Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala pekárnu Petr Süsser v Mostě. Zjištění byla taková, že inspekce provozovnu neprodleně uzavřela. Nedostatky SZPI zjistila ve výrobní i prodejní části provozovny.
„Prostory provozovny nebyly udržovány v řádném stavu a bylo zřejmé i zanedbání provádění řádného úklidu prostor a čištění používaných zařízení. Kromě těchto nedostatků zjistila inspekce v provozovně nežádoucí výskyt hmyzu a v zázemí provozovny i výskyt hlodavců,“ komentuje Martin Štoll ze SZPI.
Některé suroviny používané pro výrobu byly skladovány v nevhodných podmínkách, teplotních i hygienických, jak můžete vidět v galerii. Surovinám také chybělo řádné označení, které by umožnilo jejich identifikaci nebo zjištění data minimální trvanlivosti.
Provozovatel musel po kontrole a uzavření provozovny provést celkový úklid, prověřit veškeré neoznačené suroviny ve výrobně a ve skladu a ty neidentifikovatelné vyřadit. Stejně tak musel zlikvidovat suroviny, u kterých došlo k nedodržení chladícího řetězce. Provozovna pak byla SZPI znovu zkontrolována a otevřena.
Pekárna nebyla jediným hříšníkem, který má problémy s hygienou či hlodavci. Kontroly v minulosti již narazily na řadu obdobných případů: Je libo koláče s myšími bobky? Měli je v pekařství Ječmínek, ale už nejsou…
Zdroj: SZPI