Pivní recepty nejen pro pány

27. 12. 2014

Sdílet

Vladimír Poštulka má rád pivo a ještě raději z něj vaří. „Z piva i na pivě se toho dá vařit skutečně hodně,“ říká kulinářský publicista. Oživuje zapomenuté recepty ve spolupráci s pivovarem Ferdinand. Vyzkoušejte.

Kodaňská pivní polévka

Dánové mají pivo rádi a velmi často ho používají i v kuchyni. Jejich verze pivní polévky je zajímavá především tím, že obsahuje bílý chléb. Spotřebují se tak zbylé suché kousky chleba – nesmí být ovšem plesnivé. Pivo se doporučuje světlé, avšak trošku silnější.

4 porce:

  • 300 g suchého bílého chleba,
  • 1 litr světlého piva,
  • 2 dl smetany,
  • 1 lžička cukru,
  • 1 lžička strouhané citronové kůry,
  • pepř, sůl

Autor: Pivovar Ferdinand

Kodaňská pivní polévka

Chléb nakrájejte na kostičky a v hrnci zalijte pivem. Nechte v chladu odležet přes noc. Potom zalijte podle potřeby vodou, rozmíchejte na kaši a vařte asi 20 minut. Osolte, oslaďte a přidejte strouhanou citronovou kůru a mletý pepř. Ještě chvíli povařte, potom do horké polévky zamíchejte smetanu. Už nevařte.

Vepřové dušené na pivě

4 porce:

  • 800 g vykostěného vepřového plecka,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 4 lžíce másla,
  • 4 cibule,
  • ½ litru piva,
  • bobkový list, mletá paprika, tymián, pepř, sůl

Autor: Pivovar Ferdinand

Vepřové dušené na pivě

Maso zbavte blan a nakrájejte na kostky o průměru asi 5 cm. Potom kostky obalte v mouce smíchané se solí, pepřem a paprikou. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, opečte na něm zprudka kostky masa a ihned je vyjměte. Na pánvi na polovině másla osmažte jemně nakrájenou cibuli. Vložte ji i s tukem do hrnce, přidejte bobkový list a tymián. Zalijte pivem. Nejvhodnější je lehký světlý ležák. Nechte projít varem. Přidejte kostky masa, promíchejte a na mírném ohni duste asi hodinu. Občas zamíchejte. Potom vyjměte bobkový list a zahustěte jíškou ze zbytku mouky a másla. Příloha dle chuti např. houskový nebo bramborový knedlík.

Kuře na pivní omáčce

4 porce:

  • 4 kuřecí stehýnka,
  • 5 dl světlého piva,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 dl kuřecího vývaru,
  • 1 dl sladké smetany,
  • 100 g žampionů,
  • 2 šalotky,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • hrst čerstvé hladké petrželky,
  • pepř, sůl

Autor: Pivovar Ferdinand

Kuře na pivní omáčce

Kuřecí stehýnka dobře omyjte, osušte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Potom je vydatně osolte. V kastrolu rozehřejte olej s polovinou másla a stehýnka na tomto rozpáleném tuku opečte ze všech stran. Žampiony a šalotku nakrájejte na tenké plátky. Jakmile jsou stehýnka do zlatova opečená ze všech stran, přidejte nakrájenou šalotku. Potom zalijte vše pivem a nechte ho zredukovat na polovinu. Přitom neustále stehýnka obracejte.

Nakonec vše zalijte kuřecím vývarem (doporučujeme udělat si ho předem z kuřecích kostí) a pod pokličkou nechte vařit asi 20 minut. Maso by mělo být měkké. Jestliže ještě není, nechte ještě chvilku dusit pod pokličkou. Potom přilijte smetanu a vařte asi dvě minuty. Mezitím na pánvi na zbytku másla opečte plátky žampionů, které jste předtím pokapali citronovou šťávou a opepřili. Stehýnka vyjměte z kastrolu a nechte v teple dojít. Potom vložte opečené žampiony do omáčky a nechte prohřát. Každou porci polijte omáčkou a ozdobte nasekanou petrželkou. Podávejte s vařenou rýží nebo noky.

Autor článku

Gurmet-kritik, kulinářské publicistice se profesionálně věnuje od roku 1991.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).