Úlevu od pálení žáhy mohou přinést i bylinky nebo citronová šťáva

24. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Trápí vás nepříjemné pálení v krku, pokud si čas od času dopřejete mastný bůček nebo sklenku bílého vína? Pak jde s nejvyšší pravděpodobností o pálení žáhy, které mohou vyvolávat tučné pokrmy a alkohol. Návrat žaludečního obsahu do jícnu ale mohou způsobit i jiné faktory, například obezita nebo těhotenství.

Žáhu byste v lidském těle hledali jen těžko, a přesto se můžete často setkat s takzvaným pálením žáhy. Lidé tímto způsobem označují pocity pálení v krku či nepříjemný tlak za hrudní kostí, které se objevují v důsledku konzumace dráždivých jídel, popíjení alkoholu i jiných faktorů. V současné době trpí pravidelným pálením žáhy přibližně 10 % populace. [12]

Co je pálení žáhy?

Pálení žáhy, odborně označované pyróza, je nepříjemný pocit pálivosti či horka vycházející z hrudi směrem nahoru spolu s tlakem za hrudní kostí. Jde o poměrně častý jev způsobený návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu. Sliznice v jícnu není na rozdíl od žaludečních stěn na něco takového uzpůsobena, a proto pociťujeme pálení. Kyselé šťávy navíc někdy proniknou až do úst, kde způsobí nepříjemný pocit hořkosti.

K tomu dochází v důsledku uvolnění jícnového svěrače, který by se měl správně otevírat jen v případě, kdy prochází potrava do žaludku. Tento stav se označuje jako gastroezofageální refluxní choroba (GERD). S pálením žáhy se lze běžně setkávat po konzumaci určitých typů jídel. Někteří pacienti si zase stěžují na pálení žáhy v noci, protože žaludeční obsah se vleže snadněji vrací zpět do jícnu. Také jím velice často trpí těhotné ženy.

S refluxem a pálením žáhy může pomoci i fyzioterapie Přečtěte si také:

S refluxem a pálením žáhy může pomoci i fyzioterapie

Časté pálení žáhy s progresivním charakterem se ale na druhou stranu nevyplácí podceňovat. Žaludeční šťávy mohou jícen poleptat a způsobit jeho nevratné poškození. Chronická pyróza také může vést ke vzniku jícnových vředů, a dokonce přispívat k tvorbě zhoubných nádorů v trávicím ústrojí. [3, 4, 56]

Co spadá mezi příznaky pálení žáhy?

  • pálení v krku,
  • pocity bolesti a tlaku za hrudní kostí,
  • hořká chuť v ústech,
  • problémy s polykáním,
  • nadýmání,
  • říhání,
  • pocity plnosti žaludku,
  • bolest břicha po jídle. [7, 8]

Příčiny pálení žáhy

V praxi se vůbec nejčastěji setkáváme s pálením žáhy po jídle. Vyvolávají ho zejména:

  • tučné a mastné pokrmy,
  • smažené a kořeněné pokrmy,
  • výrazně sladké pokrmy,
  • citrusové plody,
  • káva,
  • kofeinové nápoje,
  • alkohol (v největší míře bílé víno),
  • perlivé a sycené nápoje,
  • čokoláda,
  • rajčata,
  • česnek a cibule.

Kromě stravovacích návyků souvisí častý výskyt refluxu s životním stylem obecně. Opakující se obtíže zažívají například obézní lidé, protože mají žaludek spolu s ostatními vnitřními orgány značně utlačený. Mezi další rizikové faktory, které mohou způsobovat pálení žáhy, patří:

  • kouření,
  • chronický stres,
  • nošení těsného oblečení,
  • užívání některých léků,
  • těhotenství. [9, 10, 11, 12]

Pálení žáhy v těhotenství

V důsledku významných hormonálních a fyziologických změn se u těhotných žen objevuje pyróza zcela běžně. Plod rostoucí v děloze postupně vyvíjí zvětšující se tlak na žaludek a způsobuje jeho podráždění. Dalším faktorem, který přispívá ke vzniku jícnového refluxu, je pak snižování napětí stěn trávicího ústrojí. [13, 14]

Co pomáhá na pálení žáhy v těhotenství? Dobrou zprávou je, že tento stav nijak neohrožuje samotné miminko. Pro maminku ale mohou být příznaky spojené s pálením žáhy velice nepříjemné. Lékaři doporučují zaměřit se na skladbu jídelníčku a dodržovat režimová opatření, která pomáhají těmto problémům předcházet. Užívání jakýchkoliv léků v těhotenství by mělo být konzultováno s ošetřujícím gynekologem. [15, 16, 17]

Volně prodejné léky na žaludek by se neměly užívat déle než 14 dní Přečtěte si také:

Volně prodejné léky na žaludek by se neměly užívat déle než 14 dní

Pálení žáhy: léčba

Jak se zbavit pálení žáhy? Záleží hodně na tom, jak často a jak dlouho vás tyto problémy trápí. V naprosté většině případů si vystačíte s kombinací léků proti pálení žáhy, bylinkami a změnou stravovacích návyků. Lékařskou pomoc byste měli vyhledat, pokud vás pálení v hrdle trápí více než dva týdny nebo je skutečně nesnesitelné. [18, 19]

