Hlavní navigace

S haluxy či kladívkovými prsty můžete mít boty na pojišťovnu, člověk platí jen část ceny

23. 7. 2024

Sdílet

Lidé, které trápí ortopedické vady jako třeba kladívkové nebo zkřížené prsty, vbočené palce, ztuhlý deformovaný palec a podobně, mají nárok na ortopedické boty proplácené pojišťovnou. Stejně jako pacienti se syndromem diabetické nohy nebo děti s vrozenými potížemi.

Ošetřující lékař může pro řešení lehčích až velmi složitých ortopedických vad předepsat pacientovi poukaz na ortopedickou obuv vyrobenou na zakázku. Obuv se vyrábí individuálně a předchází jí odborné měření. 

Úhradu a pravidla preskripce zdravotnických prostředků stanovuje Příloha číslo 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zdravotní pojišťovny naopak neproplácejí žádné sériově vyráběné vložky ani ortopedické pomůcky do obuvi, které se nedělají na míru, ale dají se běžně koupit. 

Kdo předepisuje ortopedickou obuv?

Předepsat ortopedickou obuv vyrobenou na zakázku může pacientovi lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař, revmatolog, diabetolog, chirurg a tak dále, vysvětlila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová

Preskripce ortopedické obuvi na zakázku – děti

  • Dětem do 18 let (včetně) hradí zdravotní pojišťovna za rok dva páry ortopedické obuvi jednoduché vyrobené na zakázku, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 50 procent ceny za jeden pár. U ortopedické obuvi středně složité a velmi složité vyrobené na zakázku jsou hrazeny dva páry ročně, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 90 procent ceny za jeden pár.

Preskripce ortopedické obuvi na zakázku – dospělí

  • U dospělých od 19 let hradí zdravotní pojišťovna ortopedickou obuv jednoduchou na zakázku ve frekvenci dva páry za tři roky, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 50 procent ceny za jeden pár. 
  • U ortopedické obuvi středně složité a velmi složité vyrobené na zakázku jsou hrazeny dva páry za tři roky, úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena ve výši 90 procent ceny za jeden pár.
Vbočené palce mají častěji ženy. Pomáhá cvičení a fyzioterapie, příčinu řeší operace Přečtěte si také:

Vbočené palce mají častěji ženy. Pomáhá cvičení a fyzioterapie, příčinu řeší operace

Úpravy a opravy na zakázku

Podobné je to s úpravami bot. Úhradu úpravy a opravy ortopedické obuvi na zakázku musí zdravotní pojišťovna schválit. Úpravu i opravu ortopedické obuvi může předepsat lékař-specialista – ortopedický protetik, ortoped, rehabilitační lékař, diabetolog, chirurg.

Úpravy ortopedické obuvi

Úpravy ortopedické obuvi vyrobené na zakázku jsou možné výhradně při změnách zdravotního stavu pacienta a v medicínsky zdůvodněných případech (například při změně tvaru nohy pacienta). Úpravou se rozumí výměna součástí obuvi, jejichž opotřebení (životnost) nedosahuje frekvenčního omezení pro tento zdravotnický prostředek. 

Úprava je plně hrazena zdravotní pojišťovnou maximálně dvakrát za jeden rok.

Opravy terapeutické části ortopedické obuvi

Opravy ortopedické obuvi na zakázku jsou možné výhradně v případě poškození vzniklého běžným opotřebením, nikoliv v případě poškození vinou špatného používání. Opravou se rozumí oprava terapeutických částí obuvi a uvedení ortopedické obuvi do funkčního stavu. Úhrada zdravotní pojišťovnou je stanovena na 75 procent ceny.

Poslechněte si podcast o cvičení nohou

Sbírání tužek nohou nám chodidlo nespraví, cvičit je potřeba celé tělo
Sbírání tužek nohou nám chodidlo nespraví, cvičit je potřeba celé tělo
0:00/

Jak je to s poukazem na boty? 

Ošetřující lékař pacientovi předepisuje ortopedickou obuv vyrobenou na zakázku na takzvaný poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Platnost poukazu je 30 dnů od data vystavení včetně, neurčí-li předepisující lékař jinak. Poukaz může lékař vystavit jak v listinné (papírové), tak elektronické podobě.

Vzhledem k tomu, že v současné době není ePoukaz povinný, doporučujeme si předem ověřit, zda vybraný výdejce zdravotnických prostředků je již zapojen do systému ePoukaz, uvádí mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Listinné (papírové) formy poukazu jsou nadále platné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).