Padají vám vlasy, jste stále nemocní? Chybí vám zinek

5. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/mojpe, podle licence: Public domain
Zinek si naše tělo neumí vytvořit, je tedy třeba ho přijímat v dostatečné míře, hlavně prostřednictvím ryb, hovězího masa nebo luštěnin. Když to neděláme, zahráváme si s chudokrevností, s porušením imunity a vyšší nemocností.

Únava, změny nálad nebo nežádoucí psychické projevy – to vše může mít za následek nedostatek zinku. Tento minerální prvek sice v našem těle nemá příliš velké zastoupení, o to je však významnější. Proč dohlížet na dostatečný přísun zinku a v jakých potravinách ho nalezneme?

Zinek je svou přítomností v organismu užitečný v mnoha ohledech:

  • Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin, zásad, sacharidů, makroživin, mastných kyselin a vitaminu A.
  • Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím.
  • Přispívá k normální syntéze DNA, bílkovin.
  • Přispívá k normální plodnosti a reprodukci.
  • Přispívá k udržení normálního stavu vlasů, kostí, nehtů, pokožky a zraku.
  • Přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi.
  • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Pomáhá v ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Podílí se na procesu dělení buněk.

Tělo zinek nevytváří ani neukládá, takže je nutné ho neustále doplňovat z vnějších zdrojů. Doporučená denní dávka zinku se pohybuje okolo 15 mg denně pro osoby starší patnácti let, pro děti jsou dávky menší, a naopak v těhotenství a v období kojení je potřeba dávku zvýšit. Zinek se nachází hlavně v potravinách bohatých na bílkoviny, jako jsou např. libové maso, játra, mléko, vaječné žloutky či mořské ryby. Významným podílem je obsažen i v chlebu z hrubé obilné mouky a v sušených luštěninách. Obecně lze říct, že z živočišných zdrojů se vstřebává lépe než ze zdrojů rostlinných, na což by si měli dát pozor hlavně vegetariáni.

Potraviny bohaté na zinek:

Ústřice, krevety, mořské ryby, libové maso – zejména hovězí, játra, neloupaná semena obilnin, dýňová, slunečnicová a tykvová semínka, pivní kvasnice, sušené mléko, sýr, luštěniny.

Kdy dochází k nedostatku zinku?

K nedostatku zinku může dojít i při vysoké fyzické námaze. Nedostatek zinku se může projevit zpomaleným růstem, vypadáváním vlasů, průjmem a také opožděným pohlavním vývojem. Při dlouhodobém podávání zinku může dojít ke vzniku chudokrevnosti. Ve stravě může chybět hlavně alkoholikům a pacientům s mentální anorexií. Příčinou však může být i nevhodně složený jídelníček nebo nejrůznější diety. Vstřebávání zinku může být také zhoršeno při některých nemocech trávicího traktu. Jeho nedostatkem můžou trpět i pacienti s jaterními problémy, nemocnými ledvinami či rakovinou.

Deficitních projevů existuje rovněž spousta. Kromě psychických projevů se můžete setkat např. se zhoršeným stavem kůže, vlasů či nehtů. Dále je běžný zvýšený výskyt průjmu. Pro těhotné ženy představuje nedostatek zinku také riziko – může mít za následek zpomalení růstu plodu, komplikace při porodu, ale i vrozené vady či spontánní potraty. Nadměrné užívání zinku s sebou vážnější rizika nenese, resp. jsou velice malá. Při dlouhodobém přijímání vyšších dávek může dojít ke snížení vstřebávání železa a mědi.

Je důležité zdůraznit, že už i mírný nedostatek zinku vede k porušení imunity a vyšší nemocnosti i mortalitě na infekční onemocnění. Proto je vhodné uzpůsobit svůj jídelníček nebo se poradit s lékárníkem – zinek lze užívat i jako doplněk stravy.

Zdroj: Česká asociace pro speciální potraviny

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).