Pečený čaj zahřeje, a ještě provoní byt

25. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Za okny studený vítr a doma útulné teplo provoněné skořicí a hřebíčkem. Sychravé podzimní počasí můžeme trávit s hrnkem sladkého horkého pečeného čaje. Jeho příprava není složitá. Poradíme vám také, jaké ovoce se nejvíc hodí.

Dozrávají jablka a hrušky, možná jste také měli letos úrodu švestek a v mrazáku máte rybíz, borůvky a další bobulové letní plody.

Co se dozvíte v článku
  1. Banány raději vynecháme
  2. Jaké ovoce se hodí do pečeného čaje
  3. S cukrem, nebo bez?
  4. Základní recept na pečený čaj
  5. Pečený čaj z letního ovoce

Do pečeného čaje se hodí nejen čerstvé ovoce, ale i mražené nebo sušené. Výborné jsou například kustovnice, brusinky nebo hrozinky. Vždy však dbejte na výběr pěkných, kvalitních a zralých kusů.

Banány raději vynecháme

Fantazii se meze nekladou. Nebo možná trochu ano. Například banány nejsou vhodné, protože při pečení zčernají a ani pak nejsou chutné.

Slupka citrusů je zase hořká, proto je vždy nutné oloupat ji. Do směsi však můžete přidat strouhanou citronovou kůrou z dobře omytých bio citronů. Do některých typů se po upečení hodí například i máta.     

Kromě ovoce je nezbytné koření – zde jmenujme hlavně skořici, hřebíček, badyán nebo zázvor.

Jaké ovoce se hodí do pečeného čaje

  • Jablka, hrušky a švestky nakrájené na menší kostky.
  • Rybíz, maliny, ostružiny, rakytník, jeřabiny, jahody, vypeckované třešně atd. Mohou zůstat vcelku.
  • Citrony, pomeranče, mandarinky je nutné vždy oloupat. Pomelo zbavit vnitřních hořkých slupek.
  • Sušené ovoce, například brusinky, rozinky nebo pokrájené švestky či meruňky.
  • Výborné jsou i exotické kombinace. Například pečený čaj s mangem a ananasem. Lze doplnit meduňkou, lípou a černým bezem.

S cukrem, nebo bez?

Kromě chuti a vůně má pečený čaj ještě jednu přednost, vypadá hezky. A jeho popíjení je zážitek, a to zejména pro děti, které si po vypití vyjídají veškeré ovoce. Ale pozor – rozhodně není vhodné popíjet jej celý den ve velkém množství, protože je velmi sladký, což by se mohlo odrazit nejen na postavě, ale celkově na zdravotním stavu a třeba i na zubech.

Pokud čaje zavařujete, musíte do nich navíc přidat i docela velké množství cukru, který slouží jako konzervant. Mluvíme zhruba o třetině na celkový objem. Respektive na kilo ovoce půl kila cukru.

Pečený čaj lze připravit i bez doslazování, v tom případě jej po vychladnutí uchovávejte v lednici a spotřebujte co nejdříve. Bude i tak dostatečně sladký s ohledem na druhy a zralost ovoce, které jste do něj dali.

Speciální vůni a chuť může čaji dodat (ale rozhodně to není nutné!) i český „rum“ Tuzemák. Vzhledem k tomu, že se veškerý alkohol při pečení zcela vypaří, můžeme čaj podávat i dětem, těhotným ženám nebo řidičům.

Základní recept na pečený čaj

Suroviny (nejlépe v bio kvalitě)

  • 1 kg pomerančů
  • 0,5 kg mandarinek
  • 1 grep
  • 3 jablka
  • 2 dcl „rumu“ (není nutný)
  • 300 g cukru
  • 3 celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 2 badyány

Ovoce oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty přendejte na plech, podlijte rumem (nebo vodou) a přidejte koření i cukr. Vše dobře promíchejte a pečte na 180 stupňů 30 minut. Upečeným ovocem naplňte omyté sklenice, otočte dnem dolů. Můžete zavařit pro delší uchování. Pokud čaj brzy spotřebujete, nemusíte zavařovat, ale uchovávejte jej v lednici.

Pečený čaj z letního ovoce

Suroviny (nejlépe v bio kvalitě):

  • 1 kg jahod
  • 0,5 kg rybízu
  • 0,5 kg borůvek
  • 2 citrony
  • 500 g cukru
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžičky skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 dcl rumu
  • lístky máty

Ovoce omyjte, citrony oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Promíchejte s kořením, cukrem, mátou i rumem. Společně pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut. Hotovou směs přendejte do skleniček.

Zdroj receptů: SZIF Myjsmebio.cz

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).