Pekařský med je levnější, ale na chleba nepatří

11. 1. 2012

Sdílet

Možná jste si v obchodě všimli medu, který nese označení „pekařský“. Co že je to za med? Je jiný? V čem se liší od „normálního“ medu a k čemu ho můžeme používat?

„Pekařský med musí samozřejmě splnit podmínky zdravotní nezávadnosti, jinak by nemohl být nabízen,“ uvádí Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS), „ale jak z etikety vyplývá, je určen pro pekařské zpracování.“

Pekařský med se od medu určeného k přímé spotřebě liší v tom, že může například obsahovat vyšší obsah vody a tudíž by mohl snadno podléhat zkvašení.

Podle vyhlášky (č. 76/2003 Sb.) je pekařský nebo také průmyslový med jen takový, který je určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin; může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřátý nad povolenou mez.

Pekařský med je tedy medem, který má mírně zhoršené jakostní parametry. Například již zmíněný vyšší obsah vody nebo může jít o med ze starší sklizně. Pekařský med však nesmí být zdravotně závadný, nesmí tedy obsahovat žádná rezidua veterinárních léčiv ani nesmí obsahovat nadlimitní obsah kontaminantů z prostředí.

Jak má být označen pekařský med:

  • musí být označen slovy „pekařský med“ nebo „průmyslový med“
  • dále musí být uvedena země původu
  • v blízkosti názvu musí být na všech obalech údaj, že med je určen pouze na vaření, pečení nebo jiné zpracování
  • samozřejmě musí být označen i všemi dalšími údaji, které se u potravin vyžadují (identifikace výrobce/prodejce, množství, doba minimální trvanlivosti apod.)

Pekařský med je levnější


Autor: SXC

Pekařský med je vhodný pro pečení a vaření

V případě pekařského medu některý ze sledovaných parametrů nedosahuje kvality prvotřídního medu, zjišťuje se pouze obsah vody a celková kyselost. Snížená jakostní třída je zohledněna v ceně. „Tento med se hodí právě jako produkt určený k tepelné úpravě,“ uvádí prodejce medu, společnost JSG MED, „kde vlivem vysoké teploty stejně dochází ke zničení všech žádoucích enzymatických složek medu, což je v případě cenově náročnějšího medu I. jakosti škoda.“

Jak plyne z výše uvedeného, není vhodné pekařský (průmyslový) med používat stejným způsobem jako běžný med, k přímé konzumaci třeba namazaný na chleba. Označení je tedy důležité u samostatně prodávaného medu.

Pokud je však pekařský (průmyslový) med použit jako složka potraviny, například v perníku, může být v názvu této potraviny použit termín „med“, v seznamu složek se však vždy uvede název „pekařský med“ nebo „průmyslový med“. „Lze tedy pojmenovat medový, ale ve složení musí být uvedeno pekařský, popřípadě průmyslový med,“ upřesňuje Josef Duben.

Zdroj: SVS

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).