...je přesně tam, kam zmizely ty obchody. Dříve: Maso uzeniny - Ovoce zelenina - Pekařství - Mléčný bar - Cukrárna - Ryby drůbež zvěřina - Lahůdky a polotovary. Dnes na téže ulici? Vietnamské oděvy - Banka - Drogerie - Sex shop - Banka - Realitní kancelář - Levná obuv. Provozovatelé nebytových prostor se patrně domnívají, že moderní člověk žere koženkové kabelky a zapíjí to aviváží. A jak se tak občas dívám na složení "potravin", nejsou daleko od pravdy.
No, co já pamatuji, tak na nálepkách bylo napsáno že "pasterováno". Tedy pokud tam nálepky byly.
Často byla jen na plechovém víčku vyražena stupňovitost, bez dalšího označení. On stejně každý věděl, že je to z "místněpříslušného" pivovaru.
Může být, že nějaký místní pivovar ještě nepasteroval, ale Plzeň byla "řádně vybavena", a i vždy na ní byly nálepky. Spíše bych hádal, že to bylo přidanými konzervanty.
"Já sám když dělám nákup, obejdu hned několik obchodů, stojí to čas, ale výsledek je nepopsatelný."
A já si myslím, že výsledek je popsatelný velmi dobře. Lze spočítat, kolik je to ztraceného času. Člověk je z tahání tašek po dlažbě unavený, nohy bolí. Anebo lze popsat, koli člověk ujel kilometrů a co ho to stálo.
To já, kdyby bylo v té velké samoobsluze zboží běžné spotřeby běžně k dostání ve slušné kvalitě, a za přiměřenou cenu, tak nakoupím nakoupím na jednom místě. Jenže uzeniny nemají nikde, docela slušné pečivo mají ve Špáru a Globusu, ale vůbec nemají v Tesku...
A co se týče těch chlazených vitrín v USA, tak je to pitomost a past na hloupé kavky.
Protože pivo zkazí při skladování a dopravě v horku a na slunci. Chlazená vitrína už ničemu nepomůže, a nechlazená za pokojové teploty a bez denního světla ničemu neublíží.
Spíše ta chlazená maličko uškodí, protože pro pivo je špatné měnit teploty. Ve skladu je teplo, ve vitríně chlad, v autě po cestě teplo, přijedou, dají to do teplé komory, či do ledničky...
Navíc je to i neekologické. Zbytečně to chladit a udržovat ve vitríně na jiné teplotě.
Nav
Zdravím :)
Takže, ano, popsatelné to je, je to paráda a slast. Uzeniny nejím, chci se dožít více než 50ti let, ale pro maso chodím také do vybraných krámků s dobrým masem, ověřeným. Kdo chce balené, vakuované, strojově oddělené, prosím. Pak může pít rovnou 5x převařený Staropramen :-)
Čas není ztracený, je dobře využitý, nemusím pak sedět a lítat po doktorech, je mi fajn psychicky i fyzicky, jenom tím, že jím dobré věci. Stojí mě to asi tolik, co lidi pak prášky, takže žádná ztráta, ba naopak. Tašky netahám, mám batoh, neničím si záda, že jsou Češi národ igelitkářů, to je jejich věc.
Chlazené vitríny - ano, u nás se vozí piva samozřejmě v náklaďácích, kde to vře, v USA jsou světe div se - chlazené, klimatizované. Takže pivo je vychlazené z pivovaru, po cestě a pak i ve vitrínách.
Již jsem se padesátky dožil před více než tuctem let, uzeniny jím s oblibou celý život - pravda, vybírám si - nicméně maso klidně balené. Je mnohem lepší než flaksa, co jsem dostal za bolševika po hodinové a když se zadařilo i delší frontě u řeznika. Vybraný krámek s dobrým masem je dnes v našem maloměstě jeden a daleko. Po doktorech nelítám, je mi fajn psychicky i fyzicky ... ono to nebude uzeninami :-)
Ja osobne mam dost problem (nejen) s Plzenskou dvanactkou. Podle mne je primo v pivovaru jemne sycena CO pro vetsi riz a delsi vydrz. A je fuk, ze to pak toci z tanku a netlaci COckem. Z tech bublinek jsme pak nafouknuty a prekysleny. Tfujtajbl. Poctive nepasterovane ma taky bublinky, ale prirodni z kvasnic a s tim problemy vubec nemam.