Ovšem syntetická cesta je levnější- takže nemusíme hádat třikrát, která forma dostane přednost. Ono je krásné prohlašovat, že přece ten zlý glutaman se vyskytuje v přírodě, třeba v mořských řasách. To, co se ale dává do průmyslově vyráběných potravin, je výhradně syntetický glutaman. Výroba přírodního by byla pořádně drahá, protože glutaman je ve směsi s dalšími látkami. Výrobci nejsou žádná charita a nezajímá je nic než zisk.
To rozhodne nelze takhle plosne rict. U neceho muze byt levnejsi prima synteza, jinde muze byt levnejsi pouzit 'prirodnejsi' postup, navic se to s technologickym rozvojem muze menit. U nekterych se synteticka vyroba asi vubec neumi (napr. dost pochybuju, ze by se umelo vyrabet synteticky E 441 - zelatinu).
Zrovna u glutamanu sodneho se dnes prevazne pouziva fermentace pomoci bakterii (viz http://ajcn.nutrition.org/content/90/3/728S ), protoze to zrejme vyjde levneji nez synteticka vyroba, ktera se pouzivala driv v 60. letech.