Pálení žáhy kupodivu uhasí aromatické koření

Sdílet

Trápí vás neustálé pálení žáhy a nebaví vás už polykat chemická antacida? Zkuste najít pomoc v přírodě. Nepříjemný pocit mírní kefírová kúra, bylinky i brambory. A žvýkání – ale ne žvýkaček.

Proti pálení žáhy pomohou bylinky. Mohou být například ve formě čajů či tinktury.

Čaj proti pálení žáhy

Potřebujeme: 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, půl lžičky kořene hořce žlutého, 3 dl vroucí vody
Postup: Všechny přísady smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a hotový čaj popíjíme 2× denně po dobu 6 týdnů.

Kořeněný čaj

Potřebujeme: 1 lžičku tlučených semínek fenyklu, 1 lžičku tlučených semínek anýzu, půl lžičky skořice, půl lžičky kardamomu, 3 dl vroucí vody
Postup: Koření smícháme dohromady, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a při potížích popíjíme 2× denně po dobu 6 týdnů.

Tinktura na pálení žáhy

Potřebujeme: 1 lžičku tlučených semínek fenyklu, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 1 lžičku zeměžluče, 2 dl lihu či destilátu
Postup: Léčivky smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a při potížích užíváme 3× denně 20 kapek.

Ozdravné a zklidňující kúry

S pálením žáhy může výrazně pomoci kefír. Rýže zas spolehlivě uklidní celý trávicí trakt.

Třídenní kefírová kúra

Na každý den potřebujeme: 1,5 litru kefíru, 1,5 litru vlažné vody
Postup: Během dne popíjíme kefír a vlažnou vodu, nic víc. Tento postup provádíme po dobu 3 dnů. Po ukončení této kúry doporučuji přejít na pár dní na veganskou stravu.

Rýžová kúra

Rýžová kúra spočívá v tom, že po 3 dny konzumujeme pouze uvařenou rýži natural, které však můžeme sníst „co hrdlo ráčí“. K tomu nesmíme zapomenout vypít 2,5 litru vlažné vody. Po ukončení této kúry doporučuji přejít na pár dní na veganskou stravu.

Zelí a brambory – pomoc při pálení žáhy

Co nám ještě může zmírnit potíže? Třeba šťáva z kysaného zelí.

Kysané zelí díky mléčnému kvašení pomáhá uhasit nepříjemné pálení žáhy. Při potížích užíváme 3× denně 1 lžíci této šťávy.

Zkuste také brambory. Šťáva ze syrových brambor má silně zásadité účinky a uklidňuje tak překyselený žaludek.

Bramborový šejk

Potřebujeme: 3 brambory, 1 dl vlažné vody
Postup: Brambory odšťavníme v odšťavňovači, vzniklou šťávu smícháme s vodou a pak vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu jednoho týdne.

Žvýkejte! Ale koření

Kmín, fenykl, anýz

Při potížích si můžeme pomoci pomalým rozžvýkáváním 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek.

Zázvor, máta či libeček

Při pálení žáhy je vhodné rozžvýkat kousek kandovaného zázvoru, lístek máty či libečku. Účinek je okamžitý.

  • TIP: Tyto přírodní prostředky můžeme libovolně kombinovat.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).