To je sice hezké, ale například:
- vepřové ve vlastní šťávě 330 Kč/kg.
- vepřové škvařené sádlo 236 Kč/kg
- játrová paštika 500 Kč/kg
Ano, nejsou tam zahušťovadla, ztužovadla, stabilizátory, separát, výrobní salám atd.
Ale ani to nejsou nijak drahé, či jinak problematické suroviny. Vepřový lalok, plec, bok, kůže, sádlo. Nejdražší na tom asi je hovězí krk (ve směsi s levnějšími surovinami, prodávané dohromady za 416 Kč/kg).
Takže zase nic. Tohle si může udělat každý doma do zavařovaček, věnuje tomu necelý den, a má na rok pořešíno.
Bohužel, v dnešní volnotržní nabídce je na výběr buď relativně levný hnus, nehorázně předražená slušná kvalita, nebo si to člověk musí doma udělat sám.
Přesto je fajn, že to někde prodávají. Když chce člověk vlašský salát, tak ten v původní socialistické kvalitě neprodávají nikde, a tam nezbývá než domácí výroba (včetně majonézy (!!).