Pekárna v Mostě pekla v příšerných podmínkách

22. 8. 2013

Sdílet

 Autor: SZPI
GALERIE – Hmyz, hlodavci a jemně řečeno nepořádek – v takovém stavu našla inspekce pekárnu v Mostě. Podívejte se, kde se pekly rohlíky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala pekárnu Petr Süsser v Mostě. Zjištění byla taková, že inspekce provozovnu neprodleně uzavřela. Nedostatky SZPI zjistila ve výrobní i prodejní části provozovny.

„Prostory provozovny nebyly udržovány v řádném stavu a bylo zřejmé i zanedbání provádění řádného úklidu prostor a čištění používaných zařízení. Kromě těchto nedostatků zjistila inspekce v provozovně nežádoucí výskyt hmyzu a v zázemí provozovny i výskyt hlodavců,“ komentuje Martin Štoll ze SZPI.

Některé suroviny používané pro výrobu byly skladovány v nevhodných podmínkách, teplotních i hygienických, jak můžete vidět v galerii. Surovinám také chybělo řádné označení, které by umožnilo jejich identifikaci nebo zjištění data minimální trvanlivosti.

Provozovatel musel po kontrole a uzavření provozovny provést celkový úklid, prověřit veškeré neoznačené suroviny ve výrobně a ve skladu a ty neidentifikovatelné vyřadit. Stejně tak musel zlikvidovat suroviny, u kterých došlo k nedodržení chladícího řetězce. Provozovna pak byla SZPI znovu zkontrolována a otevřena.

Pekárna nebyla jediným hříšníkem, který má problémy s hygienou či hlodavci. Kontroly v minulosti již narazily na řadu obdobných případů: Je libo koláče s myšími bobky? Měli je v pekařství Ječmínek, ale už nejsou…

Zdroj: SZPI

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).