Přestože je příprava filtrované kávy v podstatě jednoduchá, je velkou výzvou i pro profesionální baristy, kteří s ní soutěží i na mezinárodních mistrovstvích. Typem kávy, hrubostí mletí, teplotou vody nebo délkou extrakce ladí své soutěžní nápoje k dokonalosti. Filtrované kávy jsou jemné a hodí se na delší popíjení. „Dobře připravený filtr chutná moc dobře i studený, což se třeba o espressu říct nedá,“ vysvětluje oblibu filtrované kávy barista Marek Knopp.
Vybrali jsme dvě možnosti: jednoduchou, která ovšem poskytne kvalitní kávu, a sofistikovanou pro skutečné fajnšmekry.
1. Jednoduchý „Chytráček“
Jednou z nejjednodušších metod přípravy kávy „přes papír“ je Clever Dripper. Plastový přístroj s hezkým českým názvem Chytráček je vhodný pro všechny, kteří chtějí mít čistou kávu bez sedliny, ale netroufají si na její preciznější přípravu. Clever je vlastně trychtýř s částečně uzavřeným dnem, do kterého vkládáme propláchnutý papírový filtr a sypeme kávu. Zaléváme ji vodou o teplotě 93 až 94 stupňů (stačí počkat půl minuty po varu), promícháme, necháme dvě minuty louhovat a položíme na šálek, do kterého se díky speciálnímu uzávěru dna přefiltruje.
Co budete potřebovat?
- Clever Dripper (390 Kč, např. na e-shopu pražírny Doubleshot)
- Papírové filtry (Moccamaster vel. 4,80 Kč za 100 ks, tamtéž)
- Kvalitní kávu (nejčastěji se pro přípravu filtrované kávy používá 60 g kávy na litr vody) středně hrubě namletou – struktura kávy by měla být jemnější než u přípravy ve french pressu.
- Chcete – li kávu připravit co nejlépe, investujte do váhy s gramovou přesností. Nejjednodušší seženete v domácích potřebách, zaplatíte za ni kolem 400 Kč. Za speciální baristickou váhu se zabudovanými stopkami zaplatíte kolem 1500 Kč.
Výhody metody Clever Driper
- Rychlá a čistá příprava kávy.
- Ve srovnání s ostatními filtrovacími metodami zvládne i méně precizní zalévání a odchylky v hrubosti mletí.
Jakou kávu vybrat pro Clever Driper
Clever Driper je, podobně jako french press (podrobně v článku Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě), hodně univerzální. Můžete do něj vybrat těžší a zemitější kávu, do které přidáte mléko, nebo experimentovat s výrazně ovocnými kávami. Základem jsou samozřejmě kvalitní a čerstvá zrnka.
2. Vysoká škola filtrování – Hario V60
Když se řekne V60, motoristům se vybaví Volvo. Baristům zase japonská firma, bez které by byl svět filtrované kávy úplně jiný. Příprava V60 už vyžaduje trochu praxe a každý barista má jiný způsob přípravy. „Na filtrech je ale skvělé, že tady úplně neexistují pravidla. Pokud je člověk kreativní, časem si vyladí vlastní recept,“ říká barista Marek Knopp, který právě na tento způsob přípravy nedá dopustit.
Co budeme potřebovat?
- Hario V60. Přístroj se prodává ve dvou velikostech (na 120 a 250 ml nápoje), plastový, keramický, skleněný nebo kovový. Podle velikosti a materiálu za něj zaplatíte od 150 korun.
- Papírové filtry (100 ks za 120 – 150 Kč podle velikosti)
- Kávu! „Véšedesátka“ nabízí obrovský prostor pro experimenty. Ocení ji už hlavně ti, kteří si do kávy nepřidávají mléko ani cukr a chtějí si kávu vychutnat v její čistotě. Hodí se k ní téměř jakákoli káva s výjimkou hodně těžkých a zemitých. Lepší volba jsou ovocné kávy. Struktura kávy pro přípravu ve V60 by měla připomínat krupicový cukr.
Jak připravit kávu pomocí Hario V60
Do V60 dáme filtr, který propláchneme horkou vodou, aby se zbavil „papírového“ prachu, a postavíme jej na dekantu (nebo na jakoukoli nádobku, ze které budeme připravený nápoj přelévat do šálků). Pokud si vybereme větší velikost V60, potřebujeme 20 gramů kávy a 330 gramů vody – tady už to bez váhy půjde docela těžko. Nejdříve kávu zalijeme jen malým množstvím vody a necháme takzvaně „rozkvést“, tedy nabobtnat. Po chvíli postupně doléváme zbytek vody. „Metod přípravy je více, ale já kávu zalévám třeba na čtyřikrát a to tak, aby celá extrakce trvala mezi dvěma a půl až třemi minutami,“ říká Marek Knopp.
Užitečné rady
Hlídejte si kvalitu vody a pozor na chlor. Ideální je filtrovaná voda, dá se použít i balená (např. Dobrá voda).
Pokud káva po prvním zalití „nerozkvete“, je nejspíš dost stará (více k tématu Káva v supermarketu je stará).
Zvažte koupi ručního mlýnku. V60 umí z kávy „vytáhnout“ opravdu hodně, byla by škoda nepoužít čerstvě namletou kávu. Ceny mlýnků se pohybují od 700 korun výš. S jejich výběrem vám rádi poradí zapálení baristé.
Pokud se pro domácí přípravu kávy nadchnete, časem si možná pořídíte i varnou konvici, která hlídá správnou teplotu vody (93 stupňů) či speciálně navrženou konvičku pro přesné zalévání kávy. Protože Sebelepší kávu zkazíte rychlovarnou konvicí.
(Ne)výhody
- V60 vyžaduje preciznější přípravu a pozornost.
- Od kávy se během přípravy nesmíte vzdalovat.
- Hodí se pro přípravu velmi kvalitní kávy.