Ovesné vločky nepatří jen do ovesné kaše. Mají podstatně širší možnosti využití, a k tomu všemu jsou pro tělo velmi přínosné. „Ovesné vločky jsou zásobárnou vlákniny, překypují vitamíny a minerálními látkami a jsou i skvělým zdrojem energie,“ doporučuje Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Co se dozvíte v článku
Overnight kaše do skleničky
Overnight neboli ovesná kaše do skleničky je skvělou volbou v případě, že si potřebujete vzít snídani či svačinu s sebou. Příprava této pochoutky je navíc rychlá a snadná. Základem skleničky jsou vždy ovesné vločky, dále pak například lněná nebo chia semínka, voda, mléko či rostlinný nápoj. K dochucení můžete přidat pár oříšků a sušeného ovoce, případně pár lžic bílého jogurtu a kousek čerstvého ovoce dle chuti.
Recept: Hrušková overnight kaše nejen na cesty
Suroviny:
- 50 g ovesných vloček
- 1–2 lžíce chia semínek
- 150 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička medu
- 1 menší hruška
- 2 lžíce vlašských ořechů
Ovesné vločky a chia semínka dejte do uzavíratelné sklenice o objemu cca 250 ml a zalijte mlékem či rostlinným nápojem. Vmíchejte skořici a med. Hrušku nakrájejte na malé plátky a společně s oříšky jí ozdobte vršek kaše. Přes noc nechte uležet v lednici.
Lívance a palačinky z ovesných vloček
Ovesné palačinky či lívance jsou oblíbené zejména u sportovců, kteří si rádi zamlsají, ale raději zvolí zdravější a dietnější variantu daného pokrmu. Nejsou to ale jen sportovci, kteří si na ovesných lívancích pochutnají. „Lívance a palačinky z ovesných vloček jsou chuťově výborné, dobře zasytí a můžete je obměňovat. Na zimní období doporučuji vyzkoušet voňavé jablečné lívance z vloček se skořicí. Skořice má zahřívací schopnost, má pozitivní vliv na trávení, a dokonce se jí připisují i antibiotické účinky, což přijde během zimních viróz vhod,“ říká Michaela Ryglová.
Recept: Voňavé skořicovo-jablečné lívance z vloček
Suroviny:
- 1 jablko
- 2 vejce
- 60 g ovesných vloček
- ½ čajové lžičky kypřicího prášku
- mletá skořice dle chuti
- ovoce ad. na ozdobení a dochucení
Jablko oloupejte, zbavte jádřince a najemno ho nastrouhejte. Pak přidejte vejce a vše rozmíchejte. Přidejte jemné ovesné vločky, kypřicí prášek a skořici. Můžete přidat i špetku muškátového oříšku. Vznikne hustější těsto, ze kterého upečte na pánvi lívanečky. Hotové lívance ozdobte ovocem. Potřít je můžete oříškovým máslem nebo si je ochutit tvarohem, domácí marmeládou nebo polít trochou javorového sirupu.
Zapečená ovesná kaše
Klasikou je ovesná kaše, kterou si ale můžete navíc ještě nechat zapéct v troubě. „Během chladných zimních měsíců je horká kaše výbornou volbou nejen na snídani, kdy zahřeje a na celé dopoledne zasytí, ale třeba i jako jídlo po tréninku. Jídlo v podobě potréninkové kaše dodá tělu všechny potřebné živiny, pomůže s lepší regenerací a bonusem je i to, že ovesné vločky obsahují vyšší podíl vlákniny,“ popisuje odbornice.
Recept: Zapečená banánovo-ovesná kaše
Suroviny:
- 1 banán
- 1 vejce
- 70 ml mléka
- 70 g ovesných vloček
- 10 ml javorového sirupu
- hrst oříšků
- lesní ovoce dle chuti
- kokosové chipsy
Nejdříve pomocí vidličky rozmačkejte banán. Pak ho smíchejte s vejcem a mlékem. Přidejte ovesné vločky a javorový sirup. Vše důkladně promíchejte. Nakonec hotovou směs nalijte do připravené zapékací nádoby a pečte při 180 stupních přibližně 25 minut. Po upečení dozdobte oříšky, ovocem dle chuti a kokosovými chipsy.
Hřejivé polévky z ovesných vloček
Kromě sladkých snídaní a svačinek můžete ovesné vločky využít třeba při přípravě polévek. Základem těchto polévek je strouhaná kořenová zelenina, sůl, pepř, případně majoránka či jiné koření, které rádi používáte. „Ovesné vločky polévku zahustí, zjemní svou strukturou, skvěle v ní chutnají a dodají pocit sytosti na mnohem delší dobu, než kdybyste polévku připravovali běžným způsobem,“ říká odborná garantka výživy.
Recept: Cizrnová polévka s ovesnými vločkami
Suroviny:
- 80–100 g jemných ovesných vloček
- 1 l vody
- 200 g (ev. sójového) jogurtu
- špetka soli, pepř dle chuti
- 200 g předvařené cizrny
- 1 lžíce olivového oleje
Vločky vařte v přibližně jednom litru vody cca 5 minut. Pak přimíchejte jogurt a dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i stroužek česneku. Cizrnu osmahněte na pánvi na lžíci olivového oleje. Nakonec cizrnou posypte polévku.
Karbanátky z ovesných vloček
Ovesné vločky jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých masových směsí, placiček, karbanátků či sekané. „Ovesné vločky dokážou směs zahustit a zjemnit. Chutnají v těchto pokrmem dokonce lépe než strouhanka. Běžně se vločkami zahušťují i karbanátkové směsi ze zeleniny či luštěnin,“ dává svoje tipy Michaela Ryglová. Pro výraznější chuť můžete vločky před jejich vložením do směsi krátce opražit na pánvi.
Recept: Placičky z ovesných vloček a fazolí
Suroviny:
- ½ hrnku sušených pinto fazolí
- ½ hrnku červených sušených fazolí
- trocha oleje na smažení
- 1 velká cibule
- 3–4 stroužky česneku
- špetka soli
- 1 střední mrkev
- 1 lžička chilli (máte-li rádi ostřejší chutě)
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce francouzské hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 ½ hrnku jemných ovesných vloček
- olivový olej na potření
Fazole nechte přes noc nabobtnat ve vodě. Druhý den je uvařte. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a můžete přidat i špetku soli. Chvíli vše restujte. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, chilli koření, mletý kmín a vařte, dokud mrkev nebude měkká. Uvařené fazole rozmačkejte pomocí vidličky a přidejte k nim uvařenou mrkvovou směs, hořčici, kečup, sójovou omáčku a rozmixované ovesné vločky. Vše důkladně smíchejte a vytvořte těsto. Z těsta vytvořte 6–8 placiček. Placičky opečte dozlatova na nepřilnavé pánvi potřené trochou oleje.
Odborná spolupráce:
Ing. Michaela Ryglová
Odborná garantka výživy společnosti Bonavita