Nechci komentovat zjevně nadšené autorčiny zážitky z velkovýroby, ale jen se obyčejně zeptat.
Napadlo mě přesně to samé - pokud jsou placky pouze a jedině mleté maso, jaký je důvod, aby se maso 2x mrazilo (jednou na 700km cestu do Polska a podruhé na 700km cestu zpět)?
Autorka se na to na konci článku ptá, ale odpovídá na úplně jinou otázku a to: "všimli jste si, jak ukrutně byl u nás v počátcích hamburger předražen?", ale vůbec neodpovídá na otázku "proč se maso nemele lokálně". Bral bych, pokud by šlo o nějakou komplikovanou výrobu, která se v podmínkách provozovny dělá blbě. Nerad bych, aby tu ze mě někdo dělal vola, že umlít přední hovězí a udělat z něho placičky po 45g je extrémně komplikovaný úkol....
Mimochodem, pokud by se autorka nebála být trochu kritická (já vím, to lze těžko, pak by už žádnou další pozvánku na výlet dostat nemusela) a přitom se tak evidentně ráda ohání statistikami, mohla by nám udělat další článek a to na téma: jak je možné, že je u nás McDonald tak drahý?
Dle jejího oblíbené indexu BigMac je cena:
ČR 3,8 USD
Německo 4,64 USD
Polsko 2,8 USD
(zdroj https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac)
Průměrný čistý plat přitom je:
ČR 1060 USD
Německo 2719 USD
Polsko 937 USD
(zdroj https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage)
No a teď malý výpočet. Kdyby si průměrný občan za svůj plat koupil jen ty BigMacy, tak by jich měl:
ČR 279 ks
Německo 586 ks
Polsko 335 ks
Takže to, že vzhledem k lokálním podmínkám je u nás BigMac brutálně předražen i letos, je snadno doložitelný fakt.