Vlákno názorů k článku Paradoxy výroby „českého“ hamburgeru od McDonald's od Jirka26 - Ohledně McDonaldu - sestra tam před lety po...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2019 18:15

    Jirka26

    Ohledně McDonaldu - sestra tam před lety po mateřské nějaký čas pracovala, nějak zvlášť jsem to s ní nerozebíral, ale zaujala mě cena coly - to, co prodávali tehdy za 16 Kč prý vyšlo v nákupu asi na korunu. Jistě, nákupní cena ostatních ingrediencí hamburgeru také není v desetikorunách, ale v korunách a desetnících. Nakonec mi tam dnes prodají Big Maca za cca 80 Kč - a za deset minut po jeho požití mám hlad. Přitom za tuto cenu mám normální teplé jídlo v restauraci "rychlého typu" (jídelně). Za bolševika si pamatuji, že oběd ve fabrice stál 3,90 Kčs, což byla tehdy cena surovin (polévka, hlavní jídlo, někdy dezert a mizerný čaj), kuchaře a náklady na vaření platil podnik. Stejné hlavní jídlo v restauraci stálo okolo 10 Kčs.
    Když v Praze Donaldi začínali ve Vodičkové, stál tam obyčejný hamburger 16 Kč, což byla houska s masem a možná nějaká hořčice nebo kečup, už si to nepamatuji (český párek v rohlíku, který byl nutričně jen o kousek níž, stál 2,90 Kč). Ano, pokaždé byl hamburger naprosto stejný jak vzhledem, tak chutí. Přitom průměrná mzda byla asi 4 000 Kč... Dnes si spočítejte kupní sílu, cenu materiálu (jak se k ceně dostanete nevím, ale zkuste to), pak cenu hromadu plastů a papíru, který se tam používá, mzdy personálu, nájem místa atd. a porovnejte, jak je Donald drahý. Na to, jak hladné to jídlo je, tak docela dost... Na druhé straně nárůst ceny proti párku v rohlíku (15 Kč žádná míra) mají ale daleko menší, což jim slouží ke cti. Takže buď nás okrádali tehdy, nebo nás šidí nyní... :-))) Nechodím tam, protože za ty peníze nehodlám byt hladný.

    Autorce článku věřím každé slovo a nemyslím si, že je zaplacená. Jestli v nějakých provozovnách bylo plesnívé pečivo a podobné fiškuntálie je ukázkou přístupu lidí ke svým povinnostem. A co si budeme povídat - když někdo někde pracuje 12 (slovy dvanáct) let a pak začne svého bývalého zaměstnavatele pomlouvat, tak by měl dostat v první řadě přes čuňu, že ty problémy neřešil během těch 12-ti let. Takže si myslím, že byl normálně vyhozen z určitých důvodů a teď jen kecá a kecá...

    Závěr: McDonalda k životu nikdo nepotřebujeme, to za prvé a za druhé - občasná návštěva jen tak z plezíru nikoho ještě nezabila.

  • 9. 8. 2019 7:39

    bez přezdívky

    Nedomnívám se, že by pan bývalý manažer kohokoliv pomlouval. Diskuzi s ním mám v živé paměti a s McDonalds by chtěl i nadále spolupracovat. Ten zisk více než 90 % z ceny jídla sedí na dnešek. Marže jdou s časem nahoru, tak jak stoupají požadavky majitele.

  • 9. 8. 2019 13:22

    bez přezdívky

    Ten zisk je dle výroční auditované zprávy nějakých v intervalu 25-30% z tržeb, tedy 90% je naprostý vylhaný nesmysl někoho, kdo si plete marži a zisk.

  • 9. 8. 2019 18:04

    bez přezdívky

    To jsou oficiální lži. Bývalý šéf provozovny McDonalds, jiný než ten, který mě informoval o zisku z jídla, mi napsal, že jeho zisk byl kolem 50 %. Nevěřím mu, musel být mnohem vyšší.

  • 9. 8. 2019 9:47

    brk

    "... Big Maca za cca 80 Kč - a za deset minut po jeho požití mám hlad. "

    Osobně mám tedy spíš problém přesně opačný. Když sním asi víceméně jakýkoliv burger od McDonallds, tak mám ještě půl dne pocit, jako bych snědl kámen. Když si dám burger/bagetu v KFC, tak tyhle problémy nemám.

  • 9. 8. 2019 15:17

    Jirka26

    No, tak takový problém bych chtěl mít... :-) Co se týká žravosti, Otesánek je proti mě břídil a neznám jídlo, po kterém bych nebyl do hodiny schopen žrát dál... :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).