Hlavní navigace

Časté pálení nohou může poukazovat na cukrovku, neuropatii či třeba nedostatek minerálů

10. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/prostooleh
Nepříjemné pocity v chodidlech, mravenčení, pálení či horkost se může čas od času objevit u každého. Tyto potíže může zavinit i dlouhé stání, přetížení či těsné boty. Pokud vás ovšem pálení nohou trápí opakovaně a je provázeno bolestí, měli byste zpozornět. Mohlo by se totiž jednat o projev cukrovky, revmatoidní artritidy, kardiovaskulární choroby či jiných zdravotních problémů.

Co způsobuje pálení a brnění chodidel?

Co se dozvíte v článku
  1. Co způsobuje pálení a brnění chodidel?
  2. Pálení nohou v noci
  3. Jak se projevuje mravenčení nohou?
  4. Diagnostika a léčba pálení nohou

Chodidla, prsty u nohou a nárty patří mezi citlivé oblasti, které nás někdy mohou pálit či svědit. Občasné pálení nohou nemusí hned znamenat, že se jedná o vážnou chorobu. Jde o běžnou reakci na nepřiměřenou zátěž či neprodyšnou obuv. V tomto případě stačí, když si odpočinete a dáte si na nohy studený obklad. Jestliže vás ale opakovaně trápí pocit horka v nohou, pálení rukou a nohou, pálení prstů u nohou nebo pálení nohou od kolen dolů, může jít o projev chronického onemocnění či závažnějšího problému.

Mezi příznaky roztroušené sklerózy patří brnění končetin, poruchy zraku či emoční nestabilita Přečtěte si také:

Mezi příznaky roztroušené sklerózy patří brnění končetin, poruchy zraku či emoční nestabilita

Běžné příčiny pálení nohou

  • Periferní neuropatie: běžnou příčinou pocitů pálení, brnění či mravenčení v chodidlech je tzv. periferní neuropatie, což je porucha periferních nervů v končetinách. Kromě brnění se dostavují i pocity horka v nohách, necitlivost nebo slabost svalů. Neuropatií trpí často diabetici (diabetická neuropatie), protože vysoká hladina cukru v krvi poškozuje periferní nervy. Neuropatie mohou souviset i s chemoterapií, lymeskou boreliózou či revmatoidní artritidou.
  • Poruchy oběhového systému: kardiaci mívají potíže s nedostatečným prokrvením, což může způsobovat brnění, mravenčení i křeče. Nedostatečné zásobení periferních částí těla krví trápí i diabetiky. Dochází u nich k mikroangiopatiím, kdy jsou v oblasti nohou poškozeny drobné cévy.
  • Chronická žilní nedostatečnost: mnoho lidí trpí chronickým žilním onemocněním, při kterém je omezen návrat odkysličené krve z končetin zpět k srdci. Krev se pak městná v dolních končetinách a způsobuje křeče, nepříjemné pocity, brnění a napětí, které mohou zasahovat až do chodidel.
  • Roztroušená skleróza: onemocnění označované zkratkou RS postihuje nervový systém a vede k poruchám přenosu nervových signálů. Právě necitlivost a mravenčení v chodidlech je častým problémem, který pacienty s tímto onemocněním přivede poprvé k lékaři.
  • Kožní onemocnění: nohy vás mohou pálit i kvůli vyrážce či kožnímu onemocnění. Chodidla a prostory mezi prsty bývají nejčastěji napadeny plísňovými infekcemi, které se projevují svěděním, pálením a tvorbou drobných puchýřků. Kůže mezi prsty nejprve tmavne a rudne, později se objevují vřídky a puchýřky, které postupně praskají. Problémy s mykotickými infekcemi mají třeba diabetici a pacienti s oslabenou imunitou.
  • Nedostatek některých nutrientů: odborníci předpokládají, že existuje souvislost mezi pálením nohou a vážným nedostatkem některých minerálů a vitamínů v organismu. Konkrétně se jedná o zinek, tiamin, niacin, kyselinu pantotenovou, pyridoxin a kobalamin.
  • Hormonální poruchy: u některých žen se dostavují otoky a pocity horkosti v nohou před menstruací či přímo během menstruace. Po skončení krvácení tyto potíže samovolně odezní.
  • Infekční onemocnění: v periferních nervech může docházet k zánětům, které vznikají při nejrůznějších infekčních chorobách. Bolesti a pálení chodidel mohou souviset s infekční mononukleózou, pásovým oparem nebo covidem.
  • Plantární fasciitida: jedná se o zánět plantární fascie, což je silný vaz spojující patu a prsty u nohou. S tímto problémem se setkávají často běžci a lidé s plochou nožní klenbou. Kromě pálení se dostavuje ostrá bolest, která bývá nejhorší po ránu. Stav se zhoršuje při zátěži v podobě běhu, chůze a dlouhého stání. [1, 2, 3, 4, 5]

