Hlavní navigace

V pondělí 28. října budou mít otevřeno jen málokde

Sdílet

Na pondělí 28. října připadá Den vzniku samostatného československého státu. Jak je to během tohoto státního svátku s otevírací dobou obchodů?

28. října je letos pondělí, takže nás čeká prodloužený víkend. Pokud ale chcete tento státní svátek využít k nákupům, budeme vás muset zklamat. Jde totiž o ten státní svátek, na který zákon o prodejní době ukládá maloobchodům nad 200 metrů čtverečních zákaz prodeje. Jinými slovy: běžné obchody budou mít zavřeno.

Konkrétně jde o supermarkety a hypermarkety, kde se prodávají například potraviny a další zboží, elektro, nábytek a další. Fungovat nebudou ani hobbymarkety nebo některá obchodní centra.

Do velikosti prodejny se přitom počítá celková plocha, kam mají zákazníci přístup, včetně například zkušebních kabinek, plocha zabraná prodejními pulty a výlohami i plocha za prodejními pulty, kde se pohybují prodavači.

Kde bude otevřeno?

Naopak otevřeno mohou mít například malé večerky, obchůdky na nádražích a letištích nebo v nemocnicích, lékárny, čerpací stanice atd.

Využijete státní svátek k nákupům?

Důvodem, proč vznikl zmíněný zákon, je snaha umožnit zaměstnancům obchodů trávit alespoň některé státní svátky doma a s rodinami. Vzhledem k tomu, že se ale zákon vztahuje jen na některé svátky, je pro plno lidí těžké se i po letech zorientovat, kdy si mohou nakoupit a kdy se do obchodů vydávat vůbec nemusejí.

KL24

Co nás čeká do konce roku?

Do konce roku nás čekají ještě dva státní svátky se zavřenými obchody, a to 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou muset prodejny zavřít v pravé poledne.

Poslední letošní svátek, 17. listopad, se naopak otevírací doby nijak nedotkne. Na něj se zákon nevztahuje.

Kvíz: Pamatujete si tyhle výrobky?

Možná jste výrobky, které byly a občas také nebyly k dostání na pultech obchodů před rokem 1989, na vlastní kůži nezažili. Nebo zažili, ale ani trochu se vám po většině z nich nestýská. V každém případě si však můžete udělat náš kvíz, abyste zjistili, jak se v nich vyznáte. 

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).