Názor k článku Pekelná česká kuchyně: hlavně že je toho hodně, rychle a levně od Pavel - Průměr potvora není, ale bohužel je jen hodně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2011 7:20

    Pavel (neregistrovaný)

    Průměr potvora není, ale bohužel je jen hodně málo lidí, kteří chápou. k čemu je dobrý. Viz ten váš "vtip" - to není vtip ale blbost založená na nepochopení průměru. Průměr slouží k získání charakteristik velkého souboru objektů, ale ne k popisu jednotlivých objektů z tohoto souboru.

    Představte si, že jste starostlivý panovník a rádci přijdou se zprávou, že vaši poddaní hladoví. Pokud bude umět použít průměr, tak si vezměte produkci kuřat, podělíte počtem poddaných a teď můžete zjistit že na jednoho poddaného vychází půl kuřete, nebo třeba desetina kuřete. Vaše rozhodnutí pak bude v těchto dvou případech zcela rozdílné. Pokud na jednoho poddaného vychází desetina kuřete, tak je asi třeba zvýšit produkci. Pokud na jednoho poddaného vychází půl kuřete a přesto hladoví, tak je třeba hledat příčinu jinde. Možná díky špatným cestám se kuřata zkazí dříve, než se dostanou na trh, možná je někdo pašuje do sousedního království.

    Podstatné je, že to jedno číslo - průměr - je v tomto případě mnohem užitečnější než seznam všech poddaných s jejich jídelníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).