Originální staročeské pečivo – řepánky

23. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Řepánky vznikly kdysi ze spojení konce cukrovarských kampaní a blížícího se období Vánoc. Dnes je toto v minulosti tradiční pečivo už téměř zapomenuté. Vyzkoušejte náš recept a budete překvapeni. Řepánky jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené.

Pokud má někdo známého zemědělce nebo pokud najde při cestách naší krajinou na poli zbytky surové cukrovky, může si právě teď připravit velmi chutné pečivo – předpokladem pro domácí výrobu řepánků je totiž právě nezpracovaná cukrovka.

Řepánky patří mezi pečivo z kynutého těsta a samozřejmě i v tomto případě existuje celá řada variant, jak je připravit, stejně tak jako tvarů a velikostí výsledného moučníku či zákusku. Najdete řepánky pečené, z domácí pekárny i smažené. Buchty či vdolky. S mákem, s povidly, s různými druhy koření, třeba hřebíčkem a skořicí.

Řepánky příjemně nasládlé, ale ne přeslazené

Níže popsaný recept například pracuje s pepřem jako s jednou z ingrediencí (což není zcela obvyklé), lžička pepře ale dodá výslednému výrobku pikantnější chuť. I tak jsou ale řepánky příjemně nasládlé, ale ne přeslazené – kdo by přesto stál o intenzivnější sladší chuť, může si upečené řepánky pocukrovat moučkovým cukrem.

Recept na domácí řepánky

Suroviny k přípravě – nádivka:

½ středně velké bulvy cukrové řepy, ¼ l mléka, 100 g mletého máku, ½ lžičky pepře, 1 lžíce másla, dle chuti cukr

Suroviny k přípravě – kynuté těsto:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce cukru (písek), sáček vanilkového cukru, ½ kostky droždí, 7 lžic rozpuštěného tuku (může být i olej), ¼ l vlažného mléka, špetka soli

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. V mouce uděláme důlek, rozdrolíme v něm polovinu kostky droždí (vyndáme ho nejdříve z lednice, aby mělo pokojovou teplotu), přidáme ½ lžičky cukru, 2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mezitím si nastrouháme na jemno očištěnou cukrovou řepu. Do mouky s kváskem přidáme vanilkový cukr, vejce, 7 lžic tuku (oleje), špetku soli, 1,5 lžíce cukru,  ¼ l vlažného mléka a vypracujeme těsto. Těsto se nesmí lepit na stěny mísy. Pokud je těsto řídké – přidáme mouku, pokud je tuhé – přidáme mléko. Těsto dáme kynout asi na půl hodiny.

Nyní si vyrobíme nádivku. Nastrouhanou řepu povaříme za stálého míchání cca ½ hodiny, smícháme na konci s mákem a dále povaříme asi 2 minuty. Stále promícháváme. Přidáme pepř, 1 lžíci másla a dosladíme dle chuti. Pokud je nádivka řídká, zahustíme strouhankou nebo nastrouhanými piškoty. Pokud je hustá, přidáme mléko.

Z těsta vytvarujeme oválky, které plníme nádivkou, uzavřeme a poklademe na pečicí papír, uzavřením dolů. Nedáváme je na pekáči těsně vedle sebe, ale necháme mezeru, protože pečením zvětší svůj objem. Oválky potřeme rozšlehaným vejcem rozmíchaným s máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Nakonec můžeme řepánky pocukrovat cukrem moučkou. Dobrou chuť!

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).