Zvláštní ovoce, malé, oválné, zbarvené do žlutočervena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík. A jak už název napovídá, roste na kaktusu. Přesněji na opuncii mexické.
Opuncie se cíleně začala pěstovat už před více než osmi tisíci lety a existuje více než dvě stě různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.
Jak připravit opuncii
„Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem pěti až deseti centimetrů a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit,“ upozorňuje Vojtěch Havránek, majitel firmy Titbit, která dováží exotické ovoce a zeleninu. Proto opuncii radši očistěte ještě i doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyka nebo hrdla.
Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii jak se patří vychutnat. Chuťově může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.
Galerie: Poznejte druhy exotického ovoce
4 důvody, proč jíst opuncii
1. Posiluje imunitu
S přicházejícím podzimem a sychravým počasím je to určitě dobrá prevence. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu.
2. Prevence před kardiovaskulárním onemocněním
Obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a zajistí tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.
3. Pomáhá při žaludečních potížích
Rostlinný sliz chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu. Vláknina pomáhá čistit střeva a navozuje pocit sytosti.
4. Napomáhá hubnutí
Unikátní složení a poměr vitamínů a enzymů způsobují to, že se při konzumaci opuncie zachytí tuky a znesnadní se tak jejich uložení v těle.
Tip na recept s opuncií: lívance s krémem
Zkuste si doma udělat banánové lívance s opunciovým krémem.
Suroviny
Na lívance (asi 6 malých lívanců)
- 1 banán, dobře zralý
- 1 vejce
- 2–3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce mléka
- ½ lžičky kypřicího prášku
Krém
- 3 opuncie
- 100 ml bílého vína
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 30 g cukru
Nejdřív si připravte krém z opuncie. Klidně si jej udělejte den předem. Opuncie nechte namočené pár hodin ve studené vodě. Poté je buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Šťávu z opuncií vylisujte přes sítko a smíchejte s bílým vínem. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie.
Vyšlehejte si žloutky s cukrem a smíchejte se směsí opuncie a vína. V čisté nádobě si vyšlehejte i šlehačku a poté smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nechejte v lednici nejméně dvě hodiny dobře vychladit. Pokud krém nemá požadovanou konzistenci, můžete jej zahustit třeba želatinou nebo tvarohem.
Pro přípravu lívanců si nejdřív vidličkou rozmačkejte banán. Poté přidejte vajíčko a dobře promíchejte. Postupně přidejte směs mouky a kypřicího prášku. Pokud je směs moc tuhá, přidejte mléko. Těsto by mělo být o trochu hustší než na palačinky.
Lívance udělejte na pánvi a podávejte s krémem z opuncie a bílého vína. Dozdobte plátky kokosu.
Zdroj: Titbit