...že z nestandardní zeleniny budu mít větší odpad - např. třínohá mrkev nepůjde oloupat škrabkou a budu na ni muset vzít nůž; z rozeklaného lilku neudělám rovné plátky. Navíc zpracování takové zeleniny mi v kuchyni zabere víc času. Ta sleva tedy bude muset být taková, aby mi tu ztrátu pokryla. A to deset procent opravdu ale opravdu nespraví, to je aspoň za třetinu.
No tak u té mrkve napřed ty nohy oddělím a pak je oškrábu škrabkou, podobně s tím lilkem. Je to práce navíc, ale ne významně.
Horší je, že deformace zeleniny může skrývat skutečnou vadu - koupím nestandardně tvarovanou cibuli a po jejím rozkrojení zjistím pod deformací smradlavé hnědé ložisko čehosi, atd. A rozlišit, kdy ta deformace je opravdu jen způsobená špatným růstem, a kdy se pod ní skrývá smradlavé hnědé cosi, bez toho rozkrojení jde dost těžko.