Hlavní navigace

Umíte se vůbec správně oholit a vymočit? Spousta lidí při tom chybuje

20. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
O některých věcech tušíme, že jsou škodlivé, a provádíme je s trochu výčitek. Někdy si ale škodíme s těmi nejlepšími úmysly.

1. Přehnané čištění pleti

Pokožka očištěná od vrstvy odumřelých buněk je příjemně hladká a člověk se hned cítí více svěží. Exfoliace čili peeling se však nesmí přehánět. Důležité je navíc i to, jaké produkty pro tuto zkrášlující proceduru zvolíme. Americký dermatolog Aanand Geria dokonce pokládá přehnaný peeling za jednu z největších chyb, které lidé dělají

Obzvlášť nedoporučuje používat levné domácí vychytávky, jako jsou například kávová sedlina či krystalky soli 

Autor: Depositphotos

A i zdánlivě neškodný domácí peeling může pokožku narušit. Hrozí podráždění, zarudnutí, ale také změna textury pokožky, která má větší tendenci se vysušovat nebo tvořit pupínky. Drhnutí pleťovým scrubem může kůži narušit mechanicky. Proto se obzvlášť nedoporučuje používat levné domácí vychytávky, jako jsou například kávová sedlina či krystalky soli, které mají ostré hrany. Ještě nebezpečnější však jsou krémy na chemickou exfoliaci. 

Peeling se má provádět jednou, maximálně dvakrát týdně. Měli byste si vybrat buď chemický, nebo mechanický. Použít oba zároveň je pro pokožku zátěž. Pokud pleť vykazuje symptomy příliš častého peelingu, měli byste se těchto produktů vzdát, dokud se nevrátí do normálu. To může trvat až měsíc.

2. Kterým směrem se holit?

Holení praktikuje mnoho lidí pravidelně, ať už z důvodů estetických nebo senzorických. Jenže když se holíme, často tím podráždíme pokožku a můžeme si zadělat na problém. Příznaky necitlivého oholení jsou v některých ohledech podobné jako u přehnaného peelingu: zarudnutí, podráždění, poškození. Kromě toho riskujeme také zkřivení folikulů a následné zarůstání chloupků či vousů, a s tím spojený zánět.

Některým lidem, kteří mají oslabenou obranyschopnost pokožky, se doporučuje spíše zastřihovat než holit.

Zlozvyk, který lidé dělají spíše z marnivosti, je holení proti směru růstu chloupků. Tímto způsobem totiž lze docílit hladšího a příjemnějšího oholení. Jenže v případě míst, jako pubická oblast či podpaží, kde je ochlupení hrubší, hrozí právě nejvíce zarůstání nebo kontaktní dermatitida. 

Holte se spíše namokro, se správnými kosmetickými produkty, ideálně pokožku předem hydratujte.

Autor: Depositphotos

Další chybou je používání obyčejného mýdla při holení. To totiž pokožku více vysušuje, hlavně při několikanásobné aplikaci. A samozřejmě neváhejte vyhodit žiletku nebo holítko, jakmile přestanou být dost ostré. Nemusí to být na úkor přírody- klasická ocelová rukojeť, do které se vkládají klasické ploché žiletky, je stejně efektivní jako plastová holítka

Holte se spíše namokro, se správnými kosmetickými produkty, opatrně, a v ideálním případě pokožku několik hodin předem hydratujte. Tak by se dal shrnout návod na správné holení dermatoložky Mary Sommerlad. Také se nenechte zmást barvou a marketingem holicích produktů. Gender zdaleka není hlavní kritérium účinnosti žiletek a holítka pro ženy bývají někdy zbytečně drahá, upozorňuje odbornice.

3. Make-up plný bakterií

Říká se, že řasenku je třeba každý rok vyhodit, protože je plná bakterií. Podobné zásady platí i u další dekorativní kosmetiky. Ale přiznejte se, kdo z vás to opravdu dělá? Pokud jste dosud neměli ječné zrno nebo zánět spojivek, je to docela štěstí.  Lepší je neriskovat a věnovat dost času také údržbě paletek a štětců. Oči jsou obzvlášť citlivé, ale zánětem ze špinavých líčidel může trpět i pokožka. Podle jedné studie obsahuje bakterie jako Staphylococcus aureus či Escherichia coli až 90 procent používaných kosmetických produktů. 

Zásadní je čištění štětců. Právě ty totiž přejíždějí po pleti, přirozeně plné mastnoty a bakterií. Po dalším a dalším nabírání stínů či pudru se pak tyto nečistoty zanášejí i do nádobky s kosmetickým produktem. Štětce by se měly čistit co dva týdny, pokud používáme stíny v prášku, ale v případě aplikace tekutých produktů častěji.