Vzácné příčiny pálení nohou

  • Otrava: k mravenčení a brnění končetin dochází také při otravách některými toxiny a chemickými látkami. Může se jednat o intoxikaci rtutí, arsenem, thaliem nebo nemrznoucí směsí do auta.
  • Syndrom tarzálního tunelu: vzácnou příčinou bolestí, horkosti a mravenčení v chodidlech může být chronický útlak tibiálního nervu v úžině za mediálním kotníkem. Syndrom tarzálního tunelu patří podobně jako syndrom karpálního tunelu mezi tzv. úžinové syndromy.
  • Gitelmanův syndrom: další vzácnou příčinou, která se může podílet na křečích a mravenčení v dolních končetinách, je Gitelmanův syndrom. Při této dědičné chorobě dochází ke značným ztrátám minerálů do moči. Pacienti se kvůli tomu potýkají s chronickým nedostatkem hořčíku a draslíku.

Co všechno víte o zdraví, lidském těle, virech a bakteriích?

Že na viry nejsou potřeba antibiotika a že spousta nakažlivých chorob se šíří skrz neumyté ruce, to nejspíše víte. Ale tušíte, která nemoc způsobená bakteriemi je na světě vůbec nejčastější, co jsou to adenoidy a jak se říká růstovému hormonu? 

Pálení nohou v noci

Pálení či svědění chodidel v noci může poukazovat na tzv. syndrom neklidných nohou. Při této neurologické poruše má pacient neustálou potřebu hýbat rukama i nohama, končetiny zkrátka neudrží v klidu. Kromě nutkání pohybovat nohama ho může trápit brnění, pálení, záškuby a tupé bolesti. Potíže se nemusí dostavovat nutně jen v noci, stačí, když zrovna odpočívá. Noční pálení chodidel bývá také typickým projevem periferních neuropatií. [6, 7, 8, 9]

Jak se projevuje mravenčení nohou?

Pálení nohou pacienti někdy popisují jako pocit, že jim někdo píchá do chodidel drobné jehličky. Odtud také pochází anglický výraz „pins and needles in foot. K tomuto pocitu se může přidávat i brnění, mravenčení, necitlivost a horkost v nohou. Pokud jsou potíže způsobeny neuropatií, dostavují se také bolesti a křeče. Pacienti mohou mít i problémy s vnímáním tepla či chladu. Problémy se často zhoršují v noci, k ránu se stav zlepšuje.

KL24

Trápí vás brnění prstů?

Diagnostika a léčba pálení nohou

Terapie pálení a brnění nohou by měla vycházet z příčiny. Pacient by měl nejprve navštívit lékaře, který provede potřebná vyšetření a vyloučí závažnější příčiny. Základem je vyšetření krve a neurologická vyšetření, která lze doplnit o elektromyografii a další testy, které odhalí případné potíže s klouby a kostmi.

Na zmírnění občasných problémů mohou pomoct i domácí postupy, například máčení chodidel v chladné vodě, protahovací cvičení či použití chladivých gelů. Pořídit byste si měli také kvalitní obuv, která bude podporovat správné postavení prstů a nebude chodidlo svírat. Nohy byste měli udržovat v suchu a čistotě, abyste předcházeli mykotickým infekcím. [10, 11, 12, 13, 14]

Zdroje: 

nih.gov, nhs.uk, medicalnewstoday.com, healthline.com, health.com, prevention.com, webmd.com, czech-neuro.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).