Dozrávají jablka a hrušky, možná jste také měli letos úrodu švestek a v mrazáku máte rybíz, borůvky a další bobulové letní plody.
Co se dozvíte v článku
Do pečeného čaje se hodí nejen čerstvé ovoce, ale i mražené nebo sušené. Výborné jsou například kustovnice, brusinky nebo hrozinky. Vždy však dbejte na výběr pěkných, kvalitních a zralých kusů.
Banány raději vynecháme
Fantazii se meze nekladou. Nebo možná trochu ano. Například banány nejsou vhodné, protože při pečení zčernají a ani pak nejsou chutné.
Slupka citrusů je zase hořká, proto je vždy nutné oloupat ji. Do směsi však můžete přidat strouhanou citronovou kůrou z dobře omytých bio citronů. Do některých typů se po upečení hodí například i máta.
Kromě ovoce je nezbytné koření – zde jmenujme hlavně skořici, hřebíček, badyán nebo zázvor.
Jaké ovoce se hodí do pečeného čaje
- Jablka, hrušky a švestky nakrájené na menší kostky.
- Rybíz, maliny, ostružiny, rakytník, jeřabiny, jahody, vypeckované třešně atd. Mohou zůstat vcelku.
- Citrony, pomeranče, mandarinky je nutné vždy oloupat. Pomelo zbavit vnitřních hořkých slupek.
- Sušené ovoce, například brusinky, rozinky nebo pokrájené švestky či meruňky.
- Výborné jsou i exotické kombinace. Například pečený čaj s mangem a ananasem. Lze doplnit meduňkou, lípou a černým bezem.
S cukrem, nebo bez?
Kromě chuti a vůně má pečený čaj ještě jednu přednost, vypadá hezky. A jeho popíjení je zážitek, a to zejména pro děti, které si po vypití vyjídají veškeré ovoce. Ale pozor – rozhodně není vhodné popíjet jej celý den ve velkém množství, protože je velmi sladký, což by se mohlo odrazit nejen na postavě, ale celkově na zdravotním stavu a třeba i na zubech.
Pokud čaje zavařujete, musíte do nich navíc přidat i docela velké množství cukru, který slouží jako konzervant. Mluvíme zhruba o třetině na celkový objem. Respektive na kilo ovoce půl kila cukru.
Pečený čaj lze připravit i bez doslazování, v tom případě jej po vychladnutí uchovávejte v lednici a spotřebujte co nejdříve. Bude i tak dostatečně sladký s ohledem na druhy a zralost ovoce, které jste do něj dali.
Speciální vůni a chuť může čaji dodat (ale rozhodně to není nutné!) i český „rum“ Tuzemák. Vzhledem k tomu, že se veškerý alkohol při pečení zcela vypaří, můžeme čaj podávat i dětem, těhotným ženám nebo řidičům.
Základní recept na pečený čaj
Suroviny (nejlépe v bio kvalitě)
- 1 kg pomerančů
- 0,5 kg mandarinek
- 1 grep
- 3 jablka
- 2 dcl „rumu“ (není nutný)
- 300 g cukru
- 3 celé skořice
- 5 hřebíčků
- 2 badyány
Ovoce oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty přendejte na plech, podlijte rumem (nebo vodou) a přidejte koření i cukr. Vše dobře promíchejte a pečte na 180 stupňů 30 minut. Upečeným ovocem naplňte omyté sklenice, otočte dnem dolů. Můžete zavařit pro delší uchování. Pokud čaj brzy spotřebujete, nemusíte zavařovat, ale uchovávejte jej v lednici.
Pečený čaj z letního ovoce
Suroviny (nejlépe v bio kvalitě):
- 1 kg jahod
- 0,5 kg rybízu
- 0,5 kg borůvek
- 2 citrony
- 500 g cukru
- 5 hřebíčků
- 2 lžičky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 2 dcl rumu
- lístky máty
Ovoce omyjte, citrony oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Promíchejte s kořením, cukrem, mátou i rumem. Společně pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut. Hotovou směs přendejte do skleniček.
Zdroj receptů: SZIF Myjsmebio.cz