Paní redaktorka by měla bezesporu dostat křeslo v PR oddělení McDonalds. Předem gratuluji.
Nyní se podívejme na situaci poněkud realističtěji. Společnost McDonalds je velkou nadnárodní firmou, které záleží výhradně na dvou věcech, nárůstu zisku podle požadavků majitele a rozšiřování moci. Své úspěšnosti dosáhla kombinací extrémně vysokých marží, vytvářením závislosti na jídle a stejně extrémně nízkých nákladů, nemluvě o zisku na nájemném. Tyto úspěchy dosahuje průmyslovou velkovýrobou potravin. Zisk na jednom jídle přesahuje 90 % z ceny, kterou zaplatí zákazník, pokud ne všeobecně, tak v ČR je tak tomu se stoprocentní jistotou. Bulky se do provozovny McDonalds dovážejí jednou za uherský rok a pokud jsou ta jídla takto předražená, zůstávají tam v mrazáku příliš dlouho a začínají plesnivět. Zelenou plíseň můžete spatřit vlastním okem na fotkách, které vyfotili zákazníci McDonalds a vložili na oficiální facebookové stránky české pobočky nadnárodního kolosu do sekce PŘÍSPĚVKY. Vřele doporučuji vzít si při prohlížení blicí pytlík, protože těch nechutností a "podvůdků" je ze strany McDonalds opravdu hodně. Pokud si stěžujete na jejich přemrštěné ceny, zablokují Vás.
Co se blábolů o cenách týče, které zde představila paní "redaktorka", tak skutečnost je taková, že český McDonalds patří k nejdražším na světě. Americký McDonalds má stejné ceny jako český, ale v USA jsou čtyřnásobné platy, britský McDonalds je na tom podobně, naopak v Polsku jsou ceny až o 40 % nižší! Platy nikomu na takovou úroveň nestouply. Nevím, odkud redaktorka vzala takový blábol. Stačí se zeptat mimo Prahu a zjistíte, že výrazně stouply náklady na provoz domácnosti a v posledních letech i na potraviny. Platy jsou pořád hluboko pod nejnutnější hranicí k normálnímu přežití. V této době navíc McDonalds rekordně zdražuje, což bezesporu povede k jeho likvidaci, protože v době tlaku na vysokou kvalitu ji není schopen nabídnout, a navíc si nesmyslnými akcemi typu "Small Tasty" a neekologická případně dokonce anti-ekologická papírová brčka dělá zlo, jak jen může. Ani tento PR článek mu nepomůže.
8. 8. 2019, 09:38 editováno autorem komentáře
Dobrý den, protože nejsem v PR oddělení McDonald's, ani po tom netoužím)), nebudu zde reagovat na Vaše tvrzení týkající se této společnosti, která se netýkají obsahu článku. Možná máte svá tvrzení doložená, možná ne...
Pokud jde o uvedené příklady cen, jde o oficiální data McDonald's (cena burgerů) a ČSÚ (průměrný plat), celá tabulka včetně uvedení zdroje je v textu odkázána. A - v čem se snad shodneme - právě tlak na cenu a z něj vyplývající podobu výroby považuji za problematickou, jak je v článku ostatně uvedeno. LK, Vitalia.cz
Svá tvrzení mám doložena od bývalého manažera McDonalds. Svou práci vykonával 12 let! Doporučuji navštívit oficiální facebookové stránky McDonalds a jeho příspěvky. Jak jsem napsal, doporučuji předtím nejíst! PR článek to bezesporu je, o tom žádná. Všechny mnou uvedené informace jsou navíc pravdivé.
"Zisk na jednom jídle přesahuje 90 % z ceny, kterou zaplatí zákazník, pokud ne všeobecně, tak v ČR je tak tomu se stoprocentní jistotou." - tohle je s prominutím totální kravina. Dokážete mi vysvětlit, jak by dokázali z 10% zaplatit brigádníky, suroviny, management, nájem,...? Neříkám, že na jednom jídle nebudou mít slušný zisk, ale 90%?!
"Bulky se do provozovny McDonalds dovážejí jednou za uherský rok a pokud jsou ta jídla takto předražená, zůstávají tam v mrazáku příliš dlouho a začínají plesnivět. " - to je taky celkem přitažené za vlasy. Určitě se najdou případy kdy polotovary skladovali nevhodně. Nicméně při objemu, který McDonald's na pobočkách za den prodá je celkem nereálné, aby tam skladovali zásoby na více než řekněme týden, čtrnáct dní. Ještě jsem taky neviděl, že by něco v mrazáku zplesnivělo.
