To je bezva nápad, ovšem má dosti zásadní nevýhodu, díky které bych toto jako zaměstnanec rozhodně nechtěl.
Stravenky se poskytují v různé výši, dosti často v natolik nízké(např. 50, 60, nebo 90 Kč, že za oběd v restauraci vč. polévky beztak zaplatím více, než mě od zaměstnavatele chodí. čili místo naučeného chování, že zaplatím jednou stravenkou v hodnotě x korun a y korun doplatku v restauraci zaplatím jak? strhne se mě jeden a půl stravenky? co zbytek měsíce? za své? nebo budu platit nadvakrát? část stravenkou,(kartou), část druhou kartou nebo hotovostí?
Zásadní nesmysl zůstává a to existence paralelní stravenkové měny, kvůli hloupým zákonům o daňové slevě na stravování zaměstnanců, jako kdyby Poslanci podezírali zaměstnance že bez stravenek nebudou jíst :-)
Za normálních okolností by se zvýšila nezdanitelná částka pro zaměstnance a prachy na oběd by dostali normálně v CZK a oběd by zaplatili normálně kartou nebo hotovostí jako všude jinde.
Tak jak jsem videl v Bruselu, lidi za stravenky nakupuji v supermarketu a to veci, ktere s obedem nesouvisi a dokonce ani ne v dobe obeda. Tak nevim, jestli elektronicka karta na tom neco zmeni, pokud nebude zakazano jeji pouziti v supermaketech a podobnych nebo nekdo nebude kontrolovat co a kde za ni zamestnanci nakupuji.
elektronicka stravenka neni nic jineho nez byznys navic pro.vydavatele stravenek
3-5% od firmy nakupijici stravenky pro zamestnance
5-15% za vykup stravenek (podle typu)
1-3% nyni navic pro karetni spolecnost
navic odpadne "preprodej" stravenek kdy napriklad maly obchodnik si za stravenky co u nej lidi nechali dojde na veceri/obed, nasledne hospoda utrati radeji stravenky v lidlu za mouku/cukr/pivo v akci nez aby je se srazkou vratila vydavateli stravenek. coz je podle me hlavni duvod prechodu na estravenky.
k tomu lidi nebudou mit prehled "kolik" kreditu maji oproti stravenkam ve srajtofli.
Vidím v tom PRO a PROTI.
PRO by mohlo být, že bude možné nakoupit oběd za nižší cenu než je cena stravenky (na stravenky většinou nevrací).
PROTI: jako největší nevýhodu vidím v tom, že mi už žena nedá stravenku pokud přes víkend navaří a máme tak na část týdne domácí jídlo a po zbytek týdne chodím na oběd za stravenky co zbývají.
Jako živnostník si totiž nemohu obědy odečítat z nákladů nebo si je dotovat.