Již tuto sobotu, 15. prosince 2012, se uskuteční letošní poslední Plzeňské farmářské trhy.
I jejich „vánoční vydání“ proběhne na tradičním místě a v tradiční čas – na nádvoří hotelu Gondola a v Mlýnské strouze od 8 do 12 hodin.
Sortiment potravin bude také již tradiční – uzeniny, sezónní zelenina, ovoce, pečivo, mléčné výrobky, čerstvé ryby. Prodávané lahůdky doplní vánoční stromky z Českého lesa. „Na malé extenzivní plantáži v okrese Tachov, poblíž obce Lesná, pěstuje již asi tři roky vánoční stromky rodina Andrlova. Stromky nejsou nijak chemicky ošetřovány,“ říká Tomáš Popp, koordinátor trhů z občanského sdružení ENVIC. Na Plzeňských farmářských trzích si budou moci nakupující vybrat z 5 druhů jedlí (klasická Abies Grandis, kavkazská Abies Nordmanniana, stejnobarevná Abies Concolor, jedle Douglaska a jedle stříbrná Abies Procera). Stromky jsou řezány až od prosince. Jsou tedy naprosto čerstvé a navíc pochází z místní produkce.
Transportem stromků ze zahraničí je zbytečně zatěžováno životní prostředí. Mnohdy se k nám totiž vánoční stromky dovážejí. Přibližně 90 % řezaných jedlí pochází ze zahraničí. Ač se to na první pohled nemusí zdát, živý řezaný stromek je k životnímu prostředí šetrnější variantou, nežli stromek umělý. Umělé stromečky jsou často vyráběny v Asii, kde už jen samotný výrobní proces velmi zatěžuje životní prostředí. Dále je nutné započítat škodlivost dlouhých transportů a posléze i problém se vzniklým odpadem, kdy stromek svému účelu doslouží, anebo ještě častěji se majitelům okouká a je vyhozen. Stromky jsou totiž často vyráběny z nerecyklovatelných, zdravý škodlivých, materiálů. „Oproti tomu stromeček vypěstovaný v našem okolí po celý život na životní prostředí působí kladně – pohlcuje CO2 a prach, vyrábí kyslík, zadržuje vodu v krajině, umožňuje život mnoha živočichům atp. Navíc, když stromeček po vánocích pečlivě odzdobený odložíte u popelnic, bude seštěpkován a použit jako ekologický, obnovitelný zdroj energie spálením v kotli na biomasu v Plzeňské teplárenské,“ vysvětlujte Václav Čubr, poradce občanského sdružení ENVIC.
Více o trhu: Plzeňské farmářské trhy
Kvalitní potraviny jsou na trhu už samozřejmostí
Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již devatenáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2012 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z Dobřan. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, ANGUS FARM, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Zacpala ze Stříbra, Kaisera z Terešova nebo biofarma Sasov. Zvěřinové uzeniny bude prodávat pan Bubeníček. Vyzralé hovězí maso hledejte u stánku farmy Drouhaveč a farmy ANGUS. Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, z Horského statku Abertamy, biofarmy Slunečná, minimlékárny JOMA a farmy pana Němce. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný, sady Těnovice a pan Fridrich z Radnic. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy (vítěz testu v deníku DNES), ovocnářství Slaný amoštárny Šťáhlavy. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Předvánoční čas připomenou prodejci originální keramiky, šperků, vánočních ozdob i stromků.
Trhy pořádá občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Více informací o prodejcích najdete na www.plzensketrhy.cz.
Připravili jsme pro vás:
- NOVINKA: HLÍDAČ FARMÁŘSKÝCH TRHŮ – termíny do vašeho mailu
- FARMÁŘSKÉ TRHY – termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR:
- FARMÁŘSKÉ PRODEJNY – nabídka z celé ČR
- SEZÓNNÍ KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY – kdy je co českého