Léky na pálení žáhy

Z léků určených na zmírnění pálení žáhy jsou velice oblíbená antacida, která pomáhají neutralizovat kyselé žaludeční prostředí. Působí prakticky okamžitě a jsou k dostání v různých formách – jako tekuté suspenze, žvýkací tablety i prášky rozpustné ve vodě. Mají zásadité pH, jelikož se skládají ze sloučenin hořčíku, vápníku a hliníku. Proto velice dobře funguje na pálení žáhy soda. Pokud nemáte po ruce některých z těchto léků, zkuste rozmíchat lžičku jedlé sody ve skleničce vody a roztok vypít. Okamžitě by se vám mělo ulevit.

Druhou skupinou léků proti pálení žáhy jsou medikamenty blokující tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku:

  • blokátory histaminových receptorů v žaludku (Ranisan, Famosan) – nástup účinků je zde cca do hodiny,
  • inhibitory protonové pumpy (Helicid, Nopalza) – nejužívanější medikamenty proti pálení žáhy, lze je užívat dlouhodobě. [20, 21, 22, 23]

Babské rady na pálení žáhy

Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům před klasickými léky, můžete zkusit na pálení žáhy babské rady, které v naprosté většině případů uleví od akutních obtíží:

  • citronová šťáva,
  • jablečný ocet,
  • kurkuma,
  • zázvor,
  • mandle,
  • brambory,
  • česnek.

Někde se můžete také dočíst, že na pálení žáhy pomáhá mléko. To je sice pravda, ale přinese vám jen krátkodobou úlevu. Na některé látky obsažené v mléce totiž žaludek reaguje ještě vyšší produkcí žaludečních kyselin, čímž se může pacientovi naopak přitížit. [24, 25]

I pět minut pravidelného cvičení dokáže udělat v léčbě pálení žáhy zázraky Přečtěte si také:

I pět minut pravidelného cvičení dokáže udělat v léčbě pálení žáhy zázraky

Bylinky na pálení žáhy

Kromě léků si můžete v lékárnách zakoupit také čajové směsi z bylinek, které pomáhají proti překyselení žaludku, regulují tvorbu žaludečních šťáv a pomáhají s celou řadou trávicích obtíží. Mezi ty nejlepší patří:

  • máta peprná,
  • heřmánek pravý,
  • meduňka lékařská,
  • jitrocel kopinatý,
  • řebříček obecný,
  • lékořice,
  • smetánka lékařská,
  • kopretina řimbaba,
  • pískavice řecké seno. [26, 27]

Prevence pálení žáhy

Pálení žáhy byste se měli snažit pokud možno předcházet. To znamená zaměřit se v prvé řadě na skladbu jídelníčku a vysledovat, které potraviny nebo nápoje vám způsobují největší problémy. Pacienti s hektickým životním stylem by měli zvolnit a nestresovat se. Pokud se u vás objevuje pálení žáhy, zkuste dodržovat následující opatření:

  • dopřávejte si jídlo raději po malých porcích několikrát denně,
  • snažte se nepřejídat,
  • při jídle dobře kousejte a nehltejte,
  • poslední jídlo byste si měli dát čtyři hodiny před spaním,
  • po jídle se nepředklánějte a nezvedejte těžká břemena,
  • pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout. [28, 29, 30]

Zdroje: mayoclinic.org, nih.gov, nhs.uk, webmd.com, everydayhealth.com, hopkinsmedicine.org, healthline.com, clevelandclinic.org, kidshealth.org, americanpregnancy.org, health.harvard.edu, gastroconsa.com, upol.cz, stefajir.cz, solen.cz, cpzp.cz, nzip.cz, medicinapropraxi.cz

Jaké má pálení žáhy příčiny?
Příčinou pálení žáhy je návrat kyselého žaludečního obsahu zpět do jícnu. K tomu dochází při nedostatečném těsnění jícnového svěrače (jícnový reflux). K rozvoji refluxu přispívá konzumace tučných a pálivých jídel, pití alkoholu a kávy, nošení těsného oblečení, obezita, kouření a nezdravý životní styl obecně. Často také trápí nastávající maminky.
Co pomáhá na pálení žáhy?
Pro úlevu od akutních obtíží můžete zkusit některé z léků, které neutralizují žaludeční kyseliny (antacida). Další možností jsou léky blokující tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Kromě přípravků z lékárny vám mohou pomoci i bylinkové čaje a některé potraviny, které na pálení žáhy používaly naše babičky (jablečný ocet, česnek, brambory).
Uleví od pálení žáhy citron?
Ačkoliv má citronová šťáva kyselou chuť, chemicky se jedná o zásadu. Sklenice vody s čerstvě vymačkanou šťávou z citronu vám tak pomůže neutralizovat kyselé žaludeční prostředí.

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).