U cenotvorby je potřeba brát v úvahu výrobní náklady, které budou napříč Evropou přibližně stejné, právě kvůli tomu co je popsáno v článku - maso z Česka, mleté v Polsku,... I proto je pak cena v různých státech podobná. Plat nějakého brigádníka má už jen minimální vliv
Kdybych měl Váš příspěvek ve stručnosti shrnout, tak jste neinformovaný. Nebudu se vyjadřovat hrubě. Promluvte si z očí do očí s bývalými manažery a informujte se o základech velkovýroby potravin. Náklady jsou extrémně nízké. Psal jsem jasně, že jde o zisk z jídla, od něj se odečítají provozní náklady, případně nájem. Celkový zisk provozovny je samozřejmě o něco nižší.
AnkitaMishra, zřejmě tu šíříte zklamání neúspěšného manažera jedné pobočky, který si nedokázal udržet pozici, jinak to nevidím. Protože téměř ve všem udáváte naprosté bludy. Aby pobočka měla závozy na sklad tak jak píšete, tak by musela mít sklady jako kaufland. Pečivo v mrazáku nesplesniví a pokud k tomu došlo tak ne v mrazáku a bylo to nespolehlivým personálem a neschopností jejich manažera. A nakonec pletete si pojmy zisk a pravděpodobně marže. Nepíšu to proto, že bych mcdonalds miloval, ba naopak, ale nemám rád dezinformátory a lidi, kteří si něco myslí a neví co a ještě dělají blbce z druhých
Tak teď si ještě zkuste 10 korun nějak realisticky rozpadnout mezi suroviny (+ ostatní náklady) a zjistíte že to nevychází :-)
Pokud bych investoval/podnikal, a za každých 10 korun dostal zpátky 125, to by bylo něco. Takový pan Buffet (který má v McDonald's slušný podíl) by byl proti tomu docela žabař
Vychází to perfektně. Pro kohokoliv, kdo viděl jaké suroviny se dodávají a jak se vyrábějí a jaká je výkupní cena, je to naprosto zřejmý fakt. Ty ceny jsou při velkovýrobě v řádu desítek haléřů. Je to stejné jako když chcete vyrobit auto. Pokud vyrobíte jedno luxusní na zakázku, bude Vás stát i 1 000 000 Kč na nákladech, pokud vyrobíte jedno levné v počtu milion kusů, vyjde vás na výrobních nákladech na 40 000 Kč. Pokud nevíte ani to, tak už fakt nevím, jak vám mám pomoci.
Co je to ta centrála? A proč v souvislosti s ní píšete o McDonalds, když v ČR McDonalds prakticky nic neprovozuje? Neměl jste na mysli spíše centrálu některé z firem, co u nás v rámci franšízy restaurace s logem McDonalds provozují?
Jako přijde mi, že pokud vám váš kamarád "bývalý manažer z McDonalds" dokázal neprozradit, že McDonalds je franšíza a pobočka ve skutečnosti není pobočka, ale provozovna nějaké jiné společnosti, tak toho buď sám moc nevěděl, nebo to celé přiohnul. Pokud skutečně pracoval na pobočce McDonalds, tak ve skutečnosti vůbec nepracoval pro McDonalds. Takže ten bordel, co tam měli, je jen jejich bordel. Chyba McDonalds je leda v tom, že jim na to nepřišli a licenci nevzali.
Kdybyste si přečetl alespoň nějaký článek o McDonalds, našel byste tam i termín centrála. To je místo, kde se rozhoduje. U nadnárodní korporace jaksi nemusí být na území státu, kde jsou jednak franšízy a jednak přímo řízené prodejny McDonalds. Těch je v ČR poměrně hodně. Vaše urážky mu posílat nebudu, znám ho osobně. Poprosil bych Vás abyste to svinstvo promazal :-)
Vážená , já osobně viděl jak se vyrábí hamburgr. Zkusila jste nechat hotové maso vystydnout? Je z to ho guma. Ostatní suroviny na výrobu ( co jdou usušit tak jsou suché- po vložení do vody se opět stanou jedlé - tváří se jako čerstvé) tak opravdu tento článek je velice zavádějící . Po tomto již žádný McDonald nenavštěvuji ani ho nikomu nedoporučuji.
