Pizza Cup 2013: Na nejlepší pizzu patří med

Sdílet

 Autor: limoteka.cz/ / Jaroslav Rác
Před pár dny v Praze proběhlo finále mistrovství ČR v přípravě italské pizzy. Těsto se roztáčelo lecjaké, suroviny používaly různé, ale nejlepší pizza byla jen jedna. Máme recept.

V sobotu 28. září proběhlo finále mistrovství ČR v přípravě italské pizzy, ve kterém se devět nejlepších profesionálních pizzařů z ČR utkalo v boji o titul MISTR PIZZY 2013. Kdo se stal vítězem a jaký je recept na vítěznou pizzu se dozvíte už z dalších řádků.

PIZZA CUP 2013 je mistrovství České republiky v přípravě italské pizzy, během nějž se hledají ti nejlepší profesionální pizzaři působící v naší zemi. Finalisty soutěže vybrali pověření odborníci-degustátoři, kteří v průběhu léta anonymně navštívili domovské pizzerie nominovaných pizzařů a bodově ohodnotili degustovanou pizzu. Z celkového počtu 77 nominovaných postoupilo do finále 10 soutěžících s nejvyšším dosaženým počtem bodů.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích

1. kategorie: Margherita

Zde se připravovala nejtypičtější italská pizza Margherita, která je v barvách italské vlajky a obsahuje tak červená rajčata, bílou mozzarellu a zelenou bazalku. Originální recept na tuto pizzu nám poskytl Vladimír Poštulka – gourmet, gastronomický kritik a porotce Pizza cupu.

Pizza Margherita

Suroviny: 500 g pšeničné mouky, 30 g droždí, 150 g mozzarelly, 100 g rajčat, 12 lístků čerstvé bazalky, 4 lžíce olivového oleje extra vergine, pepř, sůl

Droždí rozmíchejte v trošce vlažné vody a přidejte trochu mouky. Promíchejte na kaši. Tím vytvoříte kvásek, který necháte v teple stát půl hodiny. Potom ze zbytku mouky (jen pár lžic si ponechejte na pomoučení pracovní plochy), kvásku a asi 1 dl vlažné vody vytvořte těsto. Osolte a přidejte jednu lžíci oleje. Řádně propracujte (asi 10 minut), až je těsto vláčné. Rozdělte těsto na čtyři díly a z každého vytvořte placku, na pomoučené ploše ji vyválejte na tloušťku půl centimetru. Plech pomažte lžící oleje a položte na něj placky.

Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky, ty položte na placky. Rajčata oloupejte a zbavte jader, nakrájejte na kostičky, ty položte na mozarellu. Pokapejte zbytkem oleje, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nakonec ozdobte lístky bazalky. Pečte v rozehřáté troubě při 280 stupních asi 15–20 minut.

2. kategorie: Vlastní receptura

Druhá kategorie byla volná. Zde dostali soutěžící příležitost připravit pizzu podle vlastní receptury, vyrobenou na základě individuálních zkušeností a fantazie. Příprava italské pizzy se sice může zdát jednoduchá, ale všechny suroviny musí vzájemně ladit a musí být dodržen také pracovní postup. Nejde to bez odleželého těsta, čerstvé bazalky, zralých rajčat, olivového oleje, parmazánu, mozzarely a kvalitní pece, která je klíčovým faktorem pro pravou italskou pizzu. Uvnitř pece na pizzu sálá až 500 stupňů a křupavá pizza se v ní upeče velmi rychle.

Přestože podobné podmínky má ve své kuchyni málokdo, i tak můžete zkusit podobnou pizzu upéci doma. Máme pro vás kompletní recept na vítěznou pizzu, kterou upekl Jan Šafránek z pražské pizzerie Rotella. Dalšími oceněnými pizzaři byli: Roman Tomášek, reprezentant Pizza Coloseum Ostrava, který se stal vicemistrem pizzy 2013, Petr Čéč, reprezentující Penzion Fajn Pardubice, který se umístil na 3. místě, a Luboš Volf z náchodské pizzerie Galleria, který získal speciální ocenění za nejvoňavější pizzu.

Recept na vítěznou pizzu:

Suroviny: těsto na pizzu (viz např. předchozí recept), cuketa, lilek, papriky, rajčatové sugo (pozn. italská omáčka), kozí sýr, kuřecí maso, med, bazalka na ozdobení hotové pizzy

Cuketa, papriky a lilek se ogrilují, smíchají s rajčatovým sugem a povaří doměkka. Zeleninovou směs rozetřeme rovnoměrně na těsto a rozložíme na ni kuřecí maso a kozí sýr, který ještě pokapeme medem. Na závěr dozdobíme bazalkou.

Zdroj: TZ Pizza Cup

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).