On ten článek popisuje výrobu postupem, který se dnes (v česku již velmi dlouho) prakticky nepoužívá. Slad se vyrábí zvláš a jde o jakýsi instantní produkt se stabilní kvalitou, který lze opravdu snadno dávkovat.
Já letos vyhodil už jednu várku ječmene při výrobě (fáze klíčení) vlastního sladu. Nicméně to zkouším dál.
Celkem by mne zajímalo jak je to s těmi kulturami kvasinek. Mám k dispozici jen kvasinky do vína, ty by šli použít při čemsi jako svrchní kvašení. Mne však láká nechat pivo aby vykvasilo přirozenými divokými kvasinkami. Má s tím někdo zkušenost? U jiných zkvašených nápojů to praktikuji běžně, nechápu proč by pivo mělo být vyjímkou.
Jak vidíte zkušenost s pivem mám nulovou a neznám pořádně ani terminologii. Přesto nevidím důvod proč se o výrobě piva nepobavit jako o jednom z mnoha nakvašených nápojů. Pro mne je pivo cenné kvůli malému množství zbytkového cukru, malému množství alkoholu (a tedy příjemné pitelnosti), a velkému množství chmele (mám na mysli to svoje pivo, ne cizí břečky - chmel vás dokáže příjemně uzemnit sám o sobě, když je ho dost).