Kvalita kupovaných potravin je jedna věc (pak sem nemá být výhodné vozit odpad ze západu a prodávat to jako "kvalitu").
Co s tím člověk udělá věc naprosto jiná.
Na co ten článek vlastně hází hate?
Na zdrobněliny českých maminek, na jejich vyjadřovací (ne)schopnost nebo na fakt, že musí vyžít s pár tisícovkama na jídlo na měsíc?
Vždyť po zaplacení povinných rodinných výdajů je jídlo jedna z mála položek, kde můžou ušetřit.
Jako exkurze do kulinářského prostředí uživatelek Mimibazaru poučné, ale jinak článek k ničemu.
Dobrý den, no právě, musí vyjít s málo penězi na jídlo. Na jídle ale - alespoň podle mých zkušeností s pětičlennou rodinou - ušetříte nejvíc, když poctivě vaříte. Koupíte základní suroviny, ne polotovary, a vaříte a vaříte... a na to by snad maminky, minimálně když jsou doma s dětmi, mohly mít čas. Co ušetřím třeba na "falešných langoších" z obrázku oproti normálnímu langoši? A ty jahodové knedlíky jsem si schválně na Mimibazaru našla: "Koupený "domácí knedlík", nebo opravdu doma dělaný knedlík ,čerstvé jahody, cukr, zakysaná smetana a pro doladění barev trochu rozpuštěného másla..." Kolik stojí kupovaný "domácí knedlík" a na kolik vyjdou suroviny na kynuté těsto (mouka, mléko, vajíčko, droždí)? Kde je ten finanční rozdíl? Jenže, jak autorka píše: ...dostanu chuť na ovocné knedlíky, ale než bych udělala těsto, než by vykynulo, než bych zabalila jahody do těsta, než by to znovu vykynulo, než bych to uvařila...
Šetřit na jídle - proč ne, ale musíte šetřit správně. Zvlášť pokud živíte malé děti. Poctivé vaření je ideálním způsobem, jak ušetřit. Není to samozřejmě tak jednoduché, jako když si řeknete, že místo šunky budete kupovat gothaj. Znamená to naučit se správně pracovat se surovinami, víc přemýšlet o tom, co se bude vařit, co a kde se na to musí nakoupit, probrat spíž a vyházet náhražky a syntetická dochucovadla, naučit se vařit nejjednodušší jídla z poctivých surovin (já třeba miluju mrkev dušenou na másle, s bramborem a kouskem hovězího, naprosto primitivní jídlo ze tří základních surovin, které zvládne uvařit snad i cvičená opice, nemusí stát dvě hodiny u plotny a za porci dá pár korun)... Ale taky to chce přeškolit chuťové buňky. Lidi odvykli přirozené chuti potravin, zvykli si na extrémně výrazné chutě jídel, která obsahují spousty dochucovadel (např. oblíbený E621), jsou přesolená, přehnaně kořeněná, utopená v tatarce nebo kečupu, případně zasypaná horou strouhaného "ajdamu", takže pokud jim předložíte potraviny s nepříliš pozměněnou chutí, tak budou ohrnovat nos... Ale to už si pak holt každý musí srovnat sám, jestli skutečně chce vařit/stravovat se zdravě a poctivě, nebo jestli prostě nic měnit nehodlá... A skutečně se na tom dá ušetřit, nemusíte přece kupovat žádné drahé suroviny, nemusíte hned dělat lososa, pomazánku z bio avokáda... Vařte prostě, vezměte pár surovin a lehce je upravte :)
Jooo,Jo,Jo,Jo
To je nejlepší text, který tady čtu.
Lenost v konání i myšlení nikomu dobré jídlo nedá.
Dá jistojistě dost námahy projít obchody ve svém okolí, ovšem výsledek může stát za to.
A za mrkvičku s hovězím Vám složím klidně báseň. To je totiž ta pravá, levná a luxusní dobrota!