Naložil jsem camembert i hermelín do slunečnicového oleje se všemi ingrediencemi podle klasického receptu. Po čtrnácti dnech jsem ochutnal a výsledek mě překvapil. Hermelín byl krásně rozleželý a chutný. Naopak camembert se zcvrknul, ztvrdnul až se drolil a nedalo se to jíst. Tak ať mi nikdo neříká, že rozdíl mezi camembertem a hermelínem je jen v délce zrání kvůli konzistenci.
Jestli to nebude tím, že Camembert není primárně určen k nakládání ;-) On ani ten Hermelín se původně nevyráběl ke smažení. Na začátku sedmdesátých let byl restauracích k dispozici klasický smažený sýr s tatarkou a bramborem, který stál do pěti korun :-D Nebo sýrová specialitka, kdy tento sýr byl proložen plátkem šunky :-D O smaženým hermelínu běžná restaurace v té době ještě ani nevěděla :-D Hermelín byl takový klasický socialistický výrobek ve stylu DoDo ;-) Ostatně měl to napsané i na obalu :-D Zkrátka se tím socialistická mlékárna vyhnula tomu co je na sýrech nejdražší :-D
Rozdíl mezi camembertem a hermelínem je naprosto zásadní a to nejen v chuti a konzistenci, době zrání a celkovým přístupem při jeho výrobě, ale také v ceně...
Takže kdo zná originální francouzský sýr této značky, nemůže vůbec pochopit toto srovnání...
Nic však proti hermelínu, také ho mám rád, ale je někde jinde...