Paní redaktorka by měla bezesporu dostat křeslo v PR oddělení McDonalds. Předem gratuluji.
Nyní se podívejme na situaci poněkud realističtěji. Společnost McDonalds je velkou nadnárodní firmou, které záleží výhradně na dvou věcech, nárůstu zisku podle požadavků majitele a rozšiřování moci. Své úspěšnosti dosáhla kombinací extrémně vysokých marží, vytvářením závislosti na jídle a stejně extrémně nízkých nákladů, nemluvě o zisku na nájemném. Tyto úspěchy dosahuje průmyslovou velkovýrobou potravin. Zisk na jednom jídle přesahuje 90 % z ceny, kterou zaplatí zákazník, pokud ne všeobecně, tak v ČR je tak tomu se stoprocentní jistotou. Bulky se do provozovny McDonalds dovážejí jednou za uherský rok a pokud jsou ta jídla takto předražená, zůstávají tam v mrazáku příliš dlouho a začínají plesnivět. Zelenou plíseň můžete spatřit vlastním okem na fotkách, které vyfotili zákazníci McDonalds a vložili na oficiální facebookové stránky české pobočky nadnárodního kolosu do sekce PŘÍSPĚVKY. Vřele doporučuji vzít si při prohlížení blicí pytlík, protože těch nechutností a "podvůdků" je ze strany McDonalds opravdu hodně. Pokud si stěžujete na jejich přemrštěné ceny, zablokují Vás.
Co se blábolů o cenách týče, které zde představila paní "redaktorka", tak skutečnost je taková, že český McDonalds patří k nejdražším na světě. Americký McDonalds má stejné ceny jako český, ale v USA jsou čtyřnásobné platy, britský McDonalds je na tom podobně, naopak v Polsku jsou ceny až o 40 % nižší! Platy nikomu na takovou úroveň nestouply. Nevím, odkud redaktorka vzala takový blábol. Stačí se zeptat mimo Prahu a zjistíte, že výrazně stouply náklady na provoz domácnosti a v posledních letech i na potraviny. Platy jsou pořád hluboko pod nejnutnější hranicí k normálnímu přežití. V této době navíc McDonalds rekordně zdražuje, což bezesporu povede k jeho likvidaci, protože v době tlaku na vysokou kvalitu ji není schopen nabídnout, a navíc si nesmyslnými akcemi typu "Small Tasty" a neekologická případně dokonce anti-ekologická papírová brčka dělá zlo, jak jen může. Ani tento PR článek mu nepomůže.
8. 8. 2019, 09:38 editováno autorem komentáře
Dobrý den, protože nejsem v PR oddělení McDonald's, ani po tom netoužím)), nebudu zde reagovat na Vaše tvrzení týkající se této společnosti, která se netýkají obsahu článku. Možná máte svá tvrzení doložená, možná ne...
Pokud jde o uvedené příklady cen, jde o oficiální data McDonald's (cena burgerů) a ČSÚ (průměrný plat), celá tabulka včetně uvedení zdroje je v textu odkázána. A - v čem se snad shodneme - právě tlak na cenu a z něj vyplývající podobu výroby považuji za problematickou, jak je v článku ostatně uvedeno. LK, Vitalia.cz
Svá tvrzení mám doložena od bývalého manažera McDonalds. Svou práci vykonával 12 let! Doporučuji navštívit oficiální facebookové stránky McDonalds a jeho příspěvky. Jak jsem napsal, doporučuji předtím nejíst! PR článek to bezesporu je, o tom žádná. Všechny mnou uvedené informace jsou navíc pravdivé.
"Zisk na jednom jídle přesahuje 90 % z ceny, kterou zaplatí zákazník, pokud ne všeobecně, tak v ČR je tak tomu se stoprocentní jistotou." - tohle je s prominutím totální kravina. Dokážete mi vysvětlit, jak by dokázali z 10% zaplatit brigádníky, suroviny, management, nájem,...? Neříkám, že na jednom jídle nebudou mít slušný zisk, ale 90%?!
