné.
  • Opruzeniny na zadku: podrážděná a opruzená pokožka na hýždích trápí často miminka. Až polovina dětí nosících pleny trpí plenkovou dermatitidou. U dospělých může jít o problém způsobený dlouhým sezením a nošením neprodyšného oblečení. [5, 6, 7, 8]
Suchá kůže netrápí jen seniory. Běžnou příčinou je časté mytí a používání agresivní kosmetiky Přečtěte si také:

Suchá kůže netrápí jen seniory. Běžnou příčinou je časté mytí a používání agresivní kosmetiky

Opruzeniny u dospělých

Ke vzniku opruzenin bývají náchylnější dospělí, kteří jsou obézní. Dalším rizikovým faktorem je nadměrné pocení, což se nemusí týkat jen pacientů s nadváhou – potit se mohou i štíhlí jedinci, kteří se aktivně věnují sportu. K zapaření pokožky přispívá také časté nošení silonek, legín, neprodyšného prádla a upnutého oblečení ze syntetických materiálů.

S opruzeninami se často potýkají také diabetici, kteří mají oslabený imunitní systém. Zapařená místa pak mohou být snadno infikována kvasinkami. Organismus pacienta s cukrovkou je totiž výrazně náchylnější k mykózám. Opruzeniny a další kožní problémy se nevyhýbají ani imobilním pacientům, kteří jsou delší dobu upoutáni na lůžko. Tito pacienti trpí často na inkontinenci, což je další faktor, který přispívá k nadměrné vlhkosti pokožky. [9, 10, 11, 12]

Opruzeniny u dětí

Opruzeniny u miminek představují častý problém, se kterým se musí rodiče potýkat. V tomto případě bývají na vině mokré plenky, které se třou o citlivou pokožku děťátka. A nezáleží ani tak moc na tom, z jakého materiálu jsou vyrobeny. K podráždění navíc přispívá i vyloučená moč a stolice. Z rozkládající moči se uvolňuje amoniak, který zde vystupuje jako hlavní příčina opruzení. Plenky je proto nutné měnit v pravidelných intervalech. Někdy může být na vině volba příliš malé velikosti, kdy plenka škrtí. Kromě oblasti zadečku se mohou opruzená místa objevit i mezi faldíky na ručičkách či nožičkách, případně v podpaží a pod krčkem. [13, 14, 15, 16]

Otestujte se: Proč naše tělo vydává různé zvuky a jak nebezpečné to je?

Lidské tělo během dne i noci vydá desítky, ne-li stovky zvuků. Naprostá většina z nich neznamená nic rizikového, některé nás ale mohou uvést do trapných situací. Otestuje své znalosti o nich. 

Co pomáhá na opruzeniny?

Léčba opruzenin se dá ve většině případů zvládnout v domácím prostředí. Klíčovým krokem, který urychlí hojení, je udržení podrážděné oblasti v suchu a čistotě.

Jak pečovat o opruzenou pokožku?

  • Osušení po koupeli: po vysprchování pokožku důkladně vysušte jemným ručníkem. Snažte se ji netřít, ale spíše jemně poplácávat.
  • Kůže musí dýchat: podrážděné pokožce prospívá, pokud může být volně na vzduchu. Díky tomu se předejde dalšímu zapaření.
  • Pečlivá hygiena: opruzená místa se musí udržovat v čistotě. Pokud se zpotíte, umyjte se. Místo parfemovaných mýdel a sprchových gelů dejte přednost obyčejnému mýdlu.
  • Dětský zásyp: zásyp na opruzeniny je tradičním přípravkem, po kterém většina maminek sáhne, když se u jejich miminka objeví plenková dermatitida. Zásyp dokáže absorbovat vlhkost a často obsahuje hojivé látky a zklidňující bylinky (heřmánek, měsíček nebo šalvěj).
  • Hojivé mastičky: odborníci doporučují sáhnout nejprve po zinkové masti. Zinek má antiseptické vlastnosti a dokáže vstřebat přebytečnou vlhkost. Dobře fungují i přípravky obsahující pantenol a kalciové masti. Pokud je opruzená oblast postižena kvasinkovou infekcí, můžete vyzkoušet Imazol.
  • Bylinky na opruzeniny: z babských rad fungují dobře bylinné koupele z měsíčku, řepíku, heřmánku, šalvěje, přesličky a levandule. Odvary z bylinek lze aplikovat i ve formě studených obkladů.

Mokvající opruzeniny se většinou hojí déle. Je zde navíc riziko vzniku sekundární infekce, proto byste měli vyhledat lékaře vždy, když se opruzenina nezhojí ani po 4 dnech domácí léčby, je rozedřená do krve nebo bez přestání mokvá. [17, 18, 19, 20, 21]

Zdroje: nih.gov, aafp.org, webmd.com, health.com, advancedderm.net, clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com, familydoctor.org, breastcancernow.org, sciencedirect.com, dermnetnz.org, pediatriepropraxi.cz, solen.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).