Na to, že jsme národ houbařů, se kolem hub a jejich konzumace stále dějí věci, nad kterými mykolog i internista zapláče. Pokud jde o otravu, jsme podle lékařky interního oddělení nymburské nemocnice Šárky Klimešové znalci: v druzích hub se orientujeme (ale chybička se samozřejmě vloudí) a se zvracením i průjmem vyrážíme většinou rychle k lékaři. Dokonce zodpovědně nosíme zbytky uvařeného jídla, které nám způsobilo potíže. Šlápnout vedle umíme v jiných věcech – ovšem následky jsou nebezpečné.
Galerie: Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají
Nejen jedovaté mohou ublížit
Klasikou zažívacích potíží, které žádají zásah lékaře, je nedostatečná tepelná úprava nebo chyby při skladování hub. Výsledkem je tzv. sekundární otrava a ta může vzniknout i po požití jedlých druhů hub.
Houby proto vařte aspoň dvacet minut, při smažení postačí deset minut. Na veliké kusy raději předem zapomeňte, teplo totiž potravinou dostatečně neprostoupí. Pozor dejte už při sbírání – přerostlé houby vynechte. Vyvarujte se i sbírání přemrzlých kusů a ochutnávání za syrova. A dvakrát pozor na poslední upozornění před dětmi, ty se rády inspirují. Ostatně malé děti by měly houby jen sbírat – špatně stravitelná potravina je občas „kamenem v žaludku“ i nás dospělých. I proto je lepší jíst houby spíš k obědu než na noc.
Pozor na místo sběru
„Houbaři rovněž zanedbávají riziko kontaminace,“ říká Šárka Klimešová. „I v lesním hospodářství se běžně používají postřiky a pesticidy, navíc může dojít ke znečištění houby výkaly zvířat, obzvlášť třeba trus hlodavců je častým zdrojem salmonelové infekce.“
Sbírejte proto jen opravdu známé mladé houby bez známek znečištění či poškození. A na houby choďte opravdu jen do lesa a výlet spojte s pořádnou procházkou. V největší sezóně totiž rostou všude, včetně blízkosti skládek nebo okrajů frekventovaných silnic. Tahle místa vynechejte.
S čím na houby
Jedině s košíkem, proutěným či lýkovým. Houby v něm mohou dýchat a nepomačkají se. Pokud použijete plastový, silikonový nebo jiný než klasický košík, zkontrolujte určitě jeho prodyšnost.
Zkázou pro houby i nebezpečím pro vaše zažívání jsou houby z igelitky nebo látkové tašky, které navíc vozíte v kufru auta třeba celé odpoledne. Zapařením totiž v houbách vznikají látky, které jsou po požití nebezpečné.
Otrava? Za pár hodin
„Typická otrava se projeví příznaky po osmi až dvanácti hodinách od konzumace, obvykle dorazí pacienti ráno po večerní konzumaci hub,“ uvádí Šárka Klimešová. „Výjimkou je muchomůrka tygrovaná, která bývá zaměnitelná s masákem či bedlou. V tomto případě se otrava projeví potížemi v rozmezí třiceti až sto dvaceti minut slzením, sliněním, bolestmi břicha, zrychlením tepu, poklesem tlaku a poruchami nervového systému se vznikem halucinací až poruchou vědomí.“
Dejte pozor i na své doma dospívající nadšené houbaře a varujte je před laciným halucinogenem:
„Kouření sušených částí muchomůrky zelené, tygrované či červené je prudce jedovaté, průběh je extrémně bolestivý a zpravidla končí smrtí či trvalým poškozením nervového systému,“ varuje lékařka.
K lékaři se zbytkem večeře
Bolesti břicha, zvracení, průjem, slabost končetin, pokles tlaku, zvýšení tepu a bušení srdce. Tyhle příznaky sice vyženou i leckoho otrlého do ordinace lékaře, přesto se najdou „stateční,“ kteří to chtějí zvládnout doma. A před tím Šárka Klimešová také varuje, i když si můžete poskytnout alespoň první pomoc.
„První pomocí je vyvolat zvracení, pokud nepřišlo samo. Pak se doporučuje užít černé uhlí v dávce deset až dvacet tabletek. K zapití použijte černý čaj, uklidňuje žaludek a podporuje močení. Navíc dodá potřebnou hydrataci,“ objasňuje lékařka. Radí také uchovat zbytky pokrmu, hub, nebo aspoň zvratky pro případ nutnosti identifikace.
„Problémem u dětí a starších nemocných je rychle postupující dehydratace. Nechtějí pít, aby zase nezvraceli, pak je lépe i u nekomplikovaných otrav vyhledat lékaře k podání infúze,“ vysvětluje Šárka Klimešová.
Mléko a alkohol k houbám nepatří
Zažitá klasika pro případ otravy radí vypít mléko, před tím ale odborníci důrazně varují:
„Mléko není tekutina, složením se jedná o komplexní potravinu, natrávením se srazí, jeho pití není doporučováno. Konzumace alkoholu k houbám je rovněž spíše nešťastná volba. Houby drží alkohol v sobě, hrozí pak riziko pomalejšího trávení hub a i zpomaleného odbourávání alkoholu,“ uzavírá Šárka Klimešová.
Vybavte lékárničku a telefon:
- Pro období, kdy se sbírají houby, nakupte do domácí lékárničky dostatek černého uhlí,
- počítejte se všemi členy rodiny, obvykle se totiž trávíme kolektivně z uvařeného jídla,
- v mobilu mějte pro jistotu uložené číslo na nepřetržitou toxikologickou linku 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.