"Bulky se do provozovny McDonalds dovážejí jednou za uherský rok a pokud jsou ta jídla takto předražená, zůstávají tam v mrazáku příliš dlouho a začínají plesnivět. " - to je taky celkem přitažené za vlasy. Určitě se najdou případy kdy polotovary skladovali nevhodně. Nicméně při objemu, který McDonald's na pobočkách za den prodá je celkem nereálné, aby tam skladovali zásoby na více než řekněme týden, čtrnáct dní. Ještě jsem taky neviděl, že by něco v mrazáku zplesnivělo.
U cenotvorby je potřeba brát v úvahu výrobní náklady, které budou napříč Evropou přibližně stejné, právě kvůli tomu co je popsáno v článku - maso z Česka, mleté v Polsku,... I proto je pak cena v různých státech podobná. Plat nějakého brigádníka má už jen minimální vliv
Kdybych měl Váš příspěvek ve stručnosti shrnout, tak jste neinformovaný. Nebudu se vyjadřovat hrubě. Promluvte si z očí do očí s bývalými manažery a informujte se o základech velkovýroby potravin. Náklady jsou extrémně nízké. Psal jsem jasně, že jde o zisk z jídla, od něj se odečítají provozní náklady, případně nájem. Celkový zisk provozovny je samozřejmě o něco nižší.
AnkitaMishra, zřejmě tu šíříte zklamání neúspěšného manažera jedné pobočky, který si nedokázal udržet pozici, jinak to nevidím. Protože téměř ve všem udáváte naprosté bludy. Aby pobočka měla závozy na sklad tak jak píšete, tak by musela mít sklady jako kaufland. Pečivo v mrazáku nesplesniví a pokud k tomu došlo tak ne v mrazáku a bylo to nespolehlivým personálem a neschopností jejich manažera. A nakonec pletete si pojmy zisk a pravděpodobně marže. Nepíšu to proto, že bych mcdonalds miloval, ba naopak, ale nemám rád dezinformátory a lidi, kteří si něco myslí a neví co a ještě dělají blbce z druhých
Tak teď si ještě zkuste 10 korun nějak realisticky rozpadnout mezi suroviny (+ ostatní náklady) a zjistíte že to nevychází :-)
Pokud bych investoval/podnikal, a za každých 10 korun dostal zpátky 125, to by bylo něco. Takový pan Buffet (který má v McDonald's slušný podíl) by byl proti tomu docela žabař
Vychází to perfektně. Pro kohokoliv, kdo viděl jaké suroviny se dodávají a jak se vyrábějí a jaká je výkupní cena, je to naprosto zřejmý fakt. Ty ceny jsou při velkovýrobě v řádu desítek haléřů. Je to stejné jako když chcete vyrobit auto. Pokud vyrobíte jedno luxusní na zakázku, bude Vás stát i 1 000 000 Kč na nákladech, pokud vyrobíte jedno levné v počtu milion kusů, vyjde vás na výrobních nákladech na 40 000 Kč. Pokud nevíte ani to, tak už fakt nevím, jak vám mám pomoci.
Co je to ta centrála? A proč v souvislosti s ní píšete o McDonalds, když v ČR McDonalds prakticky nic neprovozuje? Neměl jste na mysli spíše centrálu některé z firem, co u nás v rámci franšízy restaurace s logem McDonalds provozují?
Jako přijde mi, že pokud vám váš kamarád "bývalý manažer z McDonalds" dokázal neprozradit, že McDonalds je franšíza a pobočka ve skutečnosti není pobočka, ale provozovna nějaké jiné společnosti, tak toho buď sám moc nevěděl, nebo to celé přiohnul. Pokud skutečně pracoval na pobočce McDonalds, tak ve skutečnosti vůbec nepracoval pro McDonalds. Takže ten bordel, co tam měli, je jen jejich bordel. Chyba McDonalds je leda v tom, že jim na to nepřišli a licenci nevzali.
Kdybyste si přečetl alespoň nějaký článek o McDonalds, našel byste tam i termín centrála. To je místo, kde se rozhoduje. U nadnárodní korporace jaksi nemusí být na území státu, kde jsou jednak franšízy a jednak přímo řízené prodejny McDonalds. Těch je v ČR poměrně hodně. Vaše urážky mu posílat nebudu, znám ho osobně. Poprosil bych Vás abyste to svinstvo promazal :-)