Já myslím, že autoři článku ani pořad s Babicou neviděli, protože si nechtějí pořizovat pekelnou skříňku jménem televize. Jen je to takový mediální protipól Polreicha. Protože už jsem na více intelektuálních serverech Babicovo kamenování zaznamenal, vygooglil jsem si jeho stránky s receptama. Jestli tam skutečně je ta pekelná kuchyně. A... no, nevím, jestli bych ho označil za kuchařského vyvrhela, je to řekl bych v pohodě. Retigová by si určitě sebevraždu nespáchala. Je fajn, že se propaguje dobré stravování, všem to určitě doporučuju. Ovšem doporučovat zdravou kuchyni a zároveň se smát maminkám na mimibazaru a upalovat čarodejnici Babicu, mi připadá jako by Jaromír Jágr na svém webu zveřejňoval své highligty a vedle toho se vysmíval přeboru z Příbora a říkal - koukejte na tohle, to je bomba, to jsem já, a teď to srovnejte s tímhle, to je hrůza. A nakonec napsal: Mějte rádi dobré hokejisty. Nějak mi to nejde do kupy. Pozitivní podpora dobré kuchyně kvalitními recepty, tipy atd. a zesměšňování té špatné...
Já Babicu viděl a taky ho nemusím. Ono to snad není ani vyloženě závadné, ale je to prostě takovéto vaření co dům dal jako veliká spousta lidí praktikuje doma. Nechápu co to dělá v televizi a proč by se měl na to někdo koukat.
Pokud použiji ten hokejový příměr, Příborský přebor je určitě fajn, určitě tam hrají rádi, s nadšením, moc je to baví, dělají to dobrý pocit a je jedno jak moc jim to jde nebo nejde. A stejně tak spousta dalších přeborů.
Ovšem pokud by to nějaká celoplošná televize začala vysílat místo extraligy nebo mistrovství světa v prime time, tak se milý přebor stane terčem kritiky a výsměchu.
Ze je extraliga(u nas) nejlepsi je objektivni fakt, protoze je tam jasne dana hierarchie a postupovy klic. Jak chces urcit, co je nejlepsi ve vareni? Pro nekoho to muzou byt nejake nesmysly s kaviarem a platky ryziho zlata, pro jineho zase Babica. Kuchari se nemuzou stretnout v nejake objektivni soutezi, abysme pak mohli v televizi videt toho objektivne nejlepsiho. A k cemu by to lidem bylo, kdyz by ani nevedeli kde ty exoticke suroviny nakoupit(prosim nezabihejme do diskuze, ze dobre varit se da i z beznych surovin). A vubec - v televizi proste rozhoduje sledovanost, to snad chapes.
Pravda, v kuchařině je to daleko více relativní a subjektivní, a že na komerčních televizích je sledovanost alfou i omegou je taky fakt, takže to bylo jen takové povzdechnutí nad tím, že národ preferuje takové to domácí plácání pátého přes deváté před, pořady, které by mohly i něco naučit.
Snad všechny kuchařské pořady co si teď vybavím (Ridi, Pohlreich, Kluci v akci i Kuchařská pohotovost) mi přijdou lepší a poučnější než Babica.