Hlavní navigace

Píchání v boku může souviset s nemocemi vnitřních orgánů. Někdy trápí i zkušené běžce

3. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/freepik
Přechodné píchání v boku při chůzi či běhu, které nás donutí zpomalit, zná asi každý. Když se ale bolesti a píchání v boku stanou chronickými, může to poukazovat na závažnější onemocnění. Potíže lokalizované v pravém boku souvisí často se žlučníkem, slepým střevem, žaludkem, střevy nebo játry. Při potížích se slezinou či ledvinami můžete pociťovat bodání v levém boku.
Co se dozvíte v článku
  1. Co způsobuje píchání v boku?
  2. Píchání v pravém boku
  3. Píchání v levém boku
  4. Píchání v boku při běhu
  5. Píchání v boku v těhotenství

Co způsobuje píchání v boku?

Píchání v boku je sice velice nepříjemný pocit, ale může mít zcela banální příčinu. Běžným jevem je třeba píchání v boku při rychlé chůzi nebo běhání. Pokud se objevuje opakovaně, měli byste se zaměřit na konkrétní projevy. Pokud není možné, aby šlo o důsledek fyzické námahy či těhotenství, může bolest a píchání v boku poukazovat na problémy s některými vnitřními orgány. Také záleží na tom, zda se píchání soustředí do levého boku, pravého boku, pod žebry, kolem pupku, nebo není jasně lokalizovatelné.

  • Píchání v pravém boku pod žebry: může jít o problémy se žlučníkem, játry, trávicími orgány nebo o zánět slepého střeva.
  • Píchání v levém boku pod žebry: poukazuje na onemocnění ledvin či sleziny.

Ostrá bolest a píchání v boku nemusí ovšem souviset jen s onemocněním vnitřních orgánů. Může být způsobena poraněním kostí, vazů či měkkých tkání, k čemuž dochází při úrazech a pádech. Problémy může způsobovat i blokáda hrudní páteře. [1, 2, 34]

Břicho, za které nemůžete vy, ale hormony. „Hormonální bříško“ mají ženy i muži Přečtěte si také:

Břicho, za které nemůžete vy, ale hormony. „Hormonální bříško“ mají ženy i muži

Píchání v pravém boku

  • Žlučník: někteří lidé mají sklony k tvorbě žlučových kamenů, které mohou ucpat žlučovody. Tímto způsobem vzniká žlučníková kolika. Při žlučníkovém záchvatu se objevuje ostrá křečovitá bolest v pravém podžebří, která vystřeluje do boku a do zad směrem k pravé lopatce. Bolest je krutá a bodavá, často se k ní přidružuje zvracení, horečka a třesavka.
  • Slepé střevo: hlavním příznakem akutního zánětu slepého střeva bývá krutá ostrá bolest lokalizovaná na pravém boku pod žebry. Pacienti zvrací, mají průjem či zácpu, zvýšenou tepovou frekvenci, horečku a břicho citlivé na dotek. Tento stav vyžaduje co nejrychlejší operaci, jinak může slepé střevo prasknout.
  • Žaludek a střeva: bolesti a píchání v pravém boku mohou vznikat na základě nemocí trávicího ústrojí, jako jsou žaludeční vředy, duodenální vředy, Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida.
  • Játra: tupá bolest v pravém podžebří, která vystřeluje do boku, může signalizovat onemocnění jater. Bolesti se většinou objevují při zánětu nebo při zvětšení jater. [5, 6, 7, 8]

Píchání v levém boku

  • Slezina: tento orgán uložený v levém podžebří pod bránicí slouží jako krevní rezervoár. Někdy může dojít k jeho překrvení, což může vyvolat třeba nadměrná fyzická námaha. Člověk to navenek pocítí jako píchání v levém boku kolem sleziny. Závažnější příčinou píchání a bolestí je hypersplenismus, který provází nejrůznější onemocnění, jako jsou lymfomy, malárie, polycytemia vera nebo cirhóza jater. Při nadměrné funkci sleziny se zvětšuje její objem, proto má pacient bolesti v levém boku.
  • Ledviny: při pyelonefritidě se kromě potíží s močením, krve v moči, horečky a celkové schvácenosti dostavuje bolest, která může kromě beder vystřelovat i do levého boku. Další možnou příčinou potíží jsou ledvinové kameny. [9, 10, 11]
Třetina dětí trpí bolestmi břicha, jejich příčina se nedá zjistit. Lékaři mohou pomoci většině z nich Přečtěte si také:

Třetina dětí trpí bolestmi břicha, jejich příčina se nedá zjistit. Lékaři mohou pomoci většině z nich

Píchání v boku při běhu

Prakticky každý člověk zažil někdy v životě sílící píchání a bolest v boku, když šel rychlou chůzí nebo běžel. Tento pocit může být tak moc nepříjemný, že nás donutí zpomalit, zvolnit tempo nebo úplně zastavit. Potýkají se s ním ale i trénování běžci. Přechodná bolest v boku, označovaná zkratkou ETAP (exercise-related transient abdominal pain), je sice běžný jev, ale stále nebyla odhalena přesná příčina. V minulosti se výzkumníci přikláněli k teorii, že ji způsobuje špatná technika dýchání. Podle jiné teorie spočívá jádro problému v přetížení vazů, ve kterých jsou uloženy vnitřní orgány.

Novější studie ale potvrzují, že píchání v boku při zátěži je pravděpodobně způsobeno drážděním vnější pobřišnice. Vnější pobřišnice se totiž při běhu tře o vnitřní pobřišnici, což způsobuje zmiňované problémy. Bez ohledu na konkrétní mechanismus, který píchání v boku při zátěži způsobuje, se odborníci shodují na tom, že se mu dá předcházet několika způsoby:

  • naučit se správnou techniku bráničního dýchání,
  • dostatečně se zahřát před samotným běháním,
  • nepít před výkonem sladké a sycené nápoje,
  • jíst nejpozději 3 hodiny před běháním,
  • posílit hluboké břišní svalstvo,
  • dbát na správné držení těla. [12, 13, 14, 15]

Píchá vás někdy v boku?

Píchání v boku v těhotenství

Na začátku těhotenství bývá poměrně běžné, že některé nastávající maminky trápí píchání v pravém boku a pravém podbřišku. Rostoucí děloha je totiž orientována převážně napravo, což může způsobovat potíže s močením a jiné nepříjemné pocity. Bolesti v tříslech a bocích mají také často prvorodičky, protože se jim roztahují vazy, kterými je děloha připevněna k pánvi. Typicky se dostavují při ranním vstávání nebo při změně polohy. Úlevu může přinést ležení na zádech.

Ne vždy je ale pro nastávající matku jednoduché odlišit banální problémy od závažných, proto by měla konzultovat vše s lékařem, má-li obavy. Bolestí pod hrudní kostí a v pravém podžebří se totiž projevuje i počínající preeklampsie, což je závažná komplikace v těhotenství. Dochází při ní ke snížení průtoku krve do placenty, což znamená, že je plod nedostatečně zásoben krví a živinami. Preeklampsie ohrožuje matku i dítě, takže je nutné všechny problémy v těhotenství hlásit ošetřujícímu lékaři, aby se předešlo takto závažným komplikacím. [16, 17, 18, 19]

Galerie: Nejhezčí porodní fotky roku 2023 

Zdroje: nih.gov, healthline.com, medicinenet.com, hss.edu, health.com, pharmeasy.in, nhs.uk, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, cpzp.cz, fyzioklinika.cz, fyziosvet.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).