Dobrý den, máte na mysli, že jste viděl výrobu hamburgeru McDonald's nebo jiného? Pokud McDonald's, kde konkrétně? V čem je článek velice zavádějící? Co jsem viděla já, tak veškteré burgery pro ČR se vyrábí v polském OSI, a zde se nic než maso nepoužívá, žádné "ostatní suroviny na výrobu". LK, Vitalia.cz
Dobrý den, navštívila jsem jednu z farem, kde se hovězí pro McDonald's chová. Více o chovu, krmivu ad. najdete zde v článku https://www.vitalia.cz/clanky/od-telete-po-hamburger-jak-vznika-ikona-mcdonald-s/. LK Vitalia.cz
Nechci komentovat zjevně nadšené autorčiny zážitky z velkovýroby, ale jen se obyčejně zeptat.
Napadlo mě přesně to samé - pokud jsou placky pouze a jedině mleté maso, jaký je důvod, aby se maso 2x mrazilo (jednou na 700km cestu do Polska a podruhé na 700km cestu zpět)?
Autorka se na to na konci článku ptá, ale odpovídá na úplně jinou otázku a to: "všimli jste si, jak ukrutně byl u nás v počátcích hamburger předražen?", ale vůbec neodpovídá na otázku "proč se maso nemele lokálně". Bral bych, pokud by šlo o nějakou komplikovanou výrobu, která se v podmínkách provozovny dělá blbě. Nerad bych, aby tu ze mě někdo dělal vola, že umlít přední hovězí a udělat z něho placičky po 45g je extrémně komplikovaný úkol....
Mimochodem, pokud by se autorka nebála být trochu kritická (já vím, to lze těžko, pak by už žádnou další pozvánku na výlet dostat nemusela) a přitom se tak evidentně ráda ohání statistikami, mohla by nám udělat další článek a to na téma: jak je možné, že je u nás McDonald tak drahý?
Dle jejího oblíbené indexu BigMac je cena:
ČR 3,8 USD
Německo 4,64 USD
Polsko 2,8 USD
(zdroj https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac)
Průměrný čistý plat přitom je:
ČR 1060 USD
Německo 2719 USD
Polsko 937 USD
(zdroj https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage)
No a teď malý výpočet. Kdyby si průměrný občan za svůj plat koupil jen ty BigMacy, tak by jich měl:
ČR 279 ks
Německo 586 ks
Polsko 335 ks
Takže to, že vzhledem k lokálním podmínkám je u nás BigMac brutálně předražen i letos, je snadno doložitelný fakt.
Děkuji za potvrzení, jen bych doplnil, že BigMac index je spíše podhodnocený, protože reálná kupní síla Čecha a Němce je nesrovnatelná. Jsme někde na 1/3 -1/4 Němce, přičemž Polák je přibližně na naší úrovni, ale má levnější potraviny. Skutečná situace je tedy ještě mnohem horší. Sendvič např. v Británii stojí stejně jako v ČR, přitom platy mají čtyřnásobné. Jen pro zajímavost, když McDonalds otevíral svou dnes poloprázdnou nebo úplně prázdnou pobočku v obchodním centru Breda-Weinstein v Opavě, byl BicMac za solidní cenu 39 Kč, což byla dříve kupónová cena. Tento rok však jen na jeden den :-( I za tu cenu je předražený, na to vemte hamburger, tedy jed. :-D
8. 8. 2019, 16:03 editováno autorem komentáře
Ankita: Další kravina, jak můžete porovnávat ceny za tentýž produkt v různých zemích s různými podmínkami. A kolik by jste si jako představoval cenu za Big Mac u nás? asi zadarmo ne? Prodejní cenu tvoří ekonomické podmínky zákazníka a to kolik je za produkt ochoten zaplatit, a s ohledem na ceny podobných produktů na trhu, takže by asi byl Mek trošku na hlavu, kdyby prodával svoje burgry za půlku když ví, že mu je budou lidi kupovat i tak úplně stejně.
Cena se tvoří na centrále McDonalds a souvisí téměř výhradně s požadavkem majitele, nikoliv s možnostmi trhu. Ty jsou sice rovněž vzaty do úvahy, ale cíle jsou schválně stanoveny na horní hranici možností, tak aby to provozovatele nutilo šidit zákazníka ještě více a dodávat maximum požadovaného zisku. Franšízant je i tak, právě díky gigantickým maržím z jídla, ve velmi dobré finanční kondici, proto si může dovolit šidit zákazníka dál a dál jako by se nechumelilo.
