Já jsem Pangase nikdy nejedl a myslím, že jsem o nic nepřišel. Přesně jak se píše, proč kupovat dováženou sladkovodní rybu, když jich u nás je dostatek.
Kupuju v rybárně nebo na trhách pstruha nebo kapra.
Pstruh je chutnější a nesmrdí tolik jako kapr, kapr se zase lépe vykosťuje. Ale pokud se pstruh umí dobře udělat, krásně odpadá maso od kosti a problém je už jen u ocasu :).
S Tilapii zacinam s chovem mam je zatim v akvarku a venku asi 30kubiku nadrz ktera bude vyhrivana solarnim panelem na vodu ryby budou do dubna ve vnitrniom kruhovem bazenu a pak pujdou ven voda se bude filtrovat pres hydropoonickou salatovou pestirnu vse se bude prodavat lokalne asi 50metru od farmy.
Mohu poskytnou konzultace pro zajemce
Předesílám, že rybařím, takže sladkovodní ryby jím obvykle čerstvě ulovené...
Nicméně pangase jsem zkusil a myslím si, že problém je hlavně v tom, že je to ryba, kterou prodejci asi nejvíc šidí. Kupovat ho třeba v Tescu je totální nesmysl, platíte především za vodu, což i komplikuje úpravu, prostě děs. A přijde mi, že u této ryby je míra neserióznosti větší než kde jinde.
Naproti tomu když jsem zkusil obalovaného pangasia z Makra, tak to nebylo ani zdaleka tak zlé - žádný zázrak, ale najednou to byl alespoň běžný průměr. To samé nějaké lepší filety taktéž z Makra.
Celkově tuto rybu moc nemusím, ale myslím si, že když ho seženete z nějakého kvalitnějšího zdroje, tak vysloveně neurazí a mnoho lidí ocení, že není chuť tak výrazně rybí (mě to tedy naopak vadí, ale jsou zkrátka lidé, kteří na ryby tak zvyklí nejsou). Ovšem kupovat pangasia "levně v akci" je prostě vyhazování peněz...
Ano chuť Pangase je naprosto jalová, v podstatě to skoro ani nechutná jako ryba. Před časem sem četl článek o tom, že Pangas kombinuje nevýhody mořských i sladkovodních ryb. Když vezmeme navíc podmínky v jakých se chová, tak je to nejen horší než propagované mořské ryby ale i než tuzemské sladkovodní ryby.
Takže neobstojí ani argument, že to jediná ryba, kterou jsou ochotni pozřít ti kdo ryby jinak nejedí. Přínos takový jaký si myslí.
A pokud jde o kapra, tak ten má svojí specifickou vynikající chuť díky které je to jedna z mých nejoblíbenějších ryb. A nikdy si nevybavuji, že by o Vánocích smrděl bahnem, ani desetikilový macek, to je jen tradovaný mýtus. Připravovat kapra tak aby nešlo poznat, že jde o kapra je škoda, kdo nemá rád ryby ať si dá kuře.
Tleskám! Já taky nikdy bahno z kapra necítila, po několikatýdenním sádkování to totiž ani není možné. Možná čerstvě ulovený kapr z bahnitého rybníka páchne,ale při jeho nakupování to moc pravděpodobné není. Nejvíc to říkají frfňové, co jim prostě ryby "smrdí", ale pak se ukáže, že kapra ochutnali jednou v životě, v dětství o vánocích, a protože tatínek řekl, že smrdí bahnem, tak ho od té doby nejedí....
, ale nejlepší zelenina je z dobře prohnojené půdy, nejlépe kravskými nebo koňskými exkrementy.
A děti přestávají jíst jídlo z ledničky, když zjistí z jakých zvířat jsou vyrobeny.
Švagrová si pochutnala na smaženém králíku a za 2 hodiny šla zvracet, když se dodatečně dozvěděla, že řízek byl z domácího králíka.
Když bouchnul Černobyl a družstevníci nesměli již uzrálý hrášek, tak než se stačil zaorat lidé z okolí ho ukradli a zkonzumovali.
Když v Česku spadlo v 90tých letech letadlo s pomocí pro Ukrajinu, a lidé byli upozorňováni, aby nic nebrali k vůli kontaminaci palivem. Všechny cigarety (hospodářská pomoc jisté velmoci) lidé na poli ekologicky posbírali a vykouřily.
Žijme zdravě a bude nám veselo.