Kdybych to srovnal s Německem, tak je to na první pohled hrůza. Na druhý pohled je to ale hned jasné: v Německu běžné obchody (Rewe, Lidl) vyhazují takové potraviny několik dní předtím, než projdou, a třeba pomačkaná rajčata (náchylná k plísni a hnilobě) vyhodí okamžitě. V ČR se prodávají až do konce, a jak je vidět, někdy i po konci. A důvod je celkem jasný: cena. Čeští zákazníci prostě stále preferují nižší cenu před kvalitou, a tak jim řetězce vycházejí vstříc. Takže nakonec mi i názor SZPI přijde rozumný, i když těžko splnitelný, zákazníků preferujících kvalitu před cenou zatím moc není a tak je omezená i nabídka (těch pár výrobků se značkami Tesco Organic, Albert Bio, Lidl Biotrend nebo Biozahrádka, zatímco v Německu je docela problém sehnat ne-bio potraviny).