Dobrý den, jsem nadšená z řady věcí, ale velkochov zvířat ani velkovýroba potravin to rozhodně nejsou))) Zřejmě si nerozumíme, tak je to přeci myšleno, důvodem všech těch najetých kilometrů, opakovanéoh mražení atd. je právě tlak na co nejnižší cenu (jak je v článku uvedeno). A tu lze zajistit pouze při výrobě ve velkém objemu - a to opravdu hodně velkém, jak ostatně říká v citaci i zástupce českého masokombinátu. V minulosti se to zkoušelo dělat lokálně, ale nerentovalo se to. To je kontatování, nikoli můj názor, stejně jako další informace uvedené v článku. Mezinárodní porovnání cen Big Macu není předmětem článku, to je asi zřejmé, a není k tématu relevantní. Uvedený příklad s cenou opět odkazuje na tlak na co nejnižší náklady (a co nejvyšší zisk, samozřejmě). Poznámka s výletem byl vtípek na závěr? Asi si také umíte představit atraktivnější výlety než 700 km tam a zase zpátky s návštěvou zpracovatele masa))) LK, Vitalia.cz
Na mě ten Váš výlet 1400 km působí jako hezká PR dovolenka. Kdyby Vás to unavovalo, stačí napsat, sjel bych si taky. Ten nesmysl s cenou jste tam dávat ani nemusela, ale jistě vás v PR oddělení McDonalds pochválili za krásný pokus o zmatení případného zákazníka. Naštěstí i u nás v Opavě je vidět, že i u McDonalds začíná být prázdno jak v kostele. Možná i proto, že BIgMac za 79 Kč nejen já považuji za nehorázně předražený a naprosto neodpovídající totálně komickým českým platům. Je pravda, že třeba Vás platí nadprůměrně, tedy nad 33 000 Kč hrubého plus nějaký hamburger jakožto bonus :-D Dobré chutnání.
8. 8. 2019, 16:14 editováno autorem komentáře
Ono mi přijde, že některým lidem nedošlo to, co v článku explicitně napsáno není: a sice že do Polska se vozí maso z ČR, z Polska, z Německa a několika dalších států. Tam se to ve velkém mele a pak odváží zpátky. Tím, že ten závod v Polsku mele pro několik států, se právě dosahuje zmiňované úspory. Kdyby mleli jen pro ČR, tak se ta cesta nevyplatí.
A k tomu pak ještě jedna věc: McDonalds nikdy netvrdil, že maso do všech burgerů je z ČR. To platí jen pro některé z nich, například McRoyal. BigMac bude Polské maso. Kuřecí a vepřové pak z ČR není vůbec.
https://www.mcdonalds.cz/poznej/o-mcdonalds/nasi-dodavatele/
Dobrý den, děkuji za Vaši poznámku. Jen pro upřesnění - pokud se týká hovězích burgerů pro ČR, jde o maso z ČR a z Polska (nikoli dalších zemí). A máte pravdu - čistě české hovězí je v prémiových burgerech, ostatní je české plus polské maso. V článku to je uvedeno: "Prémiové burgery jsou stoprocentně z českého masa, ostatní placky určené pro ČR se vyrábějí ze směsi českého (40 %) a polského masa." LK, Vitalia.cz
Chtel bych rici ze si tu lidi pletou clanek pani autorky a praktiky jednotlivych pobocek, kde jsou za chod odpovedni provozovatele franchizy ci majitele a nasledne jejich manageri, kteri jsou byvali prodavaci v kauflandu a nechaji je ridit tym padesati lidi.....hlavne ze to vezme za 25 hrubeho. Ano take se znam s lidmi co tam pracovali mam fotky sneku a housenek v salatu, spiny na pracovisti ze by se za to nemusel stydet ani autoservis ale to je jen vizitka odpovedneho provozovatele a ne Mcdonalds jako takoveho. Clanek hovori pouze o kolobehu masa nez se dostane na pulty, tak nevim za co hejtujete autorku vzdyt ona nema s Mcdonalds nic spolecneho a clanek aspon uvadi to co bylo videno a ne jedna baba povidala. Mcdonald ma jako jine velke firmy nabizejici franchizy samozrejme prisna pravidla, ale nemuze tam mit tym lidi co tam budou stat kazdy den v kazde pobocce a kontrolovat to. Kdyz je vedouci lempl tak to bude vzdy hnus i na pracovisti. S tim my nic neudelame. Bohuzel je odvaha pracujicich v CR tak mala ze si mnohdy nedovoli rict nic, hlavne aby jim prisly penize. Ziji ve svycarsku 8 let a nikdy bych si nedovolil k zamestnanci to co v CR zamestnavatele. Tady jdete hned k soudu a nebo vas kontaktuji odbory a muzete zavrit nazdar satecek. To ze je CR stale bohuzel zeme otroku za to muzou spatne nastavene zakony a slabe postaveni jednotlivce ve spolecnosti.
