Hlavní navigace

Pivo je společenský nápoj, dát si ho po sportu je úplně špatně, říká lékařka

14. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Plno sportovců si bez piva nedovede představit konec svého tréninku a pokládají ho za ideální rehydratační nápoj. Jenže pivo naopak zpomaluje regeneraci a odvodňuje. Co dalšího je lepší do pitného režimu nezahrnovat a čím naopak nešetřit, říká v podcastu 120 na 80 doktorka Jana Ježková.

„Sportovci často říkají, že si po výkonu musí dát pivo. Že se jim lépe spí, uklidní se, doplní minerály a vitaminy a kdesi cosi. Ale to je strašně špatně. Pivo je jako rehydratační nápoj naprosto nevhodné,“ říká v podcastu 120 na 80 doktorka Jana Ježková, vedoucí oddělení asistenční služby Zdravotní pojišťovny OZP.

Celý podcast si můžete poslechnout přímo zde:

Lékařka: Pivo je společenský nápoj, dát si ho po sportu je úplně špatně
Lékařka: Pivo je společenský nápoj, dát si ho po sportu je úplně špatně
0:00/

A na mysli má jak to alkoholické, tak i to nealkoholické. „Když se podíváte na složení, nějaký ten alkohol tam stejně je. A ten se primárně zpracovává v játrech, předbíhá všechny důležité látky, které si po výkonu potřebujete doplnit. Abyste doplnili zásoby glykogenu, abyste mohli dál sportovat, na to potřebujete játra. A když si dáte jakékoliv množství alkoholu, regenerace se v tu chvíli zastaví,“ vysvětluje.

Na zpracování alkoholu je navíc zapotřebí voda, takže pivo navíc dehydratuje. „A množství vitaminů a stopových látek? To bych řekla, že je spíše úsměvné,“ říká Ježková. Pivo je prostě podle ní společenský nápoj, rozhodně ne vhodný po sportu a k regeneraci. Nemělo by se ostatně ani počítat do pitného režimu.

Lékařka Jana Ježková

Lékařka Jana Ježková

Autor: OZP

A co káva nebo sladké limonády? Ty druhé jmenované také nejsou žádná výhra. Kromě velkého množství cukru, který škodí nejen zubům, ale celkově našemu organismu, obsahují také celou řadu barviv a dalších chemických látek. „Když se podíváte na složení, je to pomalu celá Mendělevova tabulka,“ poznamenává Ježková.

U kávy je to pak trochu složitější. V určitém množství určitě není tak škodlivá, jak se o ní dříve říkalo. Má povzbuzující účinky, a to nejen kvůli kofeinu, ale i kvůli jiným obsaženým látkám. Navíc působí jako antioxidant.

„Malé množství kvalitní kávy není na škodu. Ale není to klasický základ pitného režimu, kdybyste vypili litry kávy, určitě byste si neudělali dobře, i kdyby byla bez kofeinu,“ dodává lékařka.

Kolik tekutin denně vypijete?

V podcastu 120 na 80 Jana Ježková hovořila také o tom, proč ani nealkoholické pivo rozhodně nepatří do ruky dětem, jak které nápoje kolidují s léky nebo co se stane, když pijeme vody až přespříliš. 

Podcast si můžete poslechnout na obvyklých podcastových platformách Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts a dalších.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).