Když ony děti mají jaksi jinou chuť než dospělí. U nás třeba kečup ani tatarku téměř nepoužíváme, jenže dětem to tak chutná, že si je kupují ze svého kapesného a cpou do všeho. Podobně jim různé náhražky chutnají více než originální potravina a vynucují si to. Ale jak stárnou, tak jim ty náhražky přestávají chutnat.
A když chci uvařit, aby toho bylo hodně a rychle a aby to jedly děti dělám toto:
Rozpis pro čtyři osoby:
- 250 g skleněných nudlí
- pytlík mraženém čínské zeleninové směsi
- 750 g krůtích prsou
- Sladká paprika, chilli, sůl, olej (používám slunečnicový)
Krůtí prsa nakrájím na kostky okořením paprikou a chilli, zakápnu olejem, promíchám a nechám odstát (klidně i přes noc).
A pak se musí paralelně udělat toto:
V třílitrovém hrnci uvést do varu vodu s trochou oleje (nesolit!) a když se vaří, odstavit a dát tam spařit skleněné nudle na pár minut a pak je zcedit
Na oleji osmahnout zeleninu, přidat sladkou papriku, osolit, podlít a chvilku podusit.
Maso osolit a usmažit na oleji.
A pak se to všechno smíchá dohromady a podává.
Vyjde to tak na 160 Kč pro čtyři. Jestli je to drahé nebo levné a jestli to je jídlo nebo blaf posuďte sami.
to, že si vaše děti náhražky vynucují a kupují si je ze svého, co k tomu dodat... je už na vás, jako na rodiči, jak proti tomu zakročíte nebo ne. je tak hrozně těžké, trochu vést je trochu tvrdší rukou a prostě jim říct, že se to kupovat nebude, protože je to sajrajt? nemyslím si. bez urážky, je jen vaše selhání, že jim to umožníte. to, že děti mají jinou chuť, je blábol, kdyby se na to nenaučily a od malička se tím necpali, tak by to možná bylo jiné. to je můj názor
Neřekla bych, že je to selhání rodiče. To by bylo příliš silné slovo. Selhání by bylo, kdyby je tou tatarkou krmila sama. Ale pokud jim vaří normální kvalitní jídlo a děcka se těmi sajrajty nafutrují jen občas po straně, je to podle mě o.k. Důležitý je ten základ, který si s sebou ponesou do života z rodiny. Ono je jasné, že jim ty chuťově výrazné sajrajty zachutnají, ale je důležité, aby se v rodině, u domácího stolu, naučily, že takhle se běžně nejí, že to není normální součást jídelníčku. Pokud jim rodiče tohle dají, tak rozhodně neselhali, naopak udělali maximum a to nejlepší, co mohli. Myslím, že dítě z takové rodiny v budoucnu pravděpodobně z takových excesů vyroste a bude se stravovat normálně.
Je to blaf pane.
Za prvé jsem nepochopil, proč mám uvádět do varu třílitrový hrnec vody a ještě k tomu s olejem, když právě rýžové nudle stačí jen zalít litrem vody z konvice a jen jim do ní chvíli pomáhat jak postupnbě "tají".
Zelenina z pytliku? Když si ji nemůžete do toho mrazáku připravit sám, proč prostě nepoužít 3-5 druhů sezonní čerstvé, kterou by "každý rozumný" měl doma mít pravidelně.
Paprika, sůl...hmmm...to chutí přesvědčí vážně více, než lahvička ABC sojovky co stojí ca 15,-Kč a stačí na 4 tahle vaření.Nemluvím o špetce zázvoru, kurkumy atd - pytlik bratru za 4-14,-Kč
Je to o fantazii a chuti...ne k jídlu ale vaření.
Inspirujte se:
moje: www.moje-dobroty.cz
šárka: http://dolcevita.blog.cz/