Ohledně McDonaldu - sestra tam před lety po mateřské nějaký čas pracovala, nějak zvlášť jsem to s ní nerozebíral, ale zaujala mě cena coly - to, co prodávali tehdy za 16 Kč prý vyšlo v nákupu asi na korunu. Jistě, nákupní cena ostatních ingrediencí hamburgeru také není v desetikorunách, ale v korunách a desetnících. Nakonec mi tam dnes prodají Big Maca za cca 80 Kč - a za deset minut po jeho požití mám hlad. Přitom za tuto cenu mám normální teplé jídlo v restauraci "rychlého typu" (jídelně). Za bolševika si pamatuji, že oběd ve fabrice stál 3,90 Kčs, což byla tehdy cena surovin (polévka, hlavní jídlo, někdy dezert a mizerný čaj), kuchaře a náklady na vaření platil podnik. Stejné hlavní jídlo v restauraci stálo okolo 10 Kčs.
Když v Praze Donaldi začínali ve Vodičkové, stál tam obyčejný hamburger 16 Kč, což byla houska s masem a možná nějaká hořčice nebo kečup, už si to nepamatuji (český párek v rohlíku, který byl nutričně jen o kousek níž, stál 2,90 Kč). Ano, pokaždé byl hamburger naprosto stejný jak vzhledem, tak chutí. Přitom průměrná mzda byla asi 4 000 Kč... Dnes si spočítejte kupní sílu, cenu materiálu (jak se k ceně dostanete nevím, ale zkuste to), pak cenu hromadu plastů a papíru, který se tam používá, mzdy personálu, nájem místa atd. a porovnejte, jak je Donald drahý. Na to, jak hladné to jídlo je, tak docela dost... Na druhé straně nárůst ceny proti párku v rohlíku (15 Kč žádná míra) mají ale daleko menší, což jim slouží ke cti. Takže buď nás okrádali tehdy, nebo nás šidí nyní... :-))) Nechodím tam, protože za ty peníze nehodlám byt hladný.
Autorce článku věřím každé slovo a nemyslím si, že je zaplacená. Jestli v nějakých provozovnách bylo plesnívé pečivo a podobné fiškuntálie je ukázkou přístupu lidí ke svým povinnostem. A co si budeme povídat - když někdo někde pracuje 12 (slovy dvanáct) let a pak začne svého bývalého zaměstnavatele pomlouvat, tak by měl dostat v první řadě přes čuňu, že ty problémy neřešil během těch 12-ti let. Takže si myslím, že byl normálně vyhozen z určitých důvodů a teď jen kecá a kecá...
Závěr: McDonalda k životu nikdo nepotřebujeme, to za prvé a za druhé - občasná návštěva jen tak z plezíru nikoho ještě nezabila.
Když se teď koukám na oficiální finanční výsledky společnosti McDonalds, tak jsou zajímavé. Z roku na rok jde o pokles ve výši 4 %, což je na takovou společnost opravdu hodně, z 5 138 900 na 4 955 600 USD. Co se samotnou společností provozovaných provozoven týče, tak jejich výdělek prudce propadl z 2 535 600 na 2 240 500 USD, zatímco u těch franšízových stoupl z 2 603 300 na 2 715 100 USD. Dalším zajímavých faktem je, že snížení výdělku došlo i přes pokles výdajů!
Company-operated restaurant expenses
2018: 2 130 900
2019: 1 886 200
Franchised restaurants-occupancy expenses
2018: 480 300
2019: 533 100
Celkový pokles výdajů byl následující:
Total operating costs and expenses
2018: 2 995 800
2019: 2 861 600
Takže ani celosvětové výsledky společnosti nejsou dobré, proto tento PR článek.
Dobrý den, také mě to překvapilo, ale nepřidává se nic, je to jen maso. Až v restauraci se na grilu přidává pepř a sůl, jak říká manažer McD: https://www.vitalia.cz/clanky/od-telete-po-hamburger-jak-vznika-ikona-mcdonald-s/. LK, Vitalia.cz
A neprodražuje to příliš výrobu, když solení a pepření musí zajišťovat každá pobočka sama? Navíc riskují, že na jedno maso padne o pár zrnek soli či pepře víc a produkt tak nebude homogenní.
Doporučuju vybudovat solírnu a pepřírnu cca 1000km od té polské fabriky a ty zmrazené hamburgerové placičky tam přivézt, rozmrazit, posolit, popepřit a šokově hluboce zmrazit, určitě tím dosáhnou úspor a zefektivnění výroby.