Pálení žáhy: babské rady i léky pro první pomoc

22. 12. 2015

Sdílet

Víte, co je nejčastější vánoční potíž? Pálení žáhy. Zná ho většina těhotných a ti, kdo mají refluxní chorobu jícnu. Vánoce jsou však příležitost, kdy pálení žáhy může zažít skoro každý. Jak mu předejít a čím si pomoci?

Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad.

Objevuje se i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech podobný stavům krátce po zvracení.

Způsobuje ho podráždění sliznice dolního jícnu neobvyklým obsahem ze žaludku nebo z dvanáctníku, především žaludeční kyselinou nebo žlučí.

Jedná se o jednu z nejčastějších obtíží z vánočního přejídání, nepřináší velké zdravotní riziko, ale je velmi nepříjemná.

Přejedení, nebo nemoc?

  • Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.
  • Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).
  • Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.
  • Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co nás „pálí“ nejčastěji?

Potíže s pyrózou mají nejčastěji na svědomí určité typy jídel a nápojů, které více konzumujeme právě o Vánocích.

  • Snažte se omezit tučné, kávu a čokoládu.
  • Z alkoholu se vyvarujte především bílého vína.
  • Kuřáci by měli omezit počet cigaret.
  • Potíže vyvolávají i sladká pečená jídla s vysokým obsahem cukru a tuku – nepřehánějte to tedy s cukrovím.

Úleva při potížích

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná, nepříjemná ale ano. Pomohou babské rady i prostředky z lékárny.

Pálení žáhy – babské rady

  • Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla.
  • Pomůže vypití sklenky vlažné vody.
  • S pálením žáhy může výrazně pomoci kefír.
  • Rýže zas spolehlivě uklidní celý trávicí trakt.

Volně prodejné léky a doplňky stravy – antacida

Antacida snižují žaludeční kyselost, mohou obsahovat různé účinné látky.

Společně tyto látky rychle neutralizují přebytečné kyseliny a přinášejí tak šetrnou úlevu od nepříjemných příznaků překyselení žaludku, pálení žáhy a jiných zažívacích obtíží.

  • V lékárně jsou volně prodejné např. Rennie, Tums, Talcid, Gaviscon nebo Maalox.
  • Antacida jsou vhodná, pokud se pálení žáhy nevyskytuje příliš často a potíže nejsou intenzivní, tudíž na příležitostné problémy. Nepomohou, pokud je poškozená větší část žaludeční sliznice.

Volně prodejné léky – inhibitory protonové pumpy

Inhibitory protonové pumpy zabraňují sekreci (uvolňování) žaludeční kyseliny, tím pádem již tak výrazně nehrozí překyselení žaludku.

  • V lékárně jsou volně prodejné Loseprazol, Apo-Ome nebo Helicid.
  • Používají se v případech, kdy jsou potíže častější a je třeba, aby se stav nadále nezhoršoval. Na rozdíl od antacid, která se užívají podle potřeby, se tyto léky obvykle užívají pravidelně.

Přírodní prostředky a bylinky

Pokud nechcete polykat „chemické“ léky, existují přírodní alternativy.

  • Elixír na pálení žáhy – směs přírodních látek ve formě doplňku stravy pro normální činnost trávicího ústrojí.
  • Abisib – vyráběný z mladých výhonků sibiřské jedle.
  • Potíže může zmírnit pomalé žvýkání 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek.
  • Funguje i žvýkání kousku kandovaného zázvoru nebo lístku máty.

Pálení žáhy a jedlá soda

Možná se divíte, že tu zatím nepadla zmínka o známém prostředku, kterým si lidé laicky kurýrují pálení žáhy.

Jedlá soda je sice hojně doporučována v diskusích napříč internetem, při jejím užití ale musíte být opatrní. Může situaci spíše zhoršit.

  • Na akutní potíže s pálením žáhy můžete využít i klasickou jedlou sodu (která je také součástí výše uvedených léků – antacid).
  • Při jejím dlouhodobém užívání ale může dojít paradoxně k překyselení žaludku a dokonce i chronické zácpě – častější obtíže proto konzultujte s lékařem.

Odborná spolupráce:

PharmDr. Tomáš Arndt

V roce 1990 absolvoval farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a od té doby pracuje jako lékárník. Již několik let se věnuje problematice přírodních látek, kterou se snaží popularizovat v článcích na webu www.celostnimedicina.cz, se kterým dlouhodobě úzce spolupracuje. Jde mu o korektní a solidní pohled na přírodní látky – ať už jsou to léčivé rostliny, houby, vitamíny, minerály a další různé látky, které mohou při správném výběru pomoci jak při prevenci, tak jako doplněk léčby řady nemocí.

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).