Názor k článku Pivo z tanku je jako polévka z pytlíku od Začátečník - Díky za informaci. Koukám tím chlebem se rozkvašovalo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2013 11:21

    Začátečník (neregistrovaný)

    Díky za informaci. Koukám tím chlebem se rozkvašovalo kde co. Nevím proč u toho lidé (ještě do nedávna) nezůstali a uchýlili se mnozí ke droždí, jehož odporná pachuť se nikdy neztratí.

    Jen ještě pro dokreslení obrázku jak je to s těmi kupovanými kvasinkami. Letos jsem prvně dělal višně a nevhodně jsem je naředil s vodou, a ač "burčák" byl výtečný, tak výsledné těžkotonážní víno bylo nepitelné protože i přes velké množství alkoholu v něm zůstalo dost cukru a zejména pak kyselin. Rozkvasit to bez úprav znovu nešlo, nijak.

    Tak jsem, po mnohé degustaci (na empirická měření mne příliš neužije, zato koštuji vše a ve všech stádiích výroby), naředil určité množství přiměřeně vodou a začal vyrábět nový zákvas který bych pak vlil do opět rozředěného zbytku.
    Měl jsem hlubokoprokvašující kvasinky (tedy schopné rozkvasit i za nepříznivých podmínek) od dvou dodavatelů (výrobců je většinou méně než se zdá, ale dodavatel mnohdy přebaluje a nevíte co vlastně kupujete). Jedny si ani neškrtly (pravděpodobně umřely), druhé ožily až přespříliš (na dně spousta kvasinek, ale chuť se změnila a vůbec mne nenadchla). Třetí nádoba byla s čistým naředěným vínem. No a ty kvasinky kterým se změnily výchozí podmínky zřejmě znovu ožily a začal kvas velmi podobný tomu jako byl původní (jemné perlení) a chuť opět skvělá.

    Takže si říkám proč vyhazovat peníze a kazit si pití. Já ty kvasinky kupuji již právě jen pro případ záchrany a tentokrát nevím zda by to šlo nazvat záchranou, nebo pokusem o zničení.

    Metoda přirozeného kvašení (tím myslím i přenesení kvasu z již kvasícího moštu) má ale pochopitelně také své limity. Nesmíte se například bát přidat cukr vždy když není zcela jisté že místo alkoholového kvašení se může spustit octové kvašení, chce to určitou čistotu nádob,...
    Dnes jsou mnozí lidé na slovo cukr, pro mne z nepochopitelných důvodů, alergičtí. Já vyrábím pro sebe. Je pravda, že cukr začínám tam kde to má pro mne smysl nahrazovat medem. Mírné doslazování medem není u ovoce složité (vyrábím i čistou medovinu) a při správné volbě medu se může chuť i pěkně dotvořit a zjemnit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).