Štětce by se měly čistit co dva týdny, pokud používáme stíny v prášku, ale v případě aplikace tekutých produktů častěji.

Štětce by se měly čistit co dva týdny, pokud používáme stíny v prášku, ale v případě aplikace tekutých produktů častěji.

Autor: Depositphotos

Doporučovaným čističem na kosmetické štětce je přípravek na nádobí nebo jemný dětský šampon. Co se týče houbiček a beauty blenderů, ty jsou bohužel uvnitř nevyčistitelné a měly by se často úplně vyměňovat. Každých pár týdnů vydezinfikujte také samotné paletky a rtěnky.  Mělo by stačit je jen lehce postříkat lihem a nechat vyschnout. Časem to však může ohrozit jejich konzistenci. Pokud je máte dlouho a hlavně pokud jsou prošlé, nebojte se je vyhodit (nebo úsporně zužitkovat jako malířské potřeby).

Sanopz, OÚNZ, MRI. Zkuste kvíz o zkratkách, které souvisí se zdravotnictvím.

Milujete knihy a seriály ze zdravotnického prostředí? Pak by pro vás náš test mohl být hračkou, protože zkratky týkající se medicíny vám nejsou cizí.

4. Umíte se správně vymočit?

Už bylo napsáno mnoho o tom, v jaké pozici je ideální vykonávat velkou potřebu a jak se po ní správně očistit. Méně pozornosti se věnuje správným návykům ohledně malé potřeby. Jejich nedodržování však může být z dlouhodobého hlediska zdravotním rizikem.

Naprosto hlavní zásadou je nespěchat. Močení ve spěchu může znamenat, že se močový měchýř nevyprázdní úplně. Malý zbytek moči uvnitř je pak náchylnější na množení mikrobů a riziko zánětu. Když se měchýř znovu naplní a opět nevymočíme veškerý jeho obsah, naakumulované množství bakterií, ale i soli, původce močových kamenů, v něm stále zůstává.

Podívejte se do záchoda. Barva moči ukáže, zda pijete málo, nebo moc Přečtěte si také:

Podívejte se do záchoda. Barva moči ukáže, zda pijete málo, nebo moc

Častým problémem je také vytlačování. To sice funguje na stolici, ale když jdeme na malou, měli bychom dělat pravý opak! Pokud tlačit opravdu musíte, je možné, že trpíte zvětšenou prostatou nebo vaginálním prolapsem. U zdravých osob je vytlačování moči zlozvykem. Vlastně takto učíme svaly pánevního dna stahovat se, když je třeba jít na WC. To může vést právě k tomu, že moč naopak zadržují, i když ji mají vypustit. O to více hrozí, že se měchýř úplně nevyprázdní.

5. Obrazovky a spánek

Obrazovky počítačů, mobilů a tabletů jsou v 21. století všudypřítomné a zpravidla do nich zíráme i těsně před tím, než jdeme spát. Tento zlozvyk je tak častý, že se o něm ve společnosti mluví. Přesto se však zdá, že se ho jen málokdo vzdá.

Důvody, proč večer omezit telefon a počítač, souvisejí hlavně se spánkem. Média roky psala na základě starší odborné práce, že modré světlo vyzařované displeji potlačuje produkci melatoninu a lidé pak trpí nespavostí.

Letošní rozsáhlá studie však ukazuje něco jiného. Samotné modré světlo je podle jejích autorů přeceňovaný důvod snížení kvality spánku. Ve hře jsou významnější faktory. Technologie spíše narušují spánek hlavně tím, že nás rozptylují, a my tak jdeme spát později, než bychom měli. Také se mluví o negativní stimulaci mozku- čtení špatných zpráv může navodit stres a úzkost, které samozřejmě kazí usínání.

Trápí vás nespavost?

Obrazovky však škodí i samotné fyziologické hygieně, konkrétně hygieně očí. Jak večer, tak i ve dne si někteří pěstujeme špatné zrakové návyky. Oči mohou být ze světla displeje unavené, ale to není všechno. Když se soustředíme na obrazovku, můžeme zapomínat mrkat. Mrkání je však zásadní pro správnou distribuci slz po celém oku. Oči pak mohou být často suché a podrážděné, čímž se zvyšuje riziko infekce

Autor článku

Studentka magisterského oboru lingvistiky na Masarykově univerzitě. Mimo studium se věnuje psaní textů o cestování, duševním zdraví, umění, literatuře, genderu i